6.5.17

Ο Παππάς προσπαθεί να φτιάξει άλλοθι…



Εγινε ολοφάνερη η αγωνιώδης προσπάθεια των Τσιπραίων και προσωπικά του Παππά να απεμπλακούν από την «υπόθεση Βενεζουέλα», που διανθίστηκε με νέες αποκαλύψεις, οι οποίες αυτή τη φορά δεν αναφέρονταν μόνο στον περιβόητο κύπριο δικηγόρο Αρτεμίου, αλλά περιλάμβαναν κι έναν άραβα καπιταλιστή, με ιδιωτικό αεροπλάνο και ξενοδοχεία στο νησί Μαργαρίτα, έναν από τους παράδεισους των offshore.




Αυτή τη φορά ο Παππάς ομολόγησε προσωπικά αυτό που την προηγούμενη φορά είχε μόνο διαρρεύσει. Οτι το ταξίδι στη Βενεζουέλα αφορούσε μπίζνες ελλήνων πετρελαιάδων. Ενώ στην πρώτη εκδοχή ο Παππάς υποτίθεται πως πήγε στη Βενεζουέλα για να κλείσει συμφωνίες αγοράς ελληνικών προϊόντων από σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας (όλοι θυμόμαστε και την εξοργιστική διάψευση από τον Αρτεμίου), στη δεύτερη εκδοχή εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να πει ότι «είναι αυτονόητο ελληνικές εταιρίες και δη των πετρελαιοειδών να επιδιώκουν να έχουν σχέσεις με τη χώρα αυτή», όμως εμποδίζονταν λόγω των ιδεολογικών εμμονών της κυβέρνησης Σαμαρά!



Τα ίδια είπε μια μέρα μετά, απαντώντας αυτός στην «ώρα του πρωθυπουργού», σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο Βενιζέλος προς τον Τσίπρα. Ομως, στα ερωτήματα του Βενιζέλου για τις σχέσεις του με τον Αρτεμίου και τον Μαχέντ Χαλίλ δεν απάντησε. Τα χαρακτήρισε επανάληψη κουτσομπολιών του Τύπου.
Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ο Βενιζέλος κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους, μολονότι ο Παππάς του έδωσε πολλές «πάσες» αποφεύγοντας να απαντήσει στα ερωτήματά του. Ισως να είχε προηγηθεί κάποια παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ τους. Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, φρόντισε να αναδειχτεί το γεγονός ότι ο Παππάς κάτι έχει να κρύψει, γι' αυτό δεν απαντά συγκεκριμένα. Και γι' αυτό δεν ενημέρωσε, έστω εκ των υστέρων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το ταξίδι του.
Το επιχείρημα του Παππά ότι τάχα ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για να διευκολύνει τους ομίλους Βαρδινογιάννη και Λάτση (Motor Oil και ΕΛΠΕ) να κάνουν μπίζνες με την κυβέρνηση Μαδούρο, επειδή οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του Σαμαρά εμπόδιζαν αυτές τις μπίζνες, είναι για γέλια. Σιγά μην μπορούσε ο Σαμαράς να εμποδίσει αυτούς τους δυο πανίσχυρους καπιταλιστικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες στη Βενεζουέλα και κατέφυγαν στον Παππά να τους βοηθήσει (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση). Δεν μπορούν να του προσάψουν, βέβαια, κάτι συγκεκριμένο (δεν έχουν κάποιο λογαριασμό με λεφτά ή κάποια offshore εταιρία), όμως οι εντυπώσεις που αφήνει η πανικόβλητη άμυνα του Παππά (έχει βάλει στην άκρη τη γνωστή αλαζονεία του όταν αναφέρεται σ' αυτό το θέμα) είναι υπεραρκετές για την αντιπολίτευση.
Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η προσπάθεια συμψηφισμού που έκανε η Χριστοδουλοπούλου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην προσπάθειά της να αποφύγει τη συζήτηση που ήθελε να προκαλέσει η ΝΔ. Απευθυνόμενη στον Βορίδη, που μιλούσε για τον Αρτεμίου, του είπε: «Ενοχοποιείτε τον κ. Παππά επειδή συνταξίδευσε με δικηγόρο των offshore; Θα έπρεπε να είστε προσεκτικός. Ταυτίζουμε δικηγόρους με τους πελάτες τους; Δεν νομίζω ότι σας συμφέρει. Είστε δικηγόρος της Energa που ζημίωσε με 270 εκατ. ευρώ το Δημόσιο». Επειδή ο Βορίδης είναι δικηγόρος των απατεώνων της Energa (πράγμα για το οποίο τόσα έχουν ειπωθεί), δεν τρέχει τίποτα με τις σχέσεις Παππά-Αρτεμίου; Απλά συνταξιδιώτες σ' ένα αεροπλάνο για το Καράκας υπήρξαν;
Ο Αρτεμίου «συνελήφθη» να βγαίνει από το Μαξίμου σε περίοδο που ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός και ο Παππάς πανίσχυρος «παρακοιμώμενός» του. Ο Αρτεμίου είπε πως πήγε στο Μαξίμου για να προωθήσει κάποια επένδυση πελατών του. Ποτέ δεν είπε, όμως, ποιοι είναι οι πελάτες του και τι αφορά η επένδυσή τους. Και κυρίως δεν εξήγησε γιατί η προώθηση των συμφερόντων των πελατών του περνάει από το Μαξίμου και όχι από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους (και όχι τις πολιτικές ηγεσίες τους). Ο Αρτεμίου, φυσικά, ένας ιδιώτης μεσάζοντας είναι και δεν έχει καμιά υποχρέωση να δίνει πολιτικές εξηγήσεις, στο βαθμό που δεν κατηγορείται για κάτι παράνομο. Η κυβέρνηση, όμως;
Οπως ποτέ δε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για το ταξίδι των Παππά-Ησυχου (μην ξεχάσουμε και το νυν μεγαλοστέλεχος της ΛΑΕ, που κάνει την πάπια, λες και το ζήτημα αφορά μόνο τον Παππά και τον ΣΥΡΙΖΑ), έτσι δε δόθηκαν εξηγήσεις και για την επίσκεψη (ή τις επισκέψεις) του Αρτεμίου στο Μαξίμου: πόσες φορές έχει πάει, με ποιον ή ποιους έχει συναντηθεί, ποια «υπόθεση» προωθεί κτλ.. Ετσι, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται για «καθαρές» υποθέσεις. Γι' αυτό και οι Τσιπραίοι δε δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες ή εξηγήσεις. Προτιμούν να εισπράττουν το σχετικό πολιτικό κόστος, εκτιμώντας ότι η υπόθεση θα ξεχαστεί, καθώς η αντιπολίτευση δε θα μπορεί να βγάλει κάτι άλλο απ' αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου