10.9.13

Η χώρα στέκεται όρθια…



Το φιλοευρωπαϊκο πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο μπορεί να αδυνάτισε με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, αλλά φαίνεται ότι παραμένει κυρίαρχη πολιτική επιλογή του ελληνικού λαού.




Στην πορεία αυτή έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική ανάταξη, την εξυγίανση και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, έτσι ώστε σήμερα να είμαστε μπροστά στη μεγάλη επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της δυνατότητας εξόδου στις αγορές.


Παραμένουν όμως ανοιχτά μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις, όπως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η διαμόρφωση ενός παραγωγικού ανταγωνιστικού μοντέλου, ο διοικητικός εκσυγχρονισμός του κράτους όπως και η επίλυση σημαντικών προβλημάτων, με κυρίαρχα την ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά και τη μεγάλη μάστιγα της ανεργίας 1,5 εκατομμυρίου συμπολιτών μας, την έλλειψη ρευστότητας και την αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια περίοδο αναδείχθηκε μέσα από εκθέσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΕ η αδυναμία του μνημονίου να απαντήσει στα κομβικά ζητήματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Η κυβέρνηση πρέπει στο πλαίσιο αυτό να λειτουργήσει με την ομπρέλα μιας στρατηγικής προγραμματικής συμφωνίας των παρατάξεων του φιλελεύθερου χώρου και της σοσιαλδημοκρατίας και να εφαρμόσει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο δημιουργικής αναγέννησης το οποίο:
- Θα επαναπροσδιορίζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε ένα δυναμικό και εξωστρεφές υπόδειγμα, το οποίο θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
- Θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα και θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του νέου ΣΕΣ 2014-2020 για την αναθέρμανση της οικονομίας.
- Θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις των αποκρατικοποιήσεων και θα αξιοποιεί με διαφάνεια τη δημόσια περιουσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
- Θα αναμορφώνει και θα ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και λειτουργίες, στο πλαίσιο τόσο του κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Θα απαντά με σχέδιο στις ανάγκες κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας για τις πολυπληθείς ομάδες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
- Θα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο, στοχευμένο και όχι αποσπασματικό και πελατειακό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.
- Θα οριοθετεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους πολίτες, με προοπτική 15ετίας.
- Θα διεκδικήσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
- Θα επαναδιαπραγματεύεται με αξιοπιστία τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους και τη λειτουργική αναδιάρθρωσή του.
Η χώρα, με κύριο όπλο τις σημαντικές θυσίες των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι με αξιοπρέπεια αποδέχτηκαν τη βίαιη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, στέκεται όρθια.
Τώρα είναι η ώρα του πολιτικού συστήματος να τιμήσει με αποτελεσματικότητα τους κόπους και τις θυσίες αυτές.

Λεωνίδας Φάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου