19.1.13

Ο πολιτισμός στο διάστημα.


Ο ανθρώπινος πολιτισμός έφτασε πια και στο διάστημα.

 
Οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να εκπέμψουν μια εικόνα της περίφημης Μόνα Λίζα στο διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σήμα λέιζερ.


Το επίτευγμα αυτό, αν και ακούγεται απλό, εντούτοις σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα στην τεχνολογία επικοινωνιών με χρήση λέιζερ.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για την πρώτη φορά που επετεύχθη επικοινωνία μονής διαδρομής με χρήση λέιζερ, σε πλανητικές αποστάσεις.
Οι επιστήμονες ελπίζουν πως πολύ σύντομα τέτοιου είδους μεταδόσεις θα χρησιμεύουν ως εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές ασύρματες επικοινωνίες, ενώ θα μπορούν και να τις ενισχύσουν στέλνοντας πληροφορίες με υψηλότερους από τους σημερινούς ρυθμούς.
Για να πετύχει την μετάδοση, η NASA «έσπασε» την εικόνα της Μόνα Λίζα σε τμήματα πίξελ 150 Χ 200, και τα έστειλε στο διάστημα μέσω λέιζερ, με ταχύτητες 300 bits το δευτερόλεπτο.
Στη συνέχεια, ο δορυφόρος επανασύνθεσε την εικόνα, εφάρμοσε μια διορθωτική μέθοδο επί των πίξελ, και την έστειλε πίσω στη γη μέσω ραδιοκυμάτων.
Η όλη επιχείρηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού η εικόνα που επέστρεψε ήταν σε όλα της σωστή.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου