27.2.13

Χοιρινό με γιαούρτι, από την Κρήτη!


Αυτός ο καθημερινός μπελάς "τι να μαγειρέψω, τι να μαγειρέψω πάλι", θα μας φάει τελικά. 
Συνταγές παντού γύρω, αλλά οι περισσότερες απαιτούν πολλά ή εξειδικευμένα υλικά που δεν έχουμε πάντα πρόχειρα στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας.
Άλλες πάλι χρειάζονται μεγάλο χρόνο προετοιμασίας που οι περισσότερες από εμάς απλά δεν διαθέτουν.


 Και η οικογένεια πεινάει και βογκάει, τι θα φάμε πάλι σήμερα;
Ευτυχώς για μας τις  σύγχρονες μαγείρισσες, υπάρχει πίσω μας η ελληνική μαγειρική παράδοση που μας λύνει τα χέρια.
Μια τέτοια συνταγή, με καταγωγή από την απίθανη Κρήτη, με προκάλεσε να τη δοκιμάσω τις προάλλες και έμεινα κατάπληκτη από την απλότητα, τη γρηγοράδα και τη νοστιμιά της.


Θα χρειαστούμε ένα κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μπουκιές, λάδι, δεντρολίβανο, ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Και μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό. Αυτά.
Μόνο. 
Βάζουμε στη χύτρα μας μισό φλιτζάνι λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρέας.
Το αφήνουμε να ροδοκοκκινήσει καλά από όλες τις πλευρές.
Να πιάσει κρούστα δηλαδή.
Αυτή η διαδικασία θα πάρει γύρω στο τέταρτο, μπορεί και λιγότερο.
Μην το κάψετε, να ροδίσει καλά θέλετε. 
Θα προσθέσουμε ένα ποτηράκι λευκό κρασί και θα ξύσουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να ανακατέψουμε τα ξεραμένα κομματάκια από τον πάτο της.
Μόλις το κρασί εξατμιστεί, θα προσθέσουμε και λίγο νερό και θα κλείσουμε τη χύτρα για δέκα λεπτά, να βράσει και να μαλακώσει το κρέας. 
Ανοίγουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ξερό ή φρέσκο δεντρολίβανο.
Κανονικά τώρα, έχουμε ένα ωραιότατο χρυσαφένιο ζουμάκι να περιβάλλει το χοιρινό και αφήνουμε το φαγητό να μισοκρυώσει. 
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το ζουμί από την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί.
Όπως είναι το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού η σάλτσα. 
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές αν θέλουμε να γίνει της κολάσεως από θερμίδες. Αλλιώς, βράζουμε ένα ρύζι ή και ζυμαρικά.
Τρώγεται όμως και σκέτο με φρέσκο ψωμί.  
Ακόμα και όποιος δεν αγαπάει το γιαούρτι, δεν πρόκειται να καταλάβει ότι υπάρχει  σε αυτό το πιάτο, επειδή χάνεται όλη η ξινίλα του κατά έναν περίεργο και μαγικό τρόπο.  
Ο μεγάλος μου γιος, που δεν τρώει γιαούρτι ποτέ, ούτε καν ρώτησε τι είναι η άσπρη σάλτσα. Θα φαντάστηκε ότι είναι κρέμα γάλακτος.
Φυσικά, δεν προθυμοποιήθηκα να τον ενημερώσω.
Σε όποιον ρωτήσει, εσείς μπορείτε κάλλιστα να το βαφτίσετε α λα κρεμ!

Άντζελα Κροκίδη

1 σχόλιο:

  1. ῎Αν καί Κρητικιά, δέν τήν ἤξερα τήν συνταγή. Θά τήν δοκιμάσω ὅμως, νοστιμότατη φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή