11.1.13

Αμερική και όπλα. Μια περίεργη σχέση.


Το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό στο σχολείο Sandy Hook αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» για την αμερικανική ένωση των υποστηρικτών της οπλοφορίας NRA.

 
Τις τελευταίες 18 μέρες, η ένωση απέκτησε 100.000 νέα μέλη!
Έτσι τώρα, τα συνολικά μέλη της απαριθμούν τα 4.2 εκατομμύρια σε ολόκληρη την Αμερική.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο στόχος τώρα είναι να ξεπεράσουν σύντομα τα 5 εκατομμύρια μέλη.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, «δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές » σε σχέση  τις σχεδιαζόμενες συνομιλίες που θα διεξαχθούν με τον Joe Biden για ανεύρεση τρόπων μείωσης της βίας των όπλων που σπαράζει τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, πολλοί πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες από παντού τους πιέζουν να μην υποχωρήσουν όσον αφορά στις αρχές της δεύτερης συνταγματικής τροποποίησης, που επιτρέπει την οπλοφορία στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, με 6 θανάτους από όπλα ανά 100.000 κατοίκους, η Αμερική παραμένει η Νο 1 χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην ένοπλη βία, κάτι που μειώνει δραστικά το προσδόκιμο όριο ζωής των Αμερικανών.
Αυτό προκύπτει από κάποιες τελευταίες έρευνες των National Research Council και Institute of Medicine.
Η έρευνα εξέτασε 17 από τα πιο πλούσια κράτη της υφηλίου, προσπαθώντας να ανιχνεύσει το πώς και το γιατί οι ΗΠΑ έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο ζωής στους άνδρες (75.6 χρόνια) και τον δεύτερο χαμηλότερο στις γυναίκες (80.7).
Τα αποτελέσματα σοκάρουν, αφού θέλουν την διαδεδομένη οπλοχρησία, και την κουλτούρα των όπλων να ευθύνονται για αυτό.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τις έρευνες, τα βίαια περιστατικά δεν είναι πιο συχνά στις ΗΠΑ απ ότι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, είναι όμως πιο θανατηφόρα.
Το αμέσως επόμενο πιο «επικίνδυνα θανατηφόρο» κράτος είναι η Φιλανδία με δυο βίαιους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Αμερικανοί που οπλοφορούν αντιστοιχούν στο 35%-50% των ανθρώπων που οπλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο, με 89 όπλα ανά 100 κατοίκους.

S.A.

1 σχόλιο:

  1. Τα στοιχεία που παραθέτεις είναι λάθος. Περισσότερα όπλα=λιγότερη εγκληματικότητα. Δες τα στοιχεία του FBI και της Royal Constabulary (ΗΠΑ και Αγγλία αντιστοίχως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή