27.10.12

Ο πρόεδρος είναι μαύρος, αλλά οι πολίτες είναι ρατσιστές;


Μπορεί η Αμερική να έχει εδώ και τέσσερα χρόνια έναν μαύρο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, όμως σ αυτό το διάστημα, οι φυλετικές διακρίσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν ελαφρώς!


Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα δημοσκόπηση του Associated Press, μια μικρή πλειοψηφία Αμερικανών είναι προκατειλημμένη απέναντι στους μαύρους, άσχετα αν το αναγνωρίζουν ή όχι.

Το 51% των Αμερικανών εκφράζει σήμερα ξεκάθαρες ρατσιστικές απόψεις, σε σχέση με το 48% το 2008.
Όταν όμως οι Αμερικάνοι υποβάλλονται σε ένα συγκεκριμένο τεστ, που ανιχνεύει κρυφές και ενδόμυχες  ρατσιστικές τάσεις και αντιλήψεις, τότε το ποσοστό όσων δεν τα πάνε καλά με τους μαύρους, ανεβαίνει στο 56%, από το 49% που ίσχυε πριν από 4 χρόνια.
Μάλιστα, η δημοσκόπηση ανακάλυψε πως οι φυλετικές διακρίσεις δεν περιορίζονται σε άτομα μιας συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης.
Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι που εκφράζουν (εξωτερικά) ρατσιστικές αντιλήψεις είναι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς (79% έναντι 32%), το τεστ βρήκε ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους, όταν πρόκειται για τις ενδόμυχες τάσεις.
Τέλος, η έρευνα αυτή αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πιθανόν να χάσει μέχρι και 5 ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων των ψηφοφόρων.
Παράλληλα όμως, λένε οι ειδικοί, ίσως να κερδίσει μέχρι και 3%, εξαιτίας των φιλικών προς τους μαύρους συναισθημάτων κάποιων άλλων.
Και όπως λέει ο J. Cobb του Ινστιτούτου Αφροαμερικανικών Μελετών του πανεπιστημίου του Connecticut: «Όλοι έχουμε μια λανθασμένη ιδέα ότι η πρόοδος είναι ομοιόμορφη, και ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, αλλά στην πραγματικότητα όπου υπάρχει πρόοδος, υπάρχει και οπισθοδρόμηση».

S.A. (AP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου