15.9.13

Feuerbach Vs Τσίπρας


Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ημιμαθής. Ημιμαθής όχι μόνο στα ζητήματα της ιδεολογίας του αλλά και σε μια πλειάδα επιμέρους ζητημάτων. Αυτή τη φορά, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επέλεξε ως θύμα τις βασικές αρχές που διέπουν την έννομη τάξη και το νομικό μας πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη θέσπιση νόμων αναδρομικής ισχύος, οι οποίες θα ποινικοποιούν τωρινές ενέργειες της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη νομικά, το γλωσσικό(;) ατόπημα του κ. Τσίπρα συνιστά γκάφα ολκής, η οποία δηλώνει ρητώς την ανεπάρκεια του εν λόγω πολιτικού.

Ο δικαιοκρατικός χαρακτήρας του νομικού μας συστήματος και δη του Ποινικού μας Δικαίου στηρίζεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του ισχύοντος Συντάγματος και στα άρθρα 1 και 2 του Ποινικού μας Κώδικα(ΠΚ).

Οι τρεις διατάξεις αυτές συγκροτούν την αρχή της νομιμότητας του εγκλήματος και της ποινής, η οποία αποτελεί θεμέλιο της ποινικής δικαιοσύνης. Καθιστά τον ποινικό νόμο «οχυρό του πολίτη απέναντι στην κρατική παντοδυναμία», κατά τον αφορισμό του v. Liszt σε “Magna Charta του εγκληματία».

Ειδικότερα, το άρθρο 7 παρ. του Συντάγματος αναφέρει ότι «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της». Περαιτέρω το άρθρο 1 του ΠΚ καθιστά σαφές ότι «ποινή δεν επιβάλλεται παρά μόνο για τις πράξεις εκείνες για τις οποίες ο νόμος την είχε ρητά ορίσει πριν από την τέλεση τους».

Η αρχή της νομιμότητας, όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις, συνοψίζεται στο αξίωμα nullum crimen nulla poena sine lege.  Το λατινοφανές γλωσσικό ένδυμα και η τελική επιστημονική επεξεργασία της αρχής nullum crimen nulla poena sine lege οφείλεται στον Feuerbach- δεν ανάγεται στο ρωμαϊκό δίκαιο. Συνιστά καρπό φιλελεύθερης δικαιικής αντίληψης. Το άρθρο ΠΚ 1 και Σ. 7 παρ. 1 στεγανοποιούν τον δικαιοκρατικό χαρακτήρα του Ποινικού μας Δικαίου.

 Αυτή η αρχή της νομιμότητας εξειδικεύεται σε 4 επιμέρους αρχές:
-nullum crimen nulla poena sine lege scripta
-nullum crimen nulla poena sine lege stricta
-nullum crimen nulla poena sine lege praevia (το επίμαχο: απαγορεύεται η αναδρομική ισχύς του νόμου).
-nullum crimen nulla poena sine lege certa.

Το n.c.n.p.s.l. praevia απαγορεύει στο νομοθέτη να δημιουργεί αναδρομικά ποινικές υποστάσεις και στο δικαστή να τις εφαρμόζει αναδρομικά.

Ο αναδρομικός νόμος δεν παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα αμερόληπτης και ψύχραιμης κρίσεως, αλλά συνοδεύεται από υποψία.

Με αυτήν την απαγόρευση:
 -ενισχύεται η εξασφαλιστική λειτουργία του ΠΔ
-τονίζεται ο δικαιοκρατικός του χαρακτήρας
-υποστηρίζεται η γενικοπροληπτική αποστολή του ΠΔ.

Δυο τινά συμβαίνουν λοιπόν: ή ο κ. Τσίπρας είναι τελείως αμαθής ή λαϊκίζει ασύστολα προκειμένου, κερδοσκοπώντας στην οργή του κόσμου, να υφαρπάξει ψηφαλάκια πανταχόθεν.

Γεώργιος. Λ. Κωνσταντόπουλος

Ενδεικτική βιβλιογραφία:
-Κοτσαλή Λ., Ποινικό Δίκαιο, Γενικό Μέρος, 2013
-Ανδρουλάκη Ν., Ποινικόν Δίκαιον, Γενικόν Μέρος, 1978(Παραδόσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου