15.12.12

Βίοι (μεγάλων ανδρών) παράλληλοι.


Την εποχή που ο Κοσκωτάς βρίσκονταν στις δόξες του, και λατρεύονταν σαν ημίθεος από εκατομμύρια συμπατριωτών μας, κυρίως στον Πειραιά, λέγεται ότι μοίραζε μέχρι και 100.000 δρχ σε φιλοδωρήματα, κάθε φορά που πήγαινε στο γήπεδο.
Χιλιάρικο σ’ αυτόν που του άνοιγε τη πόρτα της λιμουζίνας, πεντοχίλιαρο στον παρκαδόρο, χιλιάρικο στον ταξιθέτη, κ.ο.κ.
Μέχρι να φτάσει να καθίσει στη θέση του, είχαν κάνει φτερά 100.000 δρχ.
Το να είσαι παρατρεχάμενος, ή βαστάζος του Κοσκωτά, ήταν από μόνο του ένα κερδοφόρο επάγγελμα.
Να θυμίσω,  ότι ένας αξιοπρεπής μηνιαίος μισθός τότε ήταν τα 70 και τα 80 χιλιάρικα!
Ότι και να ήταν ο χοντρός, τσίπης πάντως δεν ήταν…
Θα μου πείτε δικά του ήταν;

 
Και γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;
Διότι με την περίπτωση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από εκείνη την «χρυσή» εποχή των `80ς, όπου κυριαρχούσαν ο Κοσκωτάς, η Μιμή, ο Μένιος, η Τουρλουμούση, και η … Βαγγέλω (ο αεροσυνοδός).


Ο λεβέντης Λαυρέντης έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με τον ευτραφή Κοσκωτά.
Κατ` αρχήν, και οι δυο δηλώνουν αυτοδημιούργητοι (και συγχρόνως δόκτορες)!
Σπουδάζοντας, λένε, στο πανεπιστήμιο της ζωής, και αρεσκόμενοι να πλασάρονται ως «αυθεντίες» των επενδύσεων.
Ο δε Κοσκωτάς, σε κάποια φάση είχε εμφανίσει και κάποιο διδακτορικό (προφανώς πέτσινο) ένας Θεός ξέρει από πού.
Και οι δυο θεωρήθηκαν  πολλά υποσχόμενοι επιχειρηματίες!
Ο Κοσκωτάς μάλιστα είχε συμμετάσχει και σε επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ως μέλος κλιμακίου νέων ανερχόμενων πετυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το 2006, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακηρύχθηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς στην τελετή των πρώτων ελληνικών βραβείων του διαγωνισμού «Entrepreneur of the Year».
Ο Κοσκωτάς πάντως, αν και δήλωνε αμερικανοτραφής, εν τούτοις απέφευγε τα πολλά πολλά με τους Αμερικάνους, αφού είχε πολλούς σκελετούς στην αμερικανική ντουλάπα του, και μάλιστα χρειάστηκαν πολιτικές παρεμβάσεις από μέρους της κυβέρνησης του Πασόκ για να μπορέσει να βγει από τις ΗΠΑ όταν το FBI τον είχε πάρει χαμπάρι, και του είχε απαγορεύσει την έξοδο κατάσχοντας και το διαβατήριό του.
Λέγεται ότι με άνωθεν εντολή, του δόθηκε μαϊμού διαβατήριο από την ελληνική πρεσβεία για να μπορέσει να διαφύγει στη ζούλα.
Από την άλλη, ο  δρ Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, όπως διαρρεόταν από τον ίδιο και τους κύκλους του (βλ. τσιράκια), είναι τακτικός συνομιλητής του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα !!! και συνδαιτημόνας του εκάστοτε Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτηση του τέως πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου στην Proton Bank.
Ένα άλλο κοινό σημείο των δυο αυτών μεγάλων ανδρών είναι η αγάπη τους για τον Ολυμπιακό, και για τα ΜΜΕ.
Ο Κοσκωτάς είχε προσπαθήσει να φτιάξει ένα νέο σκηνικό στο τοπίο των τότε ΜΜΕ, ιδρύοντας την «Γραμμή ΑΕ», με σκοπό να στηρίξει το Πασόκ που παρέπαιε, και με αντάλλαγμα τις πολιτικές χάρες προς τις σκοτεινές επιχειρηματικές του προσπάθειες.
Από την πλευρά της, η τότε  κυβέρνηση έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πανίσχυρο εκδότη, που θα της παρείχε στήριξη, με αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του.
Από την εκδοτική πλευρά της «Γραμμής Α.Ε.», ο Κοσκωτάς είχε στήσει έναν τυποεκδοτικό κολοσσό, ο οποίος εξέδιδε μία καθημερινή εφημερίδα («24 Ώρες») και 6 περιοδικά, ενώ εξαγόρασε άλλες τρεις αντι-κυβερνητικές εφημερίδες, την «Βραδυνή», την «Εβδόμη» και την ιστορική «Καθημερινή» από την Ελένη Βλάχου το 1986, την οποία έστρεψε πολιτικά προς το ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα εξεδήλωσε ενδιαφέρον και για την αγορά της «Ελευθεροτυπίας», αλλά τον πήρε από νωρίς πρέφα ο Κίτσος Τεγόπουλος, ο οποίος καθημερινά ρωτούσε την τότε κυβέρνηση μέσα από την εφημερίδα, αν είναι συνένοχοι στο έγκλημα, ή απλά βλάκες;
Τελικά, η επέκταση αυτή στο χώρο του Τύπου, υπήρξε και το κομβικό σημείο της ανεξέλεγκτης πορείας του, και της μετέπειτα πτώσης του.
Παράλληλα, ο χοντρούλης  είχε αγοράσει και τον Ολυμπιακό, τον οποίο μετά πούλησε αν θυμάμαι καλά  στον Σαλιαρέλλη (άλλο επιχειρηματικό λουλούδι), ενισχύοντας τον με ότι καλύτερο υπήρχε τότε στην ποδοσφαιρική αγορά.
Μάλιστα, μέσα σε μια μόλις ημέρα, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου προσφέροντας μυθικά για την εποχή ποσά, αγόρασε εν μία νυκτί τέσσερις !!!! βασικούς παίκτες του μεγάλου αντιπάλου των ερυθρολεύκων ΠΑΟΚ, μαζί με τον τότε προπονητή του δικέφαλου αετού, τον Λίμπρεχτ.
Η παραπάνω περίπτωση δίδαξε σε πολλούς τότε φιλάθλους και οπαδούς, το αληθινό νόημα της έννοιας «φανέλα».
Παρεμπιπτόντως, για να μαθαίνουν οι νεότεροι, τον μόνο που δεν μπόρεσε ποτέ να αγοράσει, αν και του είχε προσφέρει ανοιχτή επιταγή, ήταν ο μεγάλος Βάσια Χατζηπαναγής, που τον έγραψε κανονικά, κι εκείνον, και τα εκατομμύριά του.


Την εποχή της δικής του μεγάλης  δόξας, ο ομορφάντρας Λαυρεντιάδης, είτε προσωπικά, είτε μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετείχε ο στενός του συνεργάτης Πέτρος Κυριακίδης, είχε εξαπλωθεί σε ένα πλέγμα ΜΜΕ με εξαγορές -συνήθως προβληματικών και ζημιογόνων- μέσων, ενώ συζητήθηκε πολύ το ενδεχόμενο αγοράς του Ολυμπιακού, αφού προηγουμένως είχε αγοραστεί το 50% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το στάδιο Καραϊσκάκη από τον  Σωκράτη Κόκκαλη.
Η σημαντικότερη κίνησή του στο χώρο των ΜΜΕ ήταν η εξαγορά μεγάλου ποσοστού της εταιρείας Πήγασος από την οικογένεια Μπόμπολα, μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας ήθελε να αποκτήσει και πρόσβαση στο MEGA.
Από εκεί και πέρα συζητήθηκε πολύ η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" που αντιμετωπίστηκε όμως σθεναρά από την διάδοχο του Κίτσου, Μάνια Τεγοπούλου.
Στο κύκλο των ευρύτερων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ένα ή άλλο τρόπο η αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News και το περιοδικό Free από τον όμιλο Λαμπράκη. Οι εφημερίδες Espresso και Ισοτιμία καθώς και μια σειρά περιοδικών από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash και το κανάλι TV Magic από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, το 49% της εφημερίδας Veto, η εφημερίδα Σφήνα, το κανάλι 10 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, μειοψηφικό πακέτο του ΣΚΑΪ, κ.λπ.
Τέλος, και οι δυο λαμπροί αυτοί επιχειρηματίες διέθεταν τη  δική τους τράπεζα, την οποία χρησιμοποιούσαν ως μέσο για να τροφοδοτούν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς με μαύρα χρήματα.
Ο χοντρούλης την Τράπεζα Κρήτης, και ο όμορφος την Proton Bank.
Η μόνη διαφορά των δυο είναι ότι ο πρώτος κατάφερε να διαφύγει νύχτα από την Ελλάδα, κρυμμένος σε ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαλιαρέλλη από το αεροδρόμιο της Σκιάθου.
Λέγεται ότι πέρασε όλο το κρύο βράδυ μέσα στο μικρό αεροπλάνο, και όσοι έβλεπαν τα θολωμένα τζάμια, νόμιζαν ότι είναι ο σκύλος του… πιλότου!
Ο Λαυρέντης δεν πρόλαβε να φύγει, αλλά συνελήφθη με τις πιτζάμες του μέσα στο ίδιο το σπίτι του, το οποίο φυλούσαν 12 κομάντα! Οι τέσσερις μάλιστα από αυτούς εν ενεργεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Κατάντια….
Τώρα απομένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη του Λαυρέντη, ο οποίος πρόλαβε και δήλωσε νευρασθενής, με σκοπό να την βγάλει στη θαλπωρή κάποιου ψυχιατρείου, και όχι παρέα σε κάποιο υγρό κελί με τον Ομάρ από το Αλγέρι.
Μέχρι βέβαια να δικαστεί.
Και ξέροντας το δικαστικό μας σύστημα, εικάζω να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Και να την κάνει κι αυτός, στέλνοντας μας καρτ ποστάλ και φιλάκια από καμιά εξωτική παραλία.

Strange Attractor


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου