3.3.15

Ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος της Ιταλίας!



Όλοι πήραν το μήνυμα, όταν πριν από λίγες μέρες ο μαυροντυμένος ηγέτης της ξενοφοβικής Λίγκας του Βορρά Matteo Salvini, μιλώντας σε πολυπληθή αντικυβερνητική, αντιευρωπαϊκή συγκέντρωση οπαδών του κινήματός του στη Piazza del Popolo, ζήτησε την ανατροπή του πρωθυπουργού Matteo Renzi.
Η πλατεία ήταν γεμάτη, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να προέρχονται από το ακροδεξιό Casa Pound, που είναι κάτι ανάλογο με την ελληνική Χρυσή Αυγή.




Άλλοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες, και άλλοι ασπρόμαυρα πορτραίτα του αγαπημένου τους φασίστα Benito Mussolini, οι μελανοχίτωνες του οποίου αποδείχθηκαν η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη σε ολόκληρη την ιταλική ιστορία.
Ανάμεσα στο πλήθος κυμάτιζαν και σημαίες με τον κελτικό μαύρο σταυρό, το παγκόσμιο σύμβολο του νεοναζισμού…



«Το πρόβλημα δεν είναι ο Renzi,» είπε ο Salvini… «αυτός είναι ένα πιόνι, ένας ηλίθιος δούλος στη διάθεση απρόσωπων ατόμων που θέλουν να ελέγχουν τις ζωές μας από τις Βρυξέλλες»! Το πλήθος τον αποθέωσε.
Ο 42χρονος  Salvini είναι ένας χαρισματικός γεμάτος ένταση πολιτικός, η αυξανόμενη δημοτικότητα του οποίου τον οδηγεί σε μια αντιπαράθεση με τον επίσης χαρισματικό (με άλλο τρόπο) Renzi, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μέσα από καθαρά ιταλικού στυλ πολιτικές διαμάχες, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο Salvini ξεκίνησε πολιτικά ως νεαρός ηγέτης της νεολαίας της Λίγκας του Βορρά στο Μιλάνο, ενός κινήματος γνωστού για την αντιευρωπαϊκή και ξενοφοβική αποσχιστική του στάση.
Το 2013 εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος όταν ο Umberto Bossi αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους υγείας αλλά και λόγω σκανδάλων.
Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία όσον αφορά στο τι πρεσβεύει ο Salvini, να θυμίσουμε ότι επίτιμη καλεσμένη του στη διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η Γαλλίδα ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, η οποία είχε επίσης καλέσει τον Ιταλό πολιτικό σε δική της συγκέντρωση τον Νοέμβριο, και η οποία μοιράζεται μαζί τους τις ίδιες πάνω κάτω απόψεις.
Τελικά η Le Pen δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά στηρίζει τον Salvini, λέγοντας π.χ. ότι «της προκαλεί έκσταση», και ότι θα «ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός».
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Salvini προκάλεσε αντιδράσεις όταν πόζαρε ημίγυμνος στο εξώφυλλο του περιοδικού Oggi, το οποίο τον παρουσίασε ως την εναλλακτική λύση στον Renzi, και περηφανεύτηκε πως ακόμη κουβαλάει στις τσέπες του ιταλικές λιρέτες για να διαμαρτύρεται σιωπηλά στο ευρώ!
Ο Salvini δεν φοβάται τον Silvio Berlusconi, και σε αντίθεση με τους ομολόγους του στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, είναι πιο ήπιος όσον αφορά στα δικαιώματα των γκέι, αντιδρώντας όμως σθεναρά στους γάμους μεταξύ τους, και στις υιοθεσίες παιδιών από πλευράς των ομοφυλοφίλων.
Έχει παντρευτεί δυο φορές, και έχει από ένα παιδί από κάθε γάμο, περιγράφοντας τον εαυτό του ως αθεράπευτα ρομαντικό. Όπως είπε σε συνέντευξή του: «είμαι ένα αυθόρμητο αρκουδάκι, και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να πάω στο Παρίσι με ένα δαχτυλίδι στη τσέπη, όταν ερωτεύομαι…».
Αυτό όμως που τον οδηγεί στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας του είναι το ότι έχει υιοθετήσει τις σκληρές θέσεις της Λίγκας σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από τις αποσχιστικές θέσεις του κόμματος, που πάντα το κρατούσαν στο περιθώριο.
Σε αρκετές δημοκοπήσεις ο Salvini πλησιάζει τον Renzi σε αποδοχή και δημοφιλία. Η δεύτερη θέση, εδώ και μήνες, μοιράζεται από μια πληθώρα πολιτικών, γι’ αυτό και το ότι την έχει καταλάβει τώρα ο Salvini σημαίνει ότι μάλλον οδεύει προς την εξουσία.
Αυτό που θα μπορούσε να τον βοηθήσει είναι ο τρόπος με τον οποίο επανακαθορίζει το κόμμα του, το οποίο από ιδρύσεώς του αντιμετωπίζεται ως εχθρός της Ρώμης και της φτωχής νότιας Ιταλίας.
Με τον Salvini στο τιμόνι της, η Λίγκα έχει τώρα εχθρό της την Ευρώπη.



Καταδικάζει την λιτότητα με τον ίδιο τρόπο που έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία στην Ελλάδα. Παράλληλα φλερτάρει με τους Ιταλούς του Νότου που έχουν υποφέρει τα μέγιστα από τα μέτρα λιτότητας.
Στη τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας ισχυρίστηκε ότι κατέφθασαν από τον φτωχό Νότο 50 λεωφορεία γεμάτα υποστηρικτές του. Μάλιστα δεσμεύτηκε να ανοίξει παραρτήματα της Λίγκας στα πιο υπανάπτυκτα σημεία της χώρας.
«Θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όλους τους καλούς ανθρώπους του Νότου» είπε, κάτι που όμως δεν αποτελεί θέση της Λίγκας.
Πάντως η σκληρή αντιμεταναστευτική του πολιτική σίγουρα έχει απήχηση σε αυτούς που εξοργίζονται με το κύμα των προσφύγων που καταφτάνουν στις ιταλικές ακτές. Περισσότεροι από 170.000 λαθρομετανάστες έφτασαν στη χώρα το 2014, ενώ ο ρυθμός αφίξεων αυξήθηκε κατά 64% μέσα στο 2015.
Στη σελίδα του στο φέισμπουκ, ο Salvini επικρότησε τον δήμαρχο της πόλης Cairate, που αρνήθηκε να πολιτογραφήσει μια Ινδή, που είχε όλα τα τυπικά προσόντα, αλλά που δεν γνώριζε ιταλικά.
«Μια Ινδή θέλει να γίνει Ιταλίδα αν και δεν ξέρει τη γλώσσα μας; Καμιά πολιτογράφηση αν δεν γνωρίζουν ιταλικά!», έγραψε, «μπορεί οι αριστεροί, οι δημοσιογράφοι, και οι διάφοροι ψυχοπονιάρηδες να γκρινιάζουν, εγώ όμως ευχαριστώ όλους όσοι ξεπερνάνε την κατάσταση και κάνουν αυτό που πρέπει», κατέληξε.
Με την πολιτική να είναι αυτή που είναι στην Ιταλία, συνήθως κάποια φαβορί εξαφανίζονται από την πολιτική σκηνή εν μία νυκτί.
Η πραγματική δοκιμασία για τον Salvini θα έρθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, όταν η Λίγκα του Βορρά θα συγκρουστεί ευθέως  με τον Renzi.
«Θέλω να αλλάξω την Ιταλία και να επαναφέρω την οικονομία της» τόνισε στη συγκέντρωση του Σαββάτου… «κάτι που σήμερα το εμποδίζουν οι Βρυξέλλες και οι τρελές πολιτικές της Ευρώπης».
Αν σε αυτό συμφωνήσουν αρκετοί Ιταλοί ψηφοφόροι, τότε ο Salvini ίσως όντως αλλάξει την Ιταλία… προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

Barbie Latza Nadeau
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου