24.9.13

Η Χρυσή Αυγή της Θεσσαλονίκης…



“Θα σου στείλω τη Χρυσή Αυγή...” ήταν η απειλή αστής κυρίας του κέντρου της Θεσσαλονίκης προς την αλλοδαπή κυρία που φρόντιζε τους γονείς της, όταν η δεύτερη αρνήθηκε να συμμορφωθεί στους μεσαιωνικούς όρους εργασίας που της πρότεινε.
 Άλλη αστή κυρία του Πανοράματος ξυλοφόρτωσε τη φιλιππινέζα οικιακή βοηθό της επειδή τόλμησε να της ζητήσει να πληρωθεί τους τρεις μήνες που της χρωστούσε...
Τελικά πολλοί κρύβουν έναν μικρό “χρυσαυγίτη” μέσα τους, και ίσως γι’ αυτό ως κοινωνία δείξαμε τόση μεγάλη ανοχή στην εγκληματική δράση αυτής της νεοφασιστικής σπείρας...



Η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη έχει μακρά ιστορία.
Πάντα σ’ αυτή την πόλη υπήρχαν νοσταλγοί της χούντας, πάντα υπήρχαν θύλακες, “σταγονίδια” σε ευαίσθητους κρατικούς μηχανισμούς όπως η ΕΛΑΣ, πάντα ευδοκιμούσε ένας αρρωστημένος εθνικισμός.
Πριν βγουν στην Αθήνα τα τάγματα κρούσης της νεοναζιστικής οργάνωσης, μέλη της πραγματοποιούσαν παρελάσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κρατώντας στρατιωτική πειθαρχία.
Μαύρα μπλουζάκια, ξυρισμένα κεφάλια, “καμένα” μυαλά...
Στα χέρια σημαίες καρφωμένες σε δοκάρια-όπλα για τη συμπλοκή με τους ιδεολογικούς αντιπάλους, στο στόμα το “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή” και η απειλή “ερχόμαστε...”.
Αλλά η πόλη παρακολουθούσε τη φασιστική φιέστα βουβά, ως ένα γραφικό φαινόμενο, παραβλέποντας ότι επρόκειτο για νέα παιδιά.
Πού και πώς βρέθηκαν εκεί;



Αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά το βιογραφικό του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου, για να αντιληφθεί από πού στρατολογεί τους νέους.
Ο σύλλογος απογόνων των μακεδονομάχων, ως φαίνεται, στάθηκε φυτώριο.
Τόσο ο Γρέγος, αν και Χιώτης, όσο και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές της ΧΑ στον νομό Θεσσαλονίκης είναι μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου.
Χώροι στρατολόγησης για τη ΧΑ είναι επίσης οι σχολές πολεμικών τεχνών, τα γυμναστήρια, οι οπαδικοί σύνδεσμοι, τα σκοπευτήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω βουλευτής, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι μέλος σε διάφορες διοικήσεις τέτοιων συλλόγων και ενώσεων, με πρώτη την Πανελλήνια Ένωση kick-boxing, μιας και διαθέτει δύο “νταν”, παρά το μικρό του δέμας...
Στον δήμο, όπου εργαζόταν μέχρι να γίνει βουλευτής εν μια νυκτί, οι συνάδελφοί του λένε ότι ήταν ένα “ήσυχο παιδί, δεν ήταν λουφαδόρος, δεν δούλευε περισσότερο από τους άλλους, δεν έδινε δικαιώματα”.
Γνώριζαν ότι έκανε και τον πορτιέρη σε νυχτερινά κέντρα του Σαξώνη (που “σήκωσε την μπάνκα” του δήμου Θεσσαλονίκης), για να συμπληρώνει εισόδημα και μάλιστα με “μαύρο” αφορολόγητο χρήμα, αλλά το ίδιο έκαναν και άλλοι συνάδελφοί του...
Πολλοί τον ψήφισαν.
Τώρα πηγαίνει στο δημαρχείο και συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι συμβασιούχοι, ενώ όταν κινδύνευσε να προπηλακιστεί από μια ομάδα αντεξουσιαστών, συνδικαλιστές ιδεολογικοί του αντίπαλοι έσπευσαν να τον φυγαδεύσουν.
Τα γηραιότερα μέλη της τοπικής οργάνωσης της Θεσσαλονίκης προέρχονται κυρίως από διάφορους συλλόγους απόστρατων αξιωματικών του στρατού και της ΕΛΑΣ, μέλη των οποίων έσπευσαν, μετά την εκτίναξη των ποσοστών της νεοναζιστικής οργάνωσης, να δώσουν διαπιστευτήρια. 




Πρόκειται κυρίως για νοσταλγούς άλλων σκοτεινών εποχών, που απολαμβάνουν τον σεβασμό των νεοτέρων, ενώ και διάφοροι παραδοσιακοί ακροδεξιοί που είχαν βρει καταφύγιο στον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη δηλώνουν τώρα οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
Από τις τάξεις του στρατού προέρχεται ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Πολύβιος Ζησιμόπουλος, που αποστρατεύτηκε το 2010 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και αμέσως εντάχθηκε στη ΧΑ.
Με αυτόν καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ΧΑ, ο μύθος περί αξιοκρατίας.
Την ώρα που ο αρχηγός της και οι βουλευτές της φωνάζουν για το “σάπιο και αναξιοκρατικό κράτος”, στο εσωτερικό της οργάνωσης ο κ. Μιχαλολιάκος βολεύει τα δικά του παιδιά σε εκλόγιμες θέσεις, παραγκωνίζοντας τα τοπικά του στελέχη.
Έτσι, όλως τυχαίως στο ψηφοδέλτιο του υπόλοιπου Αττικής το πρώτο όνομα ξεκινούσε από “Κ” και ήταν του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης ο αρχηγός “φύτεψε” τον αντισυνταγματάρχη και το ψηφοδέλτιο ξεκινούσε από “Ζ”, αφήνοντας δεύτερο τον Αθ. Μούκο, που εντάχθηκε στη ΧΑ από έφηβος.
Ωστόσο η ηγεσία δεν άφησε ξεκρέμαστα τα “πρωτοπαλίκαρά” της τώρα που η οργάνωση έγινε εύρωστη οικονομικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει “κόψει” σε στελέχη μισθούς από 300 έως 800 ευρώ, προκειμένου να δουλεύουν με μεγαλύτερη όρεξη για το “εθνικιστικό κίνημα”.
Η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη δεν έχει πρόσωπο με το οποίο να ταυτίζεται.
Ούτε καν οι βουλευτές της είναι αναγνωρίσιμοι όταν περπατούν στην πόλη, ενώ τα περισσότερα μέλη της κρύβουν μέχρι και σήμερα την κομματική τους ταυτότητα. Εμφανίζονται όλα μαζί μόνο σε κάποιες μικρές ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, κυρίως στην ύπαιθρο, συν γυναιξί και τέκνοις.
Στα κεντρικά τους γραφεία συχνάζουν κάπου 50-60 “θαμώνες”.
Τώρα η τοπική οργάνωση προγραμματίζει να κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία της πόλης με τη γνωστή και πετυχημένη συνταγή της Αθήνας, δηλαδή μοιράζοντας τρόφιμα σε αναξιοπαθούντες, δίνοντας μικροποσά και εξαγοράζοντας συνειδήσεις, τάζοντας δουλειά σε ανέργους κλπ.
Μάλιστα διαλαλεί ότι από το ορμητήριο της Μηχανιώνας θα μοιράζει οσονούπω ψάρια σε πεινασμένους Έλληνες μία φορά την εβδομάδα, τα οποία βέβαια ψαρεύουν οι αιγύπτιοι αλιείς, τους οποίους απειλεί να πετάξει στη θάλασσα...
Η Θεσσαλονίκη, αν και ιστορικά εξέθρεψε πολλές παρακρατικές και φασίζουσες οργανώσεις, ευτυχώς σήμερα δεν είναι το επίκεντρο της δράσης του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πώς γίνεται σε μία πόλη που πάντα είχε ισχυρούς ακροδεξιούς πυρήνες, τα τάγματα εφόδου να μην έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους…
“Τάγματα εφόδου υπάρχουν κι εδώ”, προειδοποιούν άτομα που γνωρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο.
Υποστηρίζουν ότι έχουν συσταθεί πυρήνες κρούσης, αλλά προς στιγμή βρίσκονται εν υπνώσει… Επισήμως η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει δύο “κτυπήματα” από οργανωμένους πυρήνες της Χρυσής Αυγής.
 Ένα σε βάρος μετανάστη που δέχτηκε μαχαιριά στον λαιμό, την ώρα που βρισκόταν στην Αριστοτέλους, από μία ομάδα ατόμων που φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με τα διακριτικά της νεοναζιστικής οργάνωσης και ένα σε βάρος μελών της ΚΝΕ έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά.
Κατά τα λοιπά, οι χρυσαυγίτες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις επετειακές τους “παρελάσεις”, όπως και στο παρελθόν, και αποφεύγουν τις “κακοτοπιές”, δηλαδή τις ανοικτές συγκρούσεις με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους, τους οποίους ονομάζουν συλήβδην αναρχοαριστερούς…
Άλλα ρατσιστικά περιστατικά που έχουν καταγγελθεί, όπως εκείνο με τον οδηγό του ΟΑΣΘ και έναν επιβάτη μετανάστη, και για τα οποία σχηματίστηκαν δικογραφίες, σύμφωνα με τις αρχές δεν πρόκειται για οργανωμένες δράσεις της Χρυσής Αυγής, αλλά για συμπεριφορές ατόμων που ενστερνίζονται την άποψη “έξω οι μετανάστες από την Ελλάδα” και πιθανόν είναι υποστηρικτές του συγκεκριμένου νεοναζιστικού χώρου.
Η μέχρι σήμερα συγκρατημένη δράση της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη δεν καθιστά βέβαια τα μέλη και τους οπαδούς της λιγότερο επικίνδυνους από τους ομοϊδεάτες τους στην Αθήνα.
Τρέφουν το ίδιο μίσος για τους μετανάστες, για τους ομοφυλόφιλους, για τους αλλόθρησκους, τους κομμουνιστές, τους αναρχικούς και γενικότερα για όσους θεωρούν ιδεολογικούς τους αντιπάλους.
Γι’ αυτό αποτελεί γρίφο για τους παράγοντες που έχουν ασχοληθεί με το νεοφασιστικό μόρφωμα το γεγονός πως τα μέλη της μένουν κλεισμένα μέσα στα γραφεία της οδού Καζαντζάκη, που βρίσκεται απέναντι στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο “στενός πυρήνας” των οργανωμένων στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τα 100 άτομα και σ’ αυτόν τον αριθμό έφτασε μετά τις τελευταίες εκλογές.
Οι ίδιες πηγές ωστόσο διευκρινίζουν ότι νωρίτερα τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν ξεπερνούσαν τα 50.
Έτσι οι εξηγήσεις που δίνονται για τη σχετική “απραξία” των φιλοναζιστών στη Θεσσαλονίκη έχει να κάνει με τον μικρό αριθμό των οργανωμένων αλλά και με την απουσία φιλόδοξων στελεχών να ανέλθουν στην ιεραρχία της οργάνωσης.
Επίσης, η οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται να σηκώνει δικά της τοπικά “μέτωπα”, χωρίς να περιμένει τις “ευλογίες” της ηγεσίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από αρκετό διάστημα εστάλη από τα κεντρικά, στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής Σερρών Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την τοπική οργάνωση.
Αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους τοπικούς πυρήνες. Μέλη τα οποία επί χρόνια έχουν στιγματιστεί για τις φασιστικές ιδέες τους έλεγαν μάλιστα πως ήταν αυτά που επί χρόνια κρατούσαν τις βάσεις της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη και απαίτησαν από την ηγεσία να “συμμαζέψει” τον ουρανοκατέβατο Θεσσαλονικάρχη.
Οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο και η λειτουργία της τοπικής οργάνωσης επανήλθε στα σχετικά “αθόρυβα” επίπεδά της.
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα με την πρόσφατη αντιπαράθεση που άνοιξε η τοπική οργάνωση με συνδέσμους οπαδών του ΠΑΟΚ, με αφορμή το θέμα του ποδοσφαιριστή Κάτσε.
Την κόντρα αυτή δεν την είδαν με καλό μάτι τα κεντρικά στελέχη της Αθήνας, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν μία μεγάλη δεξαμενή ψήφων από τους φιλάθλους της θεσσαλονικιώτικης ομάδας.
Η τοπική οργάνωση, ωστόσο, δεν σταμάτησε την αντιπαράθεση, αλλά την ημέρα που οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν κάτω από τα γραφεία της, στην ανακοίνωση που εξέδωσε τους βάφτισε “αναρχοαριστερούς” και δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη ΠΑΟΚ.

Ενδεικτικό ότι η τοπική οργάνωση παραμένει περιορισμένης εμβέλειας είναι και οι λίγες μαζικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
“Και σ’ αυτές οι περισσότεροι που συμμετέχουν είναι από τους γύρω νομούς, όπου ενδεχομένως υπάρχουν ισχυρότεροι πυρήνες απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη”, επιβεβαιώνουν πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό λόγω της εγκληματικής δραστηριότητάς της.
“Η μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε ήταν στην ομιλία του Μιχαλιολιάκου”, συμπλήρωσαν.
Αυτό αποδεικνύεται και από την εκδήλωση που οργάνωναν κάθε χρόνο οι χρυσαυγίτες, για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο, χωρίς όμως ποτέ οι ομάδες τους να φτάνουν στο άγαλμα της παραλίας, αφού τον χώρο φρόντιζαν να καταλαμβάνουν νωρίτερα οι αντιεξουσιαστές.
Στις συγκεντρώσεις αυτές οι περισσότερες συμμετοχές ήταν από την Αθήνα και την Πέλλα. “Ακόμη και όταν υπάρχουν σκέψεις να γίνει κάτι, μόλις αντιλαμβάνονται αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, μαζεύονται και ματαιώνουν τις εκδηλώσεις τους, τις οποίες πραγματοποιούν εντός των γραφείων”, υποστηρίζουν αξιωματικοί της αστυνομίας.
Άνθρωποι που παρακολουθούν επί χρόνια τις κινήσεις των φιλοναζιστών λένε στη“ΜτΚ” πως η περιορισμένη εμφάνιση των χρυσαυγιτών στην πόλη μπορεί να σχετίζεται και με την απουσία προβεβλημένων στελεχών της, που δεν διστάζουν να προβαίνουν δημόσια σε έκνομες πράξεις.
“Οι τοπικοί βουλευτές δεν έχει ακουστεί να έχουν αναπτύξει ή έστω να συμμετάσχουν σε επιθέσεις όπως έχουν πράξει άλλοι, ούτε κανείς τους είδε πρωταγωνιστές σε τραμπουκισμούς. Άλλωστε, δεν έχουν απασχολήσει και τις αρχές σε δικογραφίες”, αναφέρουν.
Οι τοπικοί χρυσαυγίτες, σύμφωνα με άλλες πηγές, απορροφώνται και από τις προσωπικές έριδες και φιλοδοξίες που έχει ο καθένας να αναλάβει τα ηνία στην πόλη. Τέτοιες κόντρες έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, όμως δεν γίνονται γνωστές, διότι πρόκειται για μία ιδιαιτέρως κλειστή οργάνωση. 




Τα ίδια άτομα αναφέρουν πως ένας από τους παλιούς και ισχυρούς πυρήνες ναζιστών στη Θεσσαλονίκη έχει εδώ και καιρό απομακρυνθεί από το οργανωμένο κόμμα. Ήταν εκείνα τα στελέχη που το 1998 διοργάνωσαν στην ταβέρνα “Κουκουνάρες”, στο Φίλυρο, νεοναζιστικό συνέδριο, αναβιώνοντας πρώτοι μεταπολιτευτικά το φάντασμα του φασισμού στην Ελλάδα.
Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις προηγούμενες εκλογές κινήθηκαν πάνω από το εθνικό ποσοστό του 6,92% - ειδικότερα στην Ημαθία έφθασαν στο 7,92%, στο Κιλκίς 7,79% και στην Πέλλα 7,35%.
Άλλωστε σε αυτές τις περιοχές η Χρυσή Αυγή συγκέντρωνε πάντα τα πιο υψηλά ποσοστά. Ακόμη και στις εποχές του 0,2%, στην Κρύα Βρύση έφθανε το 0,66% και στη Σκύδρα το 0,5%.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι από τις πλέον δραστήριες οργανώσεις που έχει στήσει είναι αυτή της Κρύας Βρύσης, όπου άλλωστε εδρεύουν οι νομαρχιακές οργανώσεις Πέλλας και Ημαθίας.
Πολλοί εξηγούν ότι η νεοναζιστική οργάνωση βρήκε γόνιμο έδαφος στη συγκεκριμένη περιοχή εξαιτίας καταλοίπων του Εμφυλίου.
Εκεί, θυμίζουν, έδρασε ένας από τους πλέον διαβόητους δωσίλογους, ο Γεώργιος Πούλος (στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 συμμετείχε με τα γερμανικά στρατεύματα, υπό τον λοχία των ναζί Φριτς Σούμπερτ, στη εισβολή στα Γιαννιτσά, όπου βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν 100 κάτοικοι).
Εξίσου δραστήρια οργάνωση διαθέτει η ΧΑ στις Σέρρες, όπου επίσης υπήρχαν πάντα νοσταλγοί της χούντας και της βασιλείας.
Χρυσαυγίτικο κάστρο στη Θεσσαλονίκη θεωρείται η περιοχή της Μηχανιώνας, όπου πολλοί είχαν οργανωθεί σε ακροδεξιές οργανώσεις “ενοχλημένοι” από την υπόθεση του Οδυσσέα Τσενάι, του αλβανού μαθητή τον οποίο δεν άφηναν να σηκώσει την ελληνική σημαία, αλλά και από την ισχυρή παρουσία αιγύπτιων αλιεργατών.
Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στη Μηχανιώνα έφτασε στις τελευταίες εκλογές το 7,68%.
Το τελευταίο διάστημα η ΧΑ μπαίνει δυναμικά και στην Επανομή, όπου καταγράφεται άνοδος των οργανωμένων με τις μαύρες μπλούζες. Υπάρχει μάλιστα και “μαύρο” καφενείο, στο οποίο συγκεντρώνονται όλοι όσοι ενστερνίζονται τις ακραίες απόψεις που πρεσβεύει η νεοναζιστική οργάνωση.
Τοπική οργάνωση λειτουργεί και στον δήμο Βόλβης, όπου το ποσοστό της ΧΑ ήταν 9,37%, ενώ άνοδος των οργανωμένων μελών παρατηρείται και στον Λαγκαδά, όπου η ΧΑ καταγράφηκε με το διψήφιο 10,2%.
Στον Λαγκαδά μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και γραφεία της οργάνωσης, ωστόσο έκλεισαν λόγω εσωτερικών διαφωνιών των μελών της, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον συγκεκριμένο δήμο τον Νοέμβριο του 2012 χρυσαυγίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν έξω από το ΕΠΑΛ μέλη της ΚΝΕ.
Εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος το υψηλότερο ποσοστό, επίσης διψήφιο, η Χρυσή Αυγή το απέσπασε στο Κορδελιό, όπου έφτασε το 10,85%, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ρατσιστική και φασιστική ρητορεία βρίσκει οπαδούς στις φτωχογειτονιές.
Εκεί, στην περιοχή των Ελευθερίων, στο πάρκο Βενιζέλου, επέλεξε η Χρυσή Αυγή να κάνει τη δική της συγκέντρωση στις 19 Μαΐου με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Επίσης στους Αμπελόκηπους το ποσοστό είναι 9,18% και στον δήμο Παύλου Μελά 8,5%.
Τον τελευταίο χρόνο η ΧΑ προσπαθεί να στήσει στη Θεσσαλονίκη και κλαδικές οργανώσεις.
Τελικά με την παρουσία ελάχιστων δικηγόρων ανακοίνωσαν δικηγορική παράταξη που θα κατεβεί στις επόμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στις φωτογραφίες των εγκαινίων πάντως οι χρυσαυγίτες δικηγόροι φρόντισαν να κρατήσουν μυστική την ταυτότητά τους...
Μια δεύτερη κλαδική στήθηκε εσχάτως από ταξιτζήδες. “Το πολύ να έχουν 20 άτομα”, λένε οι συνδικαλιστές του κλάδου.
Πέντε πάντως από αυτούς επισκέφθηκαν την 78η ΔΕΘ και φωτογραφήθηκαν στην πύλη της, για να αναρτήσουν τη δράση τους στην ιστοσελίδα της τοπικής οργάνωσης.
Η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία στις τελευταίες εκλογές έδωσαν κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά στη Χρυσή Αυγή, αλλά αυτό ελάχιστα απασχόλησε τις τοπικές κοινωνίες.



Στην επαρχία τα “πρωτοπαλίκαρα” του Νίκου Μιχαλολιάκου άρχισαν να κυκλοφορούν ως οι “κυρίαρχοι” του παιχνιδιού και να προχωρούν ανενόχλητοι σε τραμπουκισμούς, οι οποίοι έμειναν στο σύνολό τους ατιμώρητοι.
Συστήνουν εγκληματικές σπείρες που δρουν ανενόχλητες και σπέρνουν τον φόβο στις ψυχές των πολιτών. “Κανείς δεν τα βάζει μαζί μας” διαμηνύουν σε όποιον τολμήσει να τους στραβοκοιτάξει...
Ανάμεσα στα περιστατικά που αναφέρονται στη λίστα την οποία έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκονται και επτά που διαδραματίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.
* Στη Θεσσαλονίκη, το μαχαίρωμα αλλοδαπού από δέκα άτομα, που σύμφωνα με το θύμα και αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, πέρασε στα ψιλά. Δεν έκανε “ντόρο”.
Οι έρευνες της αστυνομίας, από τον Μάιο μέχρι σήμερα, δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν και κυκλοφορούν ελεύθεροι.
* Ελεύθεροι κυκλοφορούν και οι χρυσαυγίτες που συνελήφθησαν για την επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά τον Νοέμβριο του 2012.
* Το ίδιο και οι χρυσαυγίτες που στις 9 Ιουνίου του 2012 έκαναν γυαλιά καρφιά ένα καφενείο στη Βέροια και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη του, επειδή ανήκε σε άλλο ιδεολογικό χώρο. Ανάμεσα στους δράστες αυτής της οργανωμένης επίθεσης ήταν και υποψήφιοι βουλευτές της ΧΑ από τους γύρω νομούς, αλλά όταν οδηγήθηκαν στο δικαστήριο απαλλάχθηκαν για τυπικούς λόγους...
* Στις Σέρρες, στις 3 Νοεμβρίου 2012, δύο άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε ημεδαπό τραυματίζοντάς τον ελαφρά - ήταν κι αυτός ιδεολογικός τους αντίπαλος.
* Στην Κοζάνη, επίσης, τρία άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου δέχτηκαν επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών.
Αυτά είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την ΕΛΑΣ, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που μένουν στο σκοτάδι, αφού τα θύματα των νεοναζιστών δεν τολμούν να τα καταγγείλουν. Είναι οι λεγόμενοι “λαθρομετανάστες”, που αποφεύγουν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας επειδή δεν έχουν νόμιμα χαρτιά...
Από τη λίστα του Νίκου Δένδια πάντως απουσιάζει ο εξευτελισμός οδηγού νταλίκας με διακριτικά της ΠΓΔΜ από βουλευτή της ΧΑ, όπως και το “μπούλινγκ” σε τουρίστες από τα Σκόπια που περνούσαν τα σύνορα φέτος το καλοκαίρι.

Μαρούλα Πλήκα
Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου