30.12.12

Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει…


Μιλάμε βεβαίως για τους Αμερικανούς, οι οποίοι είναι γνωστοί για διάφορα κουλά, μεταξύ των οποίων  και την αρρωστημένη τους λατρεία στα πάσης φύσης όπλα.


Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του περιορισμού των όπλων που κυκλοφορούν, οι αρχές του Λος Άντζελες προχώρησαν πρόσφατα σε ένα πρόγραμμα «απόσυρσης», όπου αν κάποιος παρέδιδε το όπλο του (νόμιμο ή μη) θα έπαιρνε δώρο κουπόνια για σούπερ μάρκετ, και θα είχε απόλυτη ασυλία από τυχόν ποινική δίωξη.

Και όλα πήγαν καλά, με το σύστημα να αποδίδει πολύ περισσότερα από όσα έλπιζαν οι αρχές.
Το πρόγραμμα με την ονομασία gun buyback οδήγησε τους Αμερικανούς να παραδώσουν περισσότερα από 2.000 όπλα, μεταξύ των οποίων και 76 πολεμικά τυφέκια(!), αλλά και δυο εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων (μπαζούκα)!!!!! τα οποία κάποιοι είχαν στα σπίτια τους, προφανώς για να αντιμετωπίσουν εισβολή …. Κινέζων.
Όπως δήλωσε ο «έκπληκτος» αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Charlie Beck: «μιλάμε για επικίνδυνα όπλα πολέμου, για όπλα θανάτου! Δεν μιλάμε για κυνηγετικές καραμπίνες και πιστολάκια…».
Μάλιστα, το πρόγραμμα ήταν τόσο πετυχημένο, που οι αρχές ξέμειναν από κουπόνια, και χρειάστηκε να ζητήσουν την συνδρομή ιδιωτών χορηγών, προκειμένου να μπορέσουν να το συνεχίσουν.
Σε 166 δε περιπτώσεις, οι πολίτες παρέδωσαν τα όπλα τους χωρίς να ζητήσουν κουπόνια για αντάλλαγμα.

S.A.

7 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω για ποιόν λόγο η ενασχόληση κάποιου με κάποιο αντικείμενο θα πρέπει να θεωρείται από εσάς τους "παντογνώστες" ως αρρωστημένη. Γιατί βάζετε ετικέτες χωρίς να γνωρίζετε; Γιατί αναμασάτε την προπαγάνδα των συστημικών (και πουλημένων ΜΜΕ); Γνωρίζετε πως η νόμιμη οπλοκατοχή έχει σώσει πολύ περισότερους ανθρώπους από όσους έχουν σκοτώσει οι διάφοροι παλαβοί; Γνωρίζετε πως χώρες όπως η Ελβετία η η Γερμανία έχουν υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στους πολίτες τους; Γνωρίζετε πως η ιστορία της χώρας μας τιμά τα όπλα σαν φορείς ελευθερίας και ανεξαρτησίας; ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΓΕΝΙΚΩΣ; Εργαλεία είναι κύριοι και η χρήση τους εξαρτάται από τον χειριστή τους. Η νέα τάξη πραγμάτων έχει στην ατζέντα της τον αφοπλισμό των πάντων αρχής γενομένης από τις χώρες όπου το Σύνταγμα έχει προβλέψει οι πολίτες να κατέχουν όπλα γιατί αυτό εξυπηρετεί τα σκοτεινά σχέδια της για μια παγκόσμια δικτατορία. Ερευνήστε το δεν κάνει κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η ιατρική σώζει εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, αυτό δε σημαίνει ότι θα κάτσετε να σας χειρουργήσει ο μπακάλης σας ας πούμε, σωστά? Άλλο η νόμιμη και υπεύθυνη οπλοκατοχή (ας πούμε στον Καναδά έχουνε πολλαπλάσια όπλα ανά κάτοικο, αλλά υποπολλαπλάσια ποσοστά δολοφονιών) και άλλο το μπάχαλο της Αμερικής. Αλήθεια, το μπαζούκα πως θα το χρησιμοποιούσατε ως αυτοάμυνα? Εντός του σπιτιού σας ας πούμε ή μήπως θα το κουβαλούσατε παραμάσχαλα έξω?

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι που χρειάστηκε το σχόλιό μου προκειμένου να πάψετε τις γενικεύσεις. Δεν χρειάζομαι κανένα bazooka κύριε, απλώς επιθυμώ η διασφαλισμένη και νόμιμη οπλοκατοχή του πολίτη να μην διαταράσσεται από τα ΜΜΕ πατώντας επάνω σε δραματικά επεισόδια και δείχνοντας την εικόνα μονόπλευρα. Αλήθεια, πόσα εγκλήματα έχουν γίνει με... ιδιόκτητα bazooka ;... Επί του θέματος όμως, ναι στην νόμιμη και υπεύθυνη οπλοκατοχή αναφέρομαι κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιες γενικεύσεις εννοείτε? Το ότι οι Αμερικάνοι έχουνε πολεμικά τυφέκια και αντιαρματικά δίπλα στα παιδιά τους? Με συγχωρείτε, αλλά εσείς κάνετε επικίνδυνες γενικεύσεις, συγχέοντας το σοβαρό πρόβλημα κουλτούρας που υφίσταται στις ΗΠΑ, με την οπλοκατοχή για λόγους αυτοάμυνας και ψυχαγωγίας (σκοποβολή, κυνήγι κλπ.) στο οποίο δεν αντιτίθεται κανείς, ΕΦ'ΟΣΩΝ έχουνε ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις, πρώτη και κύρια η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και καταλληλότητας του φέροντος το όπλο. Ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά κάποιος που έχει στο σπίτι του αντιαρματικά όπλα μου φαίνεται a priori ψυχολογικά ακατάλληλος να φέρει οπλισμό! Και δε νομίζω να επρόκειτο για κάποιον συλλέκτη με δηλωμένη στις αρχές συλλογή!

      Διαγραφή
  3. Με χαρά επισκεπτόμαστε και πάλι τη φιλόξενη ιστοσελίδα σας και σας χαιρετούμε.
    Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε στο σχολιασμό της συγκεκριμένης εικόνας-είδησς με μια επιφύλαξη που θα αναφέρουμε όμως στη συνέχεια. Κάποιοι εκεί στις ΗΠΑ (και λέμε "κάποιοι" για να μην γενικεύουμε φυσικά περνώντας έτσι στο στρατόπεδο των προπαγανδιστών οπλομάχων) έχουν σοβαρό πρόβλημα αλλά έχουμε την υποψία ότι αυτό δεν οφείλεται στην οπλοκατoxή γενικότερα ή ειδικότερα στην δική "τους" οπλοκατοχή, όπως αυτή τους δίνεται σαν δικαίωμα από το ίδιο το Σύνταγμά τους αλλά στο πολύμορφο κοινωνικό background που βλέπει μεταξύ άλλων μια προτεσταντική θεώρηση του εγκλήματος και της τιμωρίας σε συνδυασμό με την παρουσία πολλών θρησκευτικών σεχτών με εσχατολογικές ιδεοληψίες που εμπλέκουν εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς (πραγματικούς και μη) με μεσσιανικές προσμονές και δοξασίες.
    Η παρουσία ωστόσο του αντιαρματικού όπλου στα χέρια ιδιωτών είναι τόσο αστεία όσο αστείο θα ήταν να ισχυρισθεί κάποιος ότι οι εθνοπατέρες των ΗΠΑ θέσπισαν την 2η Τροπολογία (γνωστή και ως 2nd Amendment) για να μπορεί να έχει ο κάθε Αμερικάνος ένα κανόνι σπίτι του (με τα δεδομένα της τότε εποχής) για άμυνα ...!!
    Παρόλα αυτά, εφιστούμε την προσοχή σε παρόμοιες ειδήσεις διότι μπορεί να είναι και προπαγανδιστικές. Στις ΗΠΑ τέτοιος οπλισμός δεν επιτρέπεται να κατέχεται από ιδιώτες. Yπάρχουν ελεγχόμενοι χώροι από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία BATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives), πιστοποιημένα πεδία βολής, που ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δοκιμάσει οποιοδήποτε όπλο ως τουριστική ατραξιόν, πληρώνοντας αδρά (είναι βλέπετε υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών..). Επίσης δεν επιτρέπεται η κατοχή αυτομάτων πιστολιών ή τυφεκίων (που βάλλουν δηλαδή κατά ριπάς) από τους πολίτες γενικά παρά μόνο από αυτούς που κατέχουν ειδική άδεια και είναι πλήρως καταγεγραμμένοι σε ομοσπονδιακά αρχεία. Μιλάμε για αριθμούς κοντά στο ποσοστιαίο μηδέν. Τα υπόλοιπα όπλα που κατέχονται είναι όλα ανεξαιρέτως ημιαυτόματα ή κινητού ουραίου ή τα γνωστότερα σ΄εμάς λειόκαννα "κυνηγετικά", που χρησιμοποιούνται για αυτοάμυνα ή σπορ ή κυνήγι.
    Σε αυτά θέλουν να βάλουν χέρι οι οπλομάχοι, εισάγοντας συγκεκριμένους περιορισμούς και όχι φυσικά στο "μπαζούκα" της φωτογραφίας που έχουμε και την βάσιμη υποψία ότι είναι παράνομο. Διότι, φυσικά, ανθεί και η παράνομη οπλοκατοχή. Και συνήθως τέτοιες καμπάνιες γίνονται κατά καιρούς σε Πολιτείες με ιδιαίτερα βεβαρημένες συνοικίες (γκέτο) όπου η εγκληματικότητα είναι στα ύψη. Τα όπλα που παραδίδονται στις Αρχές είναι παράνομα, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του παραδίδοντος και υπάρχει συνήθως κάποιο υλικό αντίτιμο, ακόμη και χρηματικό. Η αλήθεια είναι ότι παραδίδονται συνήθως "μπακατέλες". Η γενικότερη είδηση είναι όμως ότι "οι πολίτες παρέδωσαν τα όπλα τους" γιατί δημιουργεί μια εικόνα άρνησης της νόμιμης οπλοκατοχής από πλευράς δικαιούχων. Εάν σε εσάς έδιναν 200 ευρώ ή δολλάρια θα παραδίδατε το πιστόλι με το οποίο κάνετε σπορ ή το κυνηγετικό σας όπλο ή το όπλο που κατέχετε για αυτοάμυνα; Μιλάμε πάντα για νόμιμα όπλα. Μάλλον όχι ... κυρίως γιατί θα είχατε ξοδέψει περισσότερα για να τα αποκτήσετε. Μα δεν θα συνέβαινε ακόμη και αν ήταν το 2ο ή 3ο όπλο σας. Για τους νόμιμους οπλοκατόχους τα όπλα έχουν αξία που οπωσδήποτε δεν είναι μόνο η χρηματική τους. Κάπως έτσι λοιπόν και εκεί. Παρόμοιες καμπάνιες γίνονται συνήθως και στο Μεξικό και στη Βραζιλία, χώρες με γνωστό μεγάλο πρόβλημα παράνομης οπλοκατοχής στις γκετοποιημένες συνοικίες ορισμένων πόλεών τους.

    Με την ευκαιρία σας ευχόμαστε ευτυχές νέο έτος και καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και σε σας! Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε πως το πρόβλημα είναι σαφώς η καταλληλότητα του υποψηφίου κατόχου, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο κάτω από το οποίο κάποιος γίνεται ιδιοκτήτης οπλισμού. Για αυτό και ασχολούμαστε με την Αμερική και όχι με άλλες χώρες που έχουνε μεγαλύτερα (καταγεγραμμένα τουλάχιστον) ποσοστά οπλοκατοχής. Θα διαφωνήσω μόνο με το κομμάτι που αναφέρετε τους περιορισμούς, με επιφύλαξη βέβαια, γιατί νομίζω πως σε ορισμένες Πολιτείες υπάρχει νομικό θέμα (παραθυράκια και ασάφειες) με το τι μπορεί να έχει ο καθένας (σίγουρα όχι κάνα 10ιντσο στην πίσω αυλή). Επίσης, σας ξανα-υπενθυμίζω το ότι η NRA ξοδεύει απίστευτα χρηματικά ποσά προς την λάθος κατεύθυνση (όχι διαπαιδαγώγηση δλδ στο θέμα του οπλισμού, αλλά προπαγάνδα περί "αναφαίρετου δικαιώματος" και λοιπά μπλα-μπλα), κάτι το οποίο είναι ενδεικτικό πως κάποιοι φοβούνται την στενότερη επιτήρηση του θεσμού της οπλοκατοχής.

      Διαγραφή
  4. H θέση της ΠΕΦΟΠ με κάλυψε πλήρως. Η θέση μου είναι απλή. Η οπλοκατοχή οφείλει να είναι δικαίωμα κάθε νομοταγούς και εχέφρονος πολίτη. Το θέμα του ορισμού του "εχέφρονος" είναι θέμα προς συζήτηση μεν αλλά όχι μοχλός αφοπλισμού του λαου από ένα ολοκληρωτικό (γιατί για εκεί πάμε σιγά σιγά με τόσο έλεγχο της ζωής μας) καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή