21.2.14

Βοηθήστε τον και λίγο…



Όταν σε όλα τα θέματα, απαιτείται  η παρέμβαση του πρωθυπουργού, για να δώσει λύσεις που να συμπορεύονται με την κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου, τότε μάλλον οι συνεργάτες του, υπουργοί με τους συμβούλους τους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή ζουν σε άλλη χώρα , σε άλλο πλανήτη.




Όταν  μόνο ο πρωθυπουργός, αντιλαμβάνεται το σφυγμό της κοινωνίας και όλοι οι υπόλοιποι που  νομοπαρασκευάζουν, εμφανίζονται  περιχαρακωμένοι στα στεγανά των γραφείων τους, αδιαφορώντας  για το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία, τότε μάλλον αυτό το σύστημα διοίκησης, είναι νοσηρό και επικίνδυνο.



Προχθές, οι φωστήρες του φορομπηχτικού μηχανισμού, οι οποίοι προφανώς για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα  εφεύρουν νέους τρόπους  αύξησης των φόρων, επιχείρησαν να  επιβάλλουν  φορολόγηση και στα επιδόματα επικινδυνότητας των πιλότων μας της πολεμικής αεροπορίας.
Αυτών, για όσους από τους χαρτογιακάδες συμβούλους δεν το γνωρίζουν, που με κίνδυνο της ζωής τους, πετούν  καθημερινά πάνω από το Αιγαίο σε συνθήκες πραγματικού πολέμου, όχι για τα 1000 ευρώ μισθό, αλλά  για την πίστη τους σε ιδανικά που στους περισσότερους από εμάς έχουν ατονήσει. 
Αυτών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός  μόλις πριν μια εβδομάδα  εξήγγειλε ότι θα διορθώσει τις μισθολογικές τους αδικίες με το πρωτογενές πλεόνασμα.
 Έπρεπε λοιπόν  το θέμα να φθάσει στον πρωθυπουργό για να δώσει την αυτονόητη εντολή της εξαίρεσης των επιδομάτων τους .
Ουδείς από τους τεχνοκράτες σκέφθηκε να προστατέψει την κυβέρνηση από την έκθεση σε τέτοιου είδους ανόητες αποφάσεις.
Όπως χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μειωθούν  τα  υπέρογκα πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν έστω και μια μέρα να καταθέσουν τον ΦΠΑ, πρόστιμα που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εισπραχτούν από τους καθημαγμένους φορολογούμενους.
Ή στον περίφημο φόρο υπεραξίας που νέκρωσε την κτηματαγορά για σχεδόν 2 μήνες, επειδή κάποιοι συντάσσουν νόμους στο πόδι ,χωρίς να γνωρίζουν στοιχειωδώς πως λειτουργεί η αγορά αλλά και χωρίς να μπορούν και οι ίδιοι οι συντάκτες να εξηγήσουν  πως  θα υπολογίζεται αυτός ο νέος φόρος.
Και πάλι χρειάσθηκε  εντολή Σαμαρά  για να τον πάρουν πίσω και φυσικά τώρα αδυνατούν να συντάξουν ένα νέο νόμο λειτουργικό και εφαρμόσιμο, με αποτέλεσμα  η χώρα μας να είναι η μόνη στην υφήλιο που για δύο μήνες δεν γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων!
Για να μη θυμηθούμε τις περιπτώσεις νόμων που φορολογούσαν τα μαντριά ως αγροικίες και τα κοτέτσια ως ζωολογικά πάρκα και παρενέβη πάλι ο πρωθυπουργός!
Αν ήταν όμως να τα περιμένουμε όλα από τον πρωθυπουργό,
θα ψάχναμε για κάποιον σούπερμαν και δεν θα είχαμε ανάγκη ούτε τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς με το ασκέρι των συμβούλων  και των εμπειρογνωμόνων τους.
Ο πρωθυπουργός είναι για να δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και οι από κάτω, που αναλαμβάνουν  την υλοποίηση, πέρα από τα πτυχία  και τα  master τους, επιβάλλεται να έχουν αν μη τι άλλο, κοινό νου. Να μην αφήνουν το γράμμα του  κάθε νόμου, να υπερβαίνει το πνεύμα του νόμου. Να μην κλείνουν τα μάτια  σε ισοπεδωτικές γενικεύσεις κρυπτόμενοι πίσω από τη δικαιολογία, ε', τι να κάνουμε μερικές φορές μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.
Γιατί  μερικές φορές, αυτά τα “χλωρά” είναι  που μας κάνουν περήφανους και μπορούμε να στηρίζουμε τις όποιες ελπίδες μας, για να συνεχίσουμε τον αγώνα της επιβίωσης.

Βασίλης Στεφανακίδης

1 σχόλιο:

  1. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος... Όπως ο κ. Σαμαράς έχει ξεχάσει το ραβδί του, νομίζοντας προφανώς πως οι διάφοροι ... Θεοχάρηδες, είναι σαν κι αυτόν! Όσο τους ανέχεται, όλους αυτούς, ο λαός δε θα μισεί τον πρωθυπουργό πρωτίστως... Θα τον λυπάται! Και η λύπη είναι χειρότερη του μίσους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή