28.9.17

Ποσαδισμός: Ο πραγματικός σοσιαλισμός (του Πάντζα)…



Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κι όσο κι αν παραπέμπει σε επεισόδιο του Star Wars, υπάρχει μία διεθνής οργάνωση που πιστεύει μεταξύ άλλων ότι σοσιαλισμός θα εγκαθιδρυθεί με εξωγήινη παρέμβαση. Ποιος Θεός, ποια Παναγία, ποιος Τσίπρας, ποιος Σαμαράς; Θα μας σώσουν οι εξωγήινοι!



Οι Ποσαδιστές, όπως ονομάζονται, πήραν το όνομά τους από τον Χουάν Ποσάδα, έναν Αργεντίνο τροτσκιστή ο οποίος ανέπτυξε μία ολόκληρη θεωρία γύρω από αυτό το ζήτημα και μάλιστα βρήκε θερμούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Μα φυσικά ΚΑΙ στην Ελλάδα!



Ο Ποσάδας, με πραγματικό όνομα Χομέρο Ρομούλο Κριστάλλι Φρασνέλλι (1912-1981), υποστήριζε ότι προϋπόθεση για την επανάσταση στη Γη ήταν να τεθεί το κομμουνιστικό κίνημα υπό την καθοδήγηση εξωγήινων συντρόφων. Είχε γράψει μάλιστα πως: «Θα ταξιδέψουμε σε απομακρυσμένους πλανήτες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά σε μία σοσιαλιστική κοινωνία». Σε μια άλλη επίσης «ιδιαίτερη» θεωρία του υποστήριζε ότι χρέος των κομμουνιστών ήταν η πρόκληση μιας πυρηνικής σύγκρουσης, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης παγκοσμίως, οδηγώντας έτσι στην επανάσταση και το σοσιαλισμό.
Σίγουρα ο Ποσάδας είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους πολιτικούς στοχαστές του οποίου οι θεωρίες αντιμετωπίζονται ως καλτ και γραφικές. Στην Αργεντινή η θεωρία του είναι αρκετά διαδεδομένη, ενώ στην Ευρώπη πολύ λιγότερο.
O Guillermo Almeyra ζει στην Αργεντινή, είναι πρώην ηγέτης του κόμματος που άνηκαν οι Ποσαδιστές και διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σορβόννης (Paris VIII) με ειδίκευση στην Ιστορία. Εκτός από ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Μεξικό, είναι πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος στην εφημερίδα «La Jornada» και δέχτηκε να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον Ποσαδισμό.
Ποια είναι η ιστορία του Ποσαδισμού;
Το τροτσκιστικό κόμμα που άνηκαν οι Ποσαδιστές πριν ονομαστούν έτσι, το 1946 είχε την μεγαλύτερη επιρροή στα μεγάλα εργοστάσια και ήταν το πιο σοβαρό από όλα τα κόμματα εκείνη την εποχή. Το 1952 ανέπτυξε αντίστοιχα κινήματα στη Βραζιλία, την Ορουγουάη, τη Μπολιβία, το Περού και το Μεξικό. Ο Μιχάλης Ράπτης, Έλληνας που είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήταν επίσης μέλος του κόμματος των τροτσκιστών και γνωστός με το ψευδώνυμο Pablo. Μετά την φυλάκιση του για τις ενέργειές του να υποστηρίξει την Αλγερινή Επανάσταση, οι Ποσαδιστές αποχώρησαν το 1962 για διάφορους λόγους από το κόμμα. Στη συνέχεια άρχισαν να πιστεύουν και μετά να επιβάλουν αλλόκοτες και μη μαρξιστικές ιδέες.
Εσείς τους ακολουθήσατε;  

Εγώ ήμουν μέλος του κόμματος μέχρι το 1948 κι ένας από τους ηγέτες. Από το 1962 αντιστάθηκα στον Ποσαδισμό και διαχωρίστηκα από τη γραμμή.
Οι Ποσαδιστές πιστεύουν όντως στους εξωγήινους;
Ο συλλογισμός είναι ο ακόλουθος. Από τη στιγμή που υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες με δισεκατομμύρια πλανήτες, άρα και κάπου αλλού θα υπάρχει ανθρώπινη ύπαρξη. Με βάση αυτήν την τρελή θεωρία, οι άνθρωποι αυτοί εκτός του ότι υπάρχουν, είναι και κομμουνιστές και θέλουν να επικοινωνήσουν με πιο προηγμένους κομμουνιστές, τους Ποσαδιστές.
Και πως θα φέρουν τον σοσιαλισμό;
Σύμφωνα με τη θεωρία, μόνο σε συνθήκες σοσιαλισμού μπορεί η τεχνολογία να αναπτυχθεί έτσι ώστε να καταφέρει να κάνει διαπλανητικά ταξίδια. Άρα, η εμφάνιση εξωγήινης ύπαρξης συνδέεται με την ύπαρξη σοσιαλισμού σε άλλο πλανήτη. Οι εξωγήινοι λοιπόν θα οργανώσουν την επανάσταση στη γη με βάση την εμπειρία τους. Αυτόν τον παραλογισμό ορισμένοι από εμάς τον αντέκρουσαν, άλλοι που δεν είχαν αρκετή μόρφωση, τον δέχθηκαν.
Πώς θα είναι η νέα κοινωνία για την οποία παλεύουν οι Ποσαδιστές;
Το όραμα είναι ορθόδοξο. Η επανάσταση θα καταστρέψει το αστικό κράτος και θα το αντικαταστήσει με ένα κράτος που θα βασίζεται στις αποφάσεις των εργατών. Τα μίντια θα εξυγιανθούν, η οικονομία θα είναι καλά οργανωμένη και οι εξαγωγές ή το εμπόριο με το εξωτερικό θα γίνουν μονοπώλιο του κράτους όπως στη Σοβιετική Ένωση.
Πόσοι Ποσαδιστές υπάρχουν στην Αργεντινή και τον κόσμο αυτή τη στιγμή;
Δεν ξέρω πόσοι είναι τώρα οι Ποσαδιστές στην Αργεντινή, γιατί δεν έχουν δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Παλαιότερα είχαν πολύ κόσμο στην Αργεντινή. Στην Ευρώπη ο Ποσαδισμός ήρθε μετά το 1968, αλλά σχετικά με τα U.F.O. δεν αναπτύχθηκε αρκετά, γιατί οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά μορφωμένοι για να δεχτούν μία τέτοια θεωρία.  


* Στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα για τον Ποσαδισμό, επικοινωνήσαμε με ένα μέλος από το Ελληνικό Τμήμα της Ποσαδικής 4ης Διεθνούς, όμως μας απάντησε ότι δεν δέχεται να μιλήσει σε αστικό μέσο. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία για έναν διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου