27.5.14

Πικρή δικαίωση σε ορθές προβλέψεις…



Αναρίθμητοι πολιτικάντηδες, μασκαράδες παρτάκηδες συκοφάντες και ένοχοι εσχάτης καθοσίωσης, ζητούν τα ρέστα από τον άνθρωπο που επωμίσθηκε τα σφάλματα της δικής τους πολιτικής ασυνέπειας και ανικανότητας!



Για τον Αντώνη Σαμαρά έχουμε γράψει τόσες φορές τόσα πολλά θετικά, χωρίς ωστόσο να αποφύγουμε και την κριτική, όπου επιβάλλονταν, που θα καταντούσε κοινοτυπία να τα επαναλάβουμε, χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Η τροπή όμως των πραγμάτων και οι θέσεις του, που είναι αμετακίνητες και κρυστάλλινες, επιβάλουν εκ των πραγμάτων τις σχετικές αναφορές…




Ένα μεγάλο κομμάτι από τα ελεγχόμενα ποικιλοτρόπως από την διαπλοκή μέσα ενημέρωσης, πέραν του εμπάργκο, που πάντα επέβαλαν σε βάρος του στο παρελθόν και που εξακολουθούν να το κάνουν και σήμερα, αγνοώντας την πολιτική του υπόσταση και τη θέση του ως πρωθυπουργού, επί πλέον αδικαιολόγητα ασκούν σε βάρος του υπέρ του δέοντος αρνητική κριτική, η οποία είναι εντελώς αβάσιμη και έωλη, δεδομένου πως υπάρχουν τα αρχεία των πολιτικών πράξεων του καθενός και οι σκοπιμότητες δεν προσφέρουν τίποτα στην εθνική υπόθεση.
Για παράδειγμα, στο παρελθόν δήλωνε ο κ. Γιούνγκερ ότι του κατέβαινε σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των Ελλήνων να έχουν τον πρώτο λόγο στη χώρα τους.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κώφευε, επειδή έτσι τη βόλευε.
Τι έλεγε για το θέμα ο Αντώνης Σαμαράς (18 Μαΐου 2011);
«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα», απορρίπτοντας την αναφορά του κ. Γιούνγκερ περί δραστικού περιορισμού της κυριαρχίας των Ελλήνων.
Η αντίδραση της τότε πράσινης Κυβέρνησης δεν εκδηλώθηκε ποτέ και μόνο ο κ. Λοβέρδος είχε πει πως «αν οι Έλληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι».
Εκτιμούμε τον κ. Λοβέρδο για το πολιτικό του θάρρος, αλλά κανέναν δε σώζει η κυνικότητα του λόγου, όταν δηλώσει πως θα πάρουν τις αποφάσεις κάποιοι άλλοι για τη χώρα σου.
Συνεπώς ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε και είπε το αυτονόητο και σ’ αυτή την περίπτωση, άλλωστε η συνολικότερη πολιτική του επί του θέματος του προβλήματος της χώρας, δε θα επέτρεπε σε έναν άνθρωπο με τη δική του πολιτική υπόσταση να συναινέσει.  
Οι θέσεις του κ. Σαμαρά ήταν και εξακολουθούν να είναι γνωστές στους Έλληνες, αλλά η τότε κυβερνητική προπαγάνδα, οι εσωτερικές τριβές και η αρχομανία ορισμένων στη Νέα Δημοκρατία αλλά και τα ελεγχόμενα –όπως ήδη έχουμε σημειώσει- ποικιλοτρόπως από τη διαπλοκή μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν αφήσει το λαό να τις εκτιμήσει ανεπηρέαστα.
Θυμηθείτε εδώ πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι προαναφερθείσες παραφυάδες της, αντιμετώπισαν τότε την κόντρα του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ και με πόση απαξίωση προς το πρόσωπο του Έλληνα πολιτικού την πανηγύρισαν!  




Τι λοιπόν έλεγε όλο εκείνο το επίμαχο διάστημα ο κ. Σαμαράς;
Έλεγε και τόνιζε από την πρώτη στιγμή, πως το διεθνές σχέδιο για την διόρθωση των οικονομικών της Ελλάδας αποτυγχάνει και χρειάζεται επανεξέταση.
Αντί να στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία με αυξήσεις στους φόρους, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για να ξεκινήσει η ανάπτυξη!
Αυτά δεν τα λέμε εμείς…
Τα έγραψε τότε η Wall Street Journal για τον κύριο Σαμαρά, η οποία τον χαρακτήριζε ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ενδεχομένως, επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας.
Αξίζει για την ιστορία να δούμε τι είχε ειπεί σε γενικές γραμμές στην αμερικανική εφημερίδα ο κ. Σαμαράς και πώς η ίδια αντιμετώπισε τη συνέντευξη.
«Το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα "είναι μια αποτυχία", είχε πει ο κ. Σαμαράς, στην πρώτη του συνέντευξη σε διεθνή μέσο ενημέρωσης, από τότε που είχε γίνει ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
Επικαλούμενος τα φτωχά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα εν μέσω επιδείνωσης της ύφεσης, είχε δηλώσει: “Νομίζω ότι οι δανειστές μας θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους. Η ερώτησή μου είναι γιατί θα πρέπει, εν τω μεταξύ να «πέσουμε ακόμα πιο χαμηλά;»”.
Η άποψη αυτή τον είχε απομονώσει διεθνώς [και κάντε τον κόπο να μην έχετε κοντή μνήμη όσοι αβασάνιστα και εύκολα ασκείτε κριτική]…
Αλλά στην Ελλάδα, το κόμμα του κ. Σαμαρά είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τη βαλλόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εκπνεύσει πριν από το 2013, και μερικοί προβλέπουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Αυτό θα σημάνει την προοπτική ότι η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύντομα θα διαπραγματεύονται με τον κ. Σαμαρά, έναν οικονομολόγο γνωστό για την αυτοπεποίθηση και τις ανυποχώρητες θέσεις του.
Μια πολιτική σύγκρουση για τις ελληνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διάσωση της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς, ένας 60χρονος συντηρητικός και απόφοιτος του Harvard Business School, πιέζεται από την ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, να υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, επιθυμούν μια διακομματική συναίνεση προκειμένου να στηριχθούν οι προσπάθειες για μείωση στο έλλειμμα της χώρας και την αποφυγή χρεοκοπίας η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ.
Αλλά ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί, αντίθετα, ότι η Ελλάδα θα αποτύχει και πάλι στους στόχους του προϋπολογισμού, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές. «Σε τρεις μήνες θα ζητάμε περισσότερα χρήματα», προειδοποίησε.
Την περασμένη εβδομάδα το κόμμα του καταψήφισε, με σκληρό αγώνα, το νέο πενταετές πρόγραμμα λιτότητας 28 δισ. ευρώ (41 δις. δολάρια) κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Βουλή.
Τα μέτρα, τα οποία η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσαν ως προϋπόθεση για την επέκταση της χορήγησης νέων ενισχύσεων προς την Ελλάδα, πέρασαν με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Αλλά η αντίθεση των πολιτών στις περικοπές όλο και αυξάνεται και οι ελληνικές επιχειρηματικές ομάδες προειδοποιούν ότι το σχέδιο λιτότητας - το τελευταίο της σειράς περικοπών και αυξήσεων φόρων στο τρέχον έτος - θα βαθύνει την ύφεση στην Ελλάδα.
Η οικονομία στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 3% με 4% το τρέχον έτος, πολλοί οικονομολόγοι λένε, έπειτα από μείωση 4,5% το 2010.
Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό μέσα σε δύο χρόνια. Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το οικονομικό κλίμα έχει κατρακυλήσει.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες και να αξιοποιηθεί κρατική περιουσία αξίας 50 δις ευρώ.
Αλλά υποστήριξε πως οι τελευταίες φορολογικές αυξήσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να συνδράμουν στα οικονομικά και φορολογικά δεινά της χώρας.
Η λύση, είπε, είναι να περικοπούν οι συντελεστές των εταιρικών φόρων στο 15% από 24% που είναι σήμερα, ενώ, παράλληλα να μειωθούν οι υπόλοιποι φόροι, από τους φόρους εισοδήματος μέχρι τους φόρους σε τουριστικές υπηρεσίες και στα καύσιμα.
Η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Σαμαράς είπε, θα παράγει ένα «δημιουργικό σοκ» που θα τονώσει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και την καταναλωτική ζήτηση, ενώ, επίσης, θα μειώσει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα.
«Μέρος της οικονομίας αποτελεί η ψυχολογία, και χρειάζεται να αποδείξεις στους επενδυτές ότι αυτή είναι μια οικονομία που μπορούν να επενδύσουν-ενώ αυτή τη στιγμή τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και σκοτώνεται η προσφορά», είπε.
Η ανάπτυξη που θα προκύψει θα κλείσει την ψαλίδα του ελλείμματος του προϋπολογισμού πιο γρήγορα από ότι το πρόγραμμα λιτότητας που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, υποστήριξε.
Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι ότι μόνο ορισμένοι στο εξωτερικό υιοθετούν τις θέσεις του.
Η λεγόμενη Τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επιβλέπουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αναφέρουν πως οι προτάσεις Σαμαρά για μείωση των φόρων θα χειροτερέψουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Στην τελευταία Έκθεση για τη χώρα, περιέγραψαν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως «μη ρεαλιστικό και ασυμβίβαστο με τους γενικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής».
Ακόμη και οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί συνάδελφοι του κ. Σαμαρά τον κάλεσαν να συναινέσει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στη συνάντηση των κεντροδεξιών ηγετών στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ήταν μεταξύ εκείνων που πίεσαν τον κ. Σαμαρά να συμπλεύσει μαζί τους. Ο κ. Σαμαράς ωστόσο επέμεινε στις θέσεις του, σύμφωνα με τον ίδιο και άλλους συμμετέχοντες στην συνάντηση. 
Ανέφερε ότι είπε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι το πρόγραμμά του προσφέρει τη μοναδική λύση για την Ελλάδα, και κατ 'επέκταση για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. "Δήλωσα στην κα Μέρκελ: εάν το σχέδιό σας δουλεύει, τότε κάνω λάθος» ο κ. Σαμαράς είπε. «Αλλά αν δεν δουλέψει, θα χρειαστεί ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το προσφέρει».
Αυτά συνέβαιναν τότε…



Όταν ο κύριος Σαμαράς ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, βρήκε μπροστά του τα προβλήματα για τα οποία προειδοποιούσε…
Δεν δημιούργησε λοιπόν αυτός το πρόβλημα…
Το βρήκε, το διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο και κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το πτώμα της ελληνικής οικονομίας κερδίζοντας χρόνο, τόσο, όσος ήταν απαραίτητος για την ανάκαμψη…
Δεν έφερε ο ίδιος τα δεινά στη χώρα, αντίθετα τα αντιμετώπισε και κάποια στιγμή, άρχισε η επιστροφή…
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε και την προπαγάνδα της αριστεράς, η οποία δηλώνει πάντα αθώα, εναντίον του.
Με ένα λόγο διαστρεβλωτικό και απαξιωτικό, που μόνο πολιτική και διάλογος δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν…
Οι πράξεις του σημερινού πρωθυπουργού είναι καθαρά πολιτικές και δεν αμφισβητούνται…
Η αμφισβήτηση για τον ίδιο, έχει να κάνει δήθεν με την πτώση της θλιβερής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη το 1993, με το Μακεδονικό, στο οποίο όλες οι θέσεις του δικαιώνονται, με το βορειοηπειρωτικό, που δήθεν προσκάλεσε τους βορειοηπειρώτες να έρθουν στην Ελλάδα (τους Πακιστανούς και τους άλλους … πάκηδες δε γνωρίζω ποιος) και ένα σωρό ακόμα ανυπόστατες και έωλες κατηγορίες, από τους παντός είδους εραστές της εξουσίας…
Επί πλέον πρέπει να τονισθεί πως ελάχιστοι από τους υποτιθέμενους δικούς του ανθρώπους στάθηκαν αρωγοί και βοηθοί του στην τιτάνια προσπάθειά του, ενώ φαινόμενα τύπου Καρατζαφέρη και Καμένου, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν ως προς τα κίνητρα τους, που ασφαλώς προσωπικά και μόνο πολιτικά οφέλη καταδείχνουν. 

Αναστάσιος Κώτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου