4.11.12

Κάθε υπέρβαση των στόχων θα πάει στην αποκατάσταση των αδικιών


Τελείωσε πριν λίγο η ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, εν αναμονή της ψήφισης των μέτρων τις επόμενες μέρες. Μια πάρα πολύ σημαντική πληροφορία για την επερχόμενη συμφωνία με τους δανειστές μας, αποτελεί το ότι κάθε ευρώ που θα υπερβαίνουμε τους στόχους που μας έχουνε τεθεί, θα πηγαίνει σε μέτρα αποκατάστασης των αδικιών.

Θα προβλέπεται ρητά πως, εφ' όσων έχουμε καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί θα ορίζονται από τη συμφωνία, τυχόν υπέρβασή τους θα μπορεί να οδηγείται σε μέτρα τα οποία θα απαλύνουν τις αδικίες που έχουνε επωμιστεί, όπως παραδέχεται ο Πρωθυπουργός, οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία δύο χρόνια. Ο όρος αυτός δεν είναι κάποια ουτοπική υποσημείωση, αφού ήδη τα δημοσιονομικά της χώρας υπερβαίνουν τους στόχους, αυτούς τους 4 πρώτους μήνες διακυβέρνησης της τρικομματικής Κυβέρνησης "Εθνικής ευθύνης και Εθνικής σωτηρίας".

Κατέστησε σαφές πως μόλις το 10% της δόσης θα πάει στους δανειστές μας, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την κάλυψη του ελλείμματος (πληρωμή συντάξεων και μισθών), ενώ αποκάλυψε πως παλεύει για την επιπλέον χρηματοδότηση με ποσό το οποίο θα καταλήξει ως ζεστό ρευστό στην αγορά με την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες. Για το θέμα των τραπεζών, διευκρίνησε πως, άλλο οι τραπεζίτες, και άλλο το τραπεζικό σύστημα που περιλαμβάνει καταθέτες, μικρομετόχους και δανειολήπτες, η διάσωση του οποίου είναι αναγκαία για να μην περάσουμε στη "λίθινη εποχή".

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αδικίες που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός, με το βιοτικό του επίπεδο να έχει κατρακυλήσει σε κατά 35% χειρότερα επίπεδα από το 2009, επισήμανε όμως πως τυχόν έξοδός μας από το Ευρώ θα εκτόξευε αυτό το ποσοστό στο 80%. Για αυτό άλλωστε βασικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν πρωτίστως η παραμονή μας στο Ευρώ, κάτι που με την επερχόμενη συμφωνία θα "κλειδώσει" πλέον.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό για τη χώρα μας. Όταν τους δυο πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του υπήρχαν πολλοί στο εξωτερικό που απεργάζονταν σενάρια εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ, μπας και σωθούν οι υπόλοιπες χώρες, σήμερα όλοι ποντάρουν στην επιτυχία της Ελλάδας για να αρχίσει να βγαίνει από την κρίση η Ευρώπη. Από την "καραντίνα" στην ενισχυμένη αξιοπιστία και την δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους εν Ελλάδι απεργάζονται σενάρια καταστροφής, ώστε να εκμεταλλευτούν τυχόν κατάρρευση της χώρας, είτε για τους μικροπολιτικούς τους λόγους, βλέπε άκρα και επικράτησή τους σε μια χαοτική συγκυρία, είτε για να εκμεταλλευτούν οικονομικά μια καταστροφική επιστροφή στη δραχμή.

Μιλώντας για το εσωτερικό, αναφέρθηκε στα βήματα που έχουνε ήδη γίνει, και προς αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών, αλλά και προς ανακούφιση της κοινωνίας. Αναφέρθηκε στη διακοπή της απεργίας διαρκείας στη Χαλυβουργία, που στοίχιζε τη δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, στα πρώτα σημαντικά βήματα εναντίον της λαθρομετανάστευσης, την ανακατάληψη των πόλεων μας, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά "όταν αναλάβαμε η Ελλάδα ήταν χώρα χωρίς Πρωτεύουσα", την καταπολέμηση περιθωριακών ομάδων, όπως στην περίπτωση των καταληψιών χώρων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικά τη σταδιακή επανεμφάνιση της νομιμότητας στους Πανεπιστημιακούς χώρους.

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα που έπρεπε να δώσει το πολιτικό σύστημα, όπως η περικοπή των αποδοχών όλων των πολιτικών αξιωματούχων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα Κυβερνητικά στελέχη, μέχρι τους βουλευτές και τον Διοικητή της ΤτΕ, ο περιορισμός προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και η διενέργεια δικαστικών ερευνών για πολιτικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά τη διαφθορά και τις ανάγκες διαρθρωτικών αλλαγών, αναφέρθηκε στην "παγκόσμια πατέντα" των συντάξεων των εργατοπατέρων, στα φαινόμενα λεηλασίας των ταμείων από συντάξεις πεθαμένων και επιδόματα μαϊμού-αναπήρων, στα πάρτυ ασυδοσίας που γινόταν σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, στις περιπτώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, είτε κατά δήλωσή τους ακατάλληλων, είτε τελεσίδικα καταδικασμένων για σοβαρά παραπτώματα, οι οποίοι αμείβονται κανονικά, στους οργανισμούς άνευ αντικειμένου και, φυσικά, στις πάμπολλες ΜΚΟ που επιδοτούνταν, συνήθως, με πλήρη αδιαφάνεια. Για όλα αυτά διεμήνυσε "να τα ξεχάσουν, τελειώσαν".

Υπενθύμισε, επίσης πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του δεν έχουνε ξεχαστεί και πως είναι μέρος των προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ των τριών κομμάτων της Κυβέρνησης, αλλά με ορίζοντα τετραετίας και σε άμεση σχέση με την επανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, με κάποιες από αυτές όπως για τους κτηνοτρόφους και τους ένστολους ήδη να έχουνε τηρηθεί και το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων να έχει δρομολογηθεί για ισχύ από 1-1-2014.

Αναφερόμενος στους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης, παραδέχτηκε τη δυσκολία της ευθύνης που επωμίζονται με την ψήφιση αυτών των μέτρων, αλλά έκανε έκκληση να προχωρήσουν μαζί, ειδικά τώρα που οι προσπάθειές τους δικαιώνονται. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του, είπε πως είναι περήφανος που ο κορμός αυτής της προσπάθειας είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική του φράση ήταν το ότι "Είμαστε η εγγύηση της αναγέννησης αυτού του τόπου", όταν η Σκύλλα και η Χάρυβδη των άκρων παλεύουν για να διατηρηθούν τα τιμάρια και τα φέουδα του παρελθόντος, φωνάζοντας, αλλά ποτέ προτείνοντας κάποια λύση.

TopGunZ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου