2.11.12

Η «ακροδεξιά» ξερή λογική, κάνει θαύματα….


Ανέκαθεν η άκρα δεξιά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, χαρακτηρίζονταν από ένα βασικό στοιχείο: Την ξερή λογική, και τις στεγνές διατυπώσεις τις, που χτυπάνε νεύρο.
Εξ ου και η μεγάλη απήχηση της «φασιστικής» ιδεολογίας σε κοινωνικά στρώματα, που όμως δεν φημίζονται ιδιαίτερα για το μορφωτικό τους επίπεδο. Που δεν ψάχνουν για πολυσχιδείς αναλύσεις, και λεκτικούς ακροβατισμούς, αφού αρκούνται στην ατάκα, και στην ξερή λογική, που λέγαμε.


Αν προσπαθήσει κανείς να ειδικευτεί στην μαρξιστική σκέψη, και φιλοσοφία, θα πνιγεί.
Δοκιμάστε να κατανοήσετε τις χίλιες εκφάνσεις του μαρξισμού, όπως αυτός εξελίχθηκε, και θα με θυμηθείτε.

Δοκιμάστε να διαβάσετε Κάουτσκι, Γκράμσι, Καστοριάδη, Πουλαντζά, Μαρκούζε, κλπ και αμέσως θα ζητήσετε ένα διάλειμμα με …. Μενεγάκη, και Τάμτα.
Αντιθέτως, η ακροδεξιά «φιλοσοφία» δεν λέει πολλά.
Αλλά τα λέει όλα.
Και ειδικά σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τα λέει όλα, συνοπτικά, και (όπως φαίνεται) με μεγάλη επιτυχία.
Έτσι λοιπόν, αν και διαφωνώ σε πάρα μα πάρα πολλά με τους σύγχρονους εκφραστές της (νεοελληνικής) άκρας δεξιάς, οφείλω να ομολογήσω ότι ανέκαθεν είχαν επιχειρήματα. Έπειθαν και πείθουν.
Είτε μιλάμε για τον Πλεύρη (μπαμπά), είτε για τον Γεωργαλά, είτε για τον…. Άδωνη.
Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά;
Διότι προχθές, και πάνω σε κάποιο ζάπινγκ άκουσα τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής να λέει κάτι πολύ λογικό, που μέσα στην «χυδαία» απλότητά του μου έκανε εντύπωση.
Αναφερόμενος στους άπειρους λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει τις πόλεις μας, και που έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε Ισλαμαμπάντ, είπε κάτι πολύ πετυχημένο.
«Βλέπω», λέει, «στην Τουρκία, που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες, να τους έχουν κλεισμένους μέσα σε τεράστια στρατόπεδα, σε αντίσκηνα, και να τους ταίζουνε με …καραβάνα. Αν κάναμε το ίδιο και εδώ, τότε ακόμη και ο τελευταίος Πακιστανός θα θυμόταν ξαφνικά το τηλέφωνο του χαμένου του θείου στην πατρίδα, για να έρθει να τον πάρει…».
Τι πιο λογικό;
Ίσως «απάνθρωπο», αλλά λογικό….
Και δυστυχώς, αυτή η απουσία ξερής λογικής που χαρακτηρίζει την δημοκρατική εξέλιξη της Ελλάδας, και της Δύσης γενικότερα, είναι το στοιχείο που δίνει και θα δώσει φτερά στην Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα, να βρεθούμε δεμένοι χειροπόδαρα, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε.
Και όπως μου είπε πριν από μήνες ένας γνωστός μου βουλευτής της Χρυσής Αυγής, «το να μπούμε στην Βουλή ήταν το δύσκολο. Το να πιάσουμε το 30% θα είναι το εύκολο….».

Strange Attractor



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου