25.9.18

Μεγάλο στρες να δουλεύεις στο Facebook…


Είναι μια σκληρή δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να τη κάνει. Κι αυτό διότι το Facebook, εκτός από τους περίφημους αλγόριθμους που μας έχουν σπάσει τα νεύρα, διαθέτει και ανθρώπινα «χέρια» που εξετάζουν το περιεχόμενο του, κρίνοντας τι είναι ακατάλληλο.





Ειδικά στην Ελλάδα, με όλα τα συριζτρόλς των 60 λεπτών σε πλήρη αγωνιστική εγρήγορση, να γράφουν υπερωρίες τόσο σε ψέματα όσο και σε μαζικές αναφορές μη αρεστών δημοσιεύσεων, η δουλειά αυτή πρέπει να είναι όντως σκληρή…



Αναφέρομαι στους moderators, όπως τους ονομάζει το Facebook, ή «μετριαστές»(;), ή λογοκριτές… κάποιους εν πάση περιπτώσει που περνούν το 8ωρό τους παρακολουθώντας τις αναρτήσεις στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό μέσο.
Όπως γράφει το  Motherboard μια γυναίκα moderator άσκησε αγωγή εναντίον του εργοδότη της, δηλαδή του Facebook, επειδή όπως λέει η δουλειά της της προκάλεσε PTSD, μετατραυματικό στρες… όπως αυτό που πάθαιναν οι φαντάροι που επέστρεφαν από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ή όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν εν καιρώ πολέμου στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, και αλλού.
Αυτό ισχυρίζεται ότι έπαθε και η Selena Scola, η οποία μπορεί να μην πολέμησε πουθενά, αλλά όπως αναφέρει στην αγωγή της, το 8ωρο της είναι εξίσου στρεσογόνο με τη συμμετοχή σε μάχη με αληθινά πυρά.
Το Facebook, λέει, δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τις 7.500 περίπου των moderators για να αντεπεξέλθουν στο άγχος της δουλειάς τους.
Ένα άγχος που οφείλεται σε όλα τα παλαβά και κυρίως άρρωστα πράγματα που κυκλοφορούν καθημερινά στο διαδίκτυο, και στα οποία οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι, π.χ στις ανορθόγραφες σαχλαμάρες που ανεβάζει κάθε τόσο ο συγκαμένος….
Μιλάμε, λέει, για κακοποιήσεις παιδιών, βιασμούς, βασανιστήρια, κτηνοβασία, αιμομιξία, αποκεφαλισμούς, αυτοκτονίες, φόνους, και άλλα είδη ακραίας βίας.
Η συγκεκριμένη εργάστηκε στο πόστο αυτό για 8 μήνες και ήδη έχει διαγνωσθεί επίσημα ως πάσχουσα από  PTSD. Όπως αναφέρει, δεν μπορεί καν να αγγίξει ποντίκι ή πληκτρολόγιο, ή να ακούσει θόρυβο, διότι αμέσως μπαίνει σε κατάσταση σοκ.
Από πλευράς Facebook υπήρξε μια πρώτη απάντηση στην αγωγή, και  όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του, «αναγνωρίζουμε το πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά και κάνουμε  ότι μπορούμε για να θέσουμε τα στάνταρντ ολόκληρης αυτής της βιομηχανίας, με σκοπό την πληρέστερη προστασία των εργαζομένων».
Σύμφωνα όμως με την αγωγή που κατέθεσε η Scola, αν και τα στάνταρντ υπάρχουν, το Facebook τα αγνοεί, και απαιτεί από τους  moderators να εργάζονται κάτω από συνθήκες που είναι γνωστό ότι προκαλούν ψυχολογικά τραύματα.
Και μπορεί η αγωγή μαζί με αυτά που επικαλείται να ακούγονται ως υπερβολές, όπως όμως λένε κάποιοι που γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας των moderators, η δουλειά τους είναι όντως από τις πιο σκληρές. Μπορεί να υπάρχει π.χ. ένα βίντεο στο οποίο να φαίνεται ο άγριος ξυλοδαρμός κάποιου αμέριμνου πολίτη… ο moderator όμως πρέπει να το δει ξανά και ξανά, δεκάδες φορές, προκειμένου να αποφασίσει αν πρόκειται για αυτοάμυνα, αν η βία ενοχλεί τον μέσο χρήστη, ή αν ο δράστης είναι ο ίδιος που το ανέβασε στο Facebook. Κι αμέσως μετά αρχίζει το επόμενο παρόμοιο, ή ακόμη πιο σκληρό βίντεο, και ούτω καθ εξής…
Σκληρή δουλειά όντως, και μάλλον γι αυτό τους ξεφεύγουν διάφορα, ενώ από την άλλη κατεβάζουν κάθε τόσο πολιτικά άρθρα και βίντεο με τραγούδια του ΟΡΘΟΓΡΑΦΟΥ ως… σεξουαλικού περιεχομένου!
Εκτός κι αν τα συριζοτρολς χάκαραν το σύστημα, κι ασκούν πλέον αυτά καθήκοντα moderators στο ελληνικό Facebook…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου