17.6.15

Σκληρή διαπραγμάτευση… στα τέσσερα!



Μια πανικόβλητη κυβέρνηση, με  τους ιμπεριαλιστές δανειστές να σφίγγουν συνεχώς τη θηλιά που η ίδια δέχτηκε να της περάσουν στο λαιμό στις 20 του περασμένου Φλεβάρη, σέρνεται γονυπετής στους διαδρόμους των Βρυξελλών, προσπαθώντας να διαπραγματευθεί τον όγκο του νέου μνημονιακού πακέτου, που είναι αποφασισμένη να υπογράψει.



Κι όπως συμβαίνει πάντοτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αυτός που εκλιπαρεί για μια δανειακή σύμβαση είναι υποχρεωμένος να διολισθαίνει συνεχώς προς τις θέσεις των δανειστών…
 

Εμείς δε θ’ ασχοληθούμε με τις διαρροές και το πολιτικό κουτσομπολιό.
Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι οι διαρροές εξυπηρετούν πάντοτε συγκεκριμένες σκοπιμότητες αυτού που τις κάνει. Και το τελευταίο διάστημα οι διαρροές διαψεύδονται ακόμη και ελάχιστες ώρες μετά την πραγματοποίησή τους. Οποιος δίνει βάση σ’ αυτές γίνεται, θέλει δε θέλει, παπαγαλάκι αυτών που τις κάνουν.
Εμείς λοιπόν θα μείνουμε αυστηρά στα γεγονότα, που επιβεβαιώνουν απόλυτα το συμπέρασμα που εκθέτουμε στην πρώτη παράγραφο αυτού του ρεπορτάζ.
 
Την Τετάρτη 3 Ιούνη, ο Γιούνκερ φώναξε τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες και του παρέδωσε την κοινή πρόταση της τρόικας, η οποία είχε συμφωνηθεί στην πενταμερή του Βερολίνου, ανάμεσα στους Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.
Ο Τσίπρας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο αυτής της πρότασης, δήλωσε ότι αυτή ξεφεύγει απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί στο περιβόητο Brussels Group, αλλά αναφέρθηκε μόνο σε δύο μέτρα: κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.
 
 Την Παρασκευή 5 Ιούνη, στο κοινοβουλευτικό σόου που οργάνωσε εσπευσμένα το επιτελείο του Μαξίμου, ο Τσίπρας επανέλαβε τα ίδια, δηλώνοντας πως μοναδική πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία δεν έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά επιβεβαίωσε τη διάρρευσή της σε γερμανική εφημερίδα.
 
 Την Κυριακή, στο Ελμαου των βαυαρικών Αλπεων, όπου διεξαγόταν η σύσκεψη του G7, ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι την προηγούμενη μέρα αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τσίπρα, επειδή αυτός του είχε υποσχεθεί ότι την Πέμπτη θα του έστελνε «βελτιωμένη» πρόταση-απάντηση στην πρόταση των «θεσμών», μετά του ζήτησε παράταση για την Παρασκευή, αλλά δεν του είχε στείλει τίποτα. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι κάθε άλλο παρά η ελληνική πρόταση ήταν η μοναδική στο τραπέζι.
Αντίθετα, βάση διαπραγμάτευσης ήταν και εξακολουθεί να είναι η πρόταση της πενταμερούς του Βερολίνου. Δε θα μπορούσε, άλλωστε να συμβεί και διαφορετικά. Σιγά μην επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση τους όρους της στην τρόικα των δανειστών, όταν η πρότασή τους έχει την πλήρη στήριξη του γερμανογαλλικού άξονα. 
«Η Γερμανία αποδέχεται μία μόνο πρόταση. Και αυτή είναι η πρόταση των τριών θεσμών. Ολα τα άλλα είναι αποκύημα φαντασίας». Η δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ την Τετάρτη 11 Ιούνη. 
 Θορυβημένο όχι μόνο από τη σφοδρή επίθεση του Γιούνκερ, αλλά από την ομοβροντία όλων των εμπλεκόμενων, αμέσως ή εμμέσως, ιμπεριαλιστών ηγετών (Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Ομπάμα), το Μαξίμου έστειλε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τον Παππά, τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη, για να παραδώσουν νέα, «βελτιωμένη» πρόταση, με απαντήσεις στην πρόταση της πενταμερούς. Συναντήθηκαν μόνο με τον Μοσκοβισί και με παράγοντες της τρόικας. Ουσιαστικά λειτούργησαν σαν ταχυδρόμοι και όχι σαν διαπραγματευτές. Εκτός αν έκαναν και άλλες «βελτιώσεις» της τελευταίας στιγμής, καθ’ υπόδειξη του Μοσκοβισί ή παραγόντων της τρόικας.
 
Τι περιλάμβανε αυτή η «βελτιωμένη» πρόταση; Οι διαρροές περί τριών ή τεσσάρων συμπληρωματικών σελίδων έγιναν από την ελληνική πλευρά, χωρίς λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να αντιληφθεί ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έβαλε και νέα μέτρα στο αντιλαϊκό-μνημονιακό πακέτο που είχε ήδη αποδεχτεί με το αρχικό της κείμενο.
 


 Την Τρίτη, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η νέα ελληνική πρόταση απορρίφθηκε όπως και η αρχική! Ο Παππάς απάντησε μέσω… facebook, γράφοντας ότι περιμένει επίσημη απάντηση και πως διάλογος με διαρροές δε γίνεται.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς και ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας (την ίδια ακριβώς φράση είχε χρησιμοποιήσει ο Σόιμπλε μια μέρα μετά την εθιμοτυπική συνάντησή του με τον Μπαρουφάκη).
Ο Σχοινάς προσέθεσε, ακόμη, ότι ο Μοσκοβισί είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την απόρριψη της πρότασής της από το βράδυ της Τρίτης. «Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιερ Μοσκοβισί» απάντησε το Μαξίμου, διαψεύδοντας τον Σχοινά, δηλαδή τον Γιούνκερ. 
Ποια πλευρά να πιστέψουμε; Δεν έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε καμία. Τα γεγονότα που ακολούθησαν έχουν τη δική τους σημασία, καθώς είναι αυτά που επιβεβαίωσαν αναμφισβήτητα πως η «βελτιωμένη» ελληνική πρόταση κρίθηκε ανεπαρκής.
 
 Την Τετάρτη από το πρωί οι εκπρόσωποι του Γιούνκερ, της Μέρκελ και του Ολάντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωναν ότι θα γίνει συνάντηση με τον Τσίπρα το βράδυ, αλλά άφηναν να φανεί ότι μάλλον αυτή η συνάντηση δε θα γίνει, γιατί θα είναι χάσιμο χρόνου.
Προκλητικός ο Γιούνκερ έλεγε πως και ο ίδιος δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Αργά το απόγευμα έγινε συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και σ’ αυτή «ξεκλείδωσε» η πραγματοποίηση της τριμερούς Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα, που έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Τι έγινε και άλλαξε το κλίμα; Αυτό δεν οφείλεται ασφαλώς στη… γοητεία που ο Τσίπρας άσκησε στον Γιούνκερ, που λειτουργούσε ως απεσταλμένος των Μερκολάντ.
Προφανώς, η ελληνική πλευρά έβαλε και άλλα πράγματα στην πρότασή της, διολισθαίνοντας ακόμη περισσότερο προς τις θέσεις των δανειστών. Τι έβαλε ο Τσίπρας στο λογαριασμό; Οι διαρροές έλεγαν πως αύξησε το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2015 από 0,75% σε 1%, όπως απαιτούσαν οι δανειστές. Για να μη «χανόμαστε» σημειώνουμε πως αυτό σημαίνει 450 εκατ. ευρώ (σχεδόν μισό δισ.) νέα μέτρα (είτε φορολογικά είτε περικοπή δαπανών). Οι διαρροές αυτές δε διαψεύστηκαν από την ελληνική πλευρά. Τις διέψευσε μόνο ο «άκυρος» Μπαρουφάκης το πρωί της Πέμπτης.
 Ο άνθρωπος που δε συμμετέχει εδώ και αρκετό καιρό στη διαπραγμάτευση και που μάλλον ετοιμάζει την ηρωική του έξοδο από την κυβέρνηση. 
 Η τριμερής Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα έγινε, κράτησε καναδυό ώρες και λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα ένας εμφανώς καταβεβλημένος και σκυθρωπός Τσίπρας περιορίστηκε σε μια σύντομη δήλωση στην οποία είπε ότι συμφώνησαν «να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των εκκρεμοτήτων και διαφορών που απομένουν», με στόχο την επίτευξη έγκαιρα μιας συμφωνίας «που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος». 
 Στη δική της δήλωση, που την έκανε την επομένη, η Μέρκελ μίλησε επίσης για εντατικοποίηση, όμως με σαφή «φόρτιση» της λέξης. Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση: 
«Σχετικά με τις συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό μπορώ να πω τα ακόλουθα. Είχαμε μια πολύ εντατική ανταλλαγή σκέψεων και στο κλείσιμο της συζήτησης υπήρξε απόλυτη συμφωνία, ότι η Ελλάδα τώρα πρέπει να συνεχίσει εντατικά τη δουλειά με τους τρεις θεσμούς τις επόμενες μέρες για να αποσαφηνιστούν κατά το δυνατόν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και ελπίζω ότι αυτό θα φέρει την απαραίτητη πρόοδο. Οπως έχω πει συχνά, κάθε μέρα μετράει, αλλά όπως κατάλαβα τη συζήτηση, υπάρχει η προθυμία να δουλέψουν με τους θεσμούς και αυτό να αξιοποιηθεί». 
Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει εντατικά με την τρόικα, η Ελλάδα πρέπει να αποσαφηνίσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και η Ελλάδα δείχνει πλέον πρόθυμη να δουλέψει με την τρόικα.
Οση διπλωματικότητα κι αν έβαλε στη δήλωσή της η καγκελάριος του γερμανικού ιμπεριαλισμού, δεν άφησε καμιά αμφιβολία πως ο Τσίπρας πρέπει να βάλει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα στο πακέτο, για να υπάρξει συμφωνία.
Αρκεί μόνο η εξειδίκευση (σε συνομιλίες με την τρόικα) των 450 εκατ. ευρώ που απαιτεί η αύξηση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 1% ή απαιτούνται επιπλέον υποχωρήσεις της συγκυβέρνησης στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό; Σίγουρα ισχύει το δεύτερο.
Πώς θα διαμορφωθεί τελικά το πακέτο θα το δούμε όταν υπάρξει συμφωνία, αλλά αμφιβολία για τον αντιλαϊκό-μνημονιακό χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας μόνο πολιτικά τυφλοί θα μπορούσαν να έχουν.  


 Το καινούργιο που ξεφούρνισε η ελληνική πλευρά είναι πως ζήτησε εννιάμηνη παράταση του «τρέχοντος προγράμματος» (του Μνημονίου δηλαδή), «χωρίς νέο δάνειο». Αν δει κανείς την περιγραφή που έκανε ο Μπαρουφάκης στην Tagesspiegel θα δει καθαρά το νέο δάνειο. Ζητούν να αγοράσει ο ESM τα 27 δισ. που διακρατεί σε ομόλογα η ΕΚΤ και να τα μετατρέψει σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Ζητούν να τους δοθούν και τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ που πλέον διακρατεί ο EFSF.
Αρα, μάνι-μάνι ζητούν ένα καινούργιο δάνειο τουλάχιστον 38 δισ. ευρώ. 
Υπάρχει περίπτωση να τους δοθεί τέτοιο δάνειο χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, αλλά μόνο με όσα θα συμφωνηθούν στην επικείμενη συμφωνία; Κατηγορηματικά όχι.
Κι επειδή χρόνος δεν υπάρχει, με τη συμφωνία θα κλείσουν την τελευταία αξιολόγηση και θ’ αφήσουν τα υπόλοιπα για τους επόμενους μήνες, με στόχο να υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο, όπως προβλέπεται, άλλωστε, και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. 
Τι θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης; Εφιαλτική αύξηση του ΦΠΑ. Κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης. Πρόγραμμα ενοποίησης Ταμείων με συγχώνευση αποθεματικών (στρατηγική εξίσωσης προς τα κάτω). Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το 2016.
Σαφάρι για είσπραξη προστίμων για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα οχήματα.
Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις (τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί - μόνο η ΔΕΗ δεν αναφέρεται).
Και βέβαια, παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, της θέσπισης αφορολόγητου 12.000 ευρώ, της καταβολής 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Μένει να δούμε τι θα γίνει με το εργασιακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου