16.11.14

Τι σκαρώνει πάλι ο Πούτιν;



Το τελευταίο διάστημα η ρωσική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο.
Τη μια μεταφέρει περισσότερα άρματα μάχης στην Ουκρανία, την άλλη πυρηνικά όπλα στη Κριμαία.




Τελευταία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει πτήσεις βομβαρδιστικών πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.
Όπως και να έχει, το Κρεμλίνο κάθε άλλο παρά παράγοντας σταθερότητας δεν είναι για τη διεθνή τάξη…


Τώρα γίνεται κι αυτό: Πέρα από τις εισβολές σε γειτονικά κράτη, και πέρα από μια όλο και πιο επιθετική στάση, η Ρωσία άρχισε να συσσωρεύει χρυσό.
Τεράστιες ποσότητες.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, που παρακολουθεί τη διεθνή ζήτηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου, ανακοίνωσε στην αναφορά του για το τελευταίο τετράμηνο του 2014, ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αγόρασε περισσότερο από το μισό χρυσό που αγόρασαν όλες οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες το διάστημα αυτό.
Από πέρσι τον ίδιο καιρό, η Ρωσία αύξησε τα διαθέσιμα χρυσού της κατά 25%, και τώρα είναι η 5η μεγαλύτερη κάτοχος χρυσού σε όλο τον κόσμο.
Τα διαθέσιμα αυτά τριπλασιάστηκαν τη τελευταία δεκαετία.
Ποιοι είναι γενικά αυτοί που συμβουλεύουν να μαζεύουμε χρυσό; Όλοι όσοι προβλέπουν κάποια οικονομική καταστροφή, ή κάποιο πόλεμο.
Μήπως και ο Πούτιν προβλέπει κάτι τέτοιο;
Μήπως σχεδιάζει τον Γ’ Π.Π;
Ίσως όμως συμβαίνει κάτι άλλο. Το ρωσικό ρούβλι δέχεται ισχυρές πιέσεις φέτος στη διεθνή συναλλαγματική αγορά, κυρίως εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με αφορμή την ρωσική εισβολή στη Κριμαία το καλοκαίρι, και τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.
Η διάθεση μεγάλων ποσοτήτων χρυσού θα έδινε στη Ρωσία τη δυνατότητα να ενισχύσει το νόμισμά της στη παγκόσμια αγορά, αφού θα προστατεύονταν από τις διεθνείς διακυμάνσεις, και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου προβλέπεται μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τη Δύση.
Αν και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Πούτιν, ελπίζουμε πως απλά θέλει να διασφαλίσει την νομισματική σταθερότητα του ρουβλίου και όχι να προετοιμάζει μια κρίση…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου