9.4.13

Αυτό που χρειάζεται είναι μία μόνο Κορέα.


Την ώρα που τα τύμπανα πολέμου αντηχούν δυνατά στη κορεατική χερσόνησο, με πολλούς ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον να επιμένουν σε πολεμική σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα, ο Peter Beinart του  Daily Beast συνιστά ψυχραιμία.



Η καλύτερη λύση, γράφει, είναι να κρατηθεί μακριά ο αμερικανικός στρατός…



Όπως αναφέρει, ο μόνος τρόπος για να βελτιωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα, που τελευταία έχει «αγριέψει», είναι να αποδυναμωθεί το εκεί καθεστώς, και στη συνέχεια ενωθούν οι δυο Κορέες σε μία.
Ήδη, η Κίνα, που παρέχει το 90% της ενέργειας στη Β. Κορέα, αλλά και το 80% των καταναλωτικών της αγαθών, δείχνει οργισμένη από την πολεμοχαρή γείτονα και σύμμαχό της, και σιγά σιγά αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο επανένωσης της διχοτομημένης χώρας.
Η χρόνια αρνητική στάση του Πεκίνου απέναντι στην επανένωση οφείλεται στους φόβους του για μια αμερικανική ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη χερσόνησο.
Έτσι, το Daily Beast συστήνει στον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποδυναμώσει το καθεστώς, πείθοντας παράλληλα τους Κινέζους ότι μια κατάρρευσή του δεν θα σημαίνει και την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών βόρεια του 38ου παραλλήλου.
«Κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, αλλά όσο περισσότερο καταφέρουμε να πείσουμε τους Κινέζους για μια ενωμένη Κορέα, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό να επιτευχθεί» γράφει ο Beinart.
Και καταλήγει: «Η Κίνα μπορεί να αποτελεί αντίπαλο, αλλά αν συνεργαστούμε μαζί της, ίσως μπορέσουμε να ανατρέψουμε το πιο διαβολικό καθεστώς στον πλανήτη, αυτό της Βόρειας Κορέας».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου