24.5.13

Η επανάσταση, το χαρτί υγείας, και ο … Αλέξης!


Από ότι είμαι σε θέση να θυμάμαι από αυτά που κατά καιρούς έχω διαβάσει, το χαρτί υγείας αποτελεί εφεύρημα (και αυτό) των Κινέζων από τον 6ο μ.Χ. αιώνα κιόλας.



Στη Δύση πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά το δεύτερο μισό του  19οου αιώνα, κυρίως όταν ένας Αμερικανός επιχειρηματίας είχε την φαεινή ιδέα να το συσκευάσει, και να το βγάλει στην αγορά.



Μέχρι τότε, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους για να σκουπίζονται μετά την ανάγκη τους, όπως με  άχυρο, φύλλα δένδρων, φύλλα καλαμποκιού, πριονίδι, μαλλί, βαμβάκι, νερό, κλπ.
Η συνηθέστερη και πιο πρακτική μέθοδος ήταν η χρήση… παλιών εφημερίδων, με το μαύρο μελάνι να κάνει διάφορα κόλπα στις ευαίσθητες περιοχές!
Σήμερα, που οι επιθυμίες μας έχουν γίνει ανάγκες, το χαρτί υγείας αποτελεί μια εκ των ων ουκ άνευ «πολυτέλειες» της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Εκτός από τους  περήφανους κατοίκους της Βενεζουέλας, που ο απροσδόκητος θάνατος του μεγάλου του χέφε, του Ούγκο Τσάβεζ, τους άφησε όχι μόνο ακέφαλους, αλλά και … λερωμένους.
Και αυτό διότι αυτή η ισχυρή πετρελαϊκά χώρα των 30 και πλέον εκατομμυρίων, έχει ξεμείνει από χαρτί υγείας!
Οι λόγοι για αυτή την έλλειψη είναι πολλοί και διάφοροι, και μεγάλο ρόλο έχουν παίξει κάποιες διεθνείς κυρώσεις, χάρη στις οποίες η πετρελαιοπαραγωγός Βενεζουέλα αντιμετωπίζει πρόβλημα όχι μόνο στο χαρτί υγείας αλλά και σε άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το σαπούνι.
Μάλιστα τα ελάχιστα ρολά χαρτιού που εμφανίζονται κατά καιρούς στα μαγαζιά της χώρας, εξαφανίζονται σε χρόνο ρεκόρ, ενώ υπάρχει  μεγάλη ζήτησή τους στην ανθηρή μαύρη αγορά της «σοσιαλιστικής» Βενεζουέλας, όπου ένα ρολό αλλάζει χέρια έναντι πολλών δολαρίων.
Για αυτό λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει την βρώμα, και να εισάγει 39 εκατομμύρια ρολά χαρτιού υγείας, καθώς και σαπούνια, αλλά και οδοντόπαστες.
(Προφανώς μάταια περίμεναν από τον σύντροφο Αλέξη και τον καπετάν Κουράκη να οργανώσουν κανέναν στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού  μάλλον η Βενεζουέλα πέφτει μακριά για τις συνιστώσες, οπότε που να τρέχουν μεσοπέλαγα…;).
Πάντως, όπως αναφέρει το  BBC , δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί στο τι ακριβώς φταίει για την εν λόγω έλλειψη.
Σύμφωνα όμως με τον νυν πρόεδρο Nicolas Maduro, φταίνε οι πλούσιοι, και οι αντιδραστικοί, οι οποίοι συνωμοτούν μαζί με τους πολιτικούς του αντιπάλους, προκειμένου να βάλουν φρένο στην επανάσταση!
Διότι επανάσταση και λερωμένοι κώλοι, δεν συμβαδίζουν.
Να τα λέμε αυτά!
Κάποιοι άλλοι πάλι, πιο πρακτικοί,  ρίχνουν το φταίξιμο στον κρατικό έλεγχο τιμών (διατίμηση) που εφαρμόζεται, και που οδηγεί τους πολίτες να αρπάζουν κυριολεκτικά τα όποια διαθέσιμα (φθηνά) προϊόντα, κάτι που όμως οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό.
Σήμερα, η Βενεζουέλα έχει πληθωρισμό της τάξης του 25%, που είναι και ο υψηλότερος σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.
Πάντως, αν όλα πάνε καλά, και αν τελικά ολοκληρωθεί η μαζική εισαγωγή χαρτιού υγείας, η επανάσταση δεν κινδυνεύει, και μάλιστα θα επιβιώσει χωρίς να χρειαστεί η σοσιαλιστική συνδρομή και η αγωνιστική αλληλεγγύη του Αλέξη και της Δούρου.
Και έτσι, τα καζανάκια θα πάρουν πάλι μπροστά!
Και μετά ποιος τον πιάνει τον Στρατούλη…
Βενσερέμος λοιπόν, που λένε κάποιοι, τραβώντας αποφασιστικά το καζανάκι…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου