19.2.13

Συζητήσεις και στην Αμερική για τον κατώτατο μισθό.


Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, που εξαιτίας της δήλωσης κάποιου Γενικού Γραμματέα πήρε φωτιά σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού.
Κάτι ανάλογο, σε πιο ήπια μορφή συμβαίνει και στην Αμερική.


Σύμφωνα με την εφημερίδα  Wall Street Journal , η πρόσφατη πρόταση του προέδρου Ομπάμα για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα $9, θα βλάψει κυρίως τους δικούς του ψηφοφόρους, δηλαδή τους νέους και τις μειονότητες.


Η οριοθέτηση κατώτατου ωρομισθίου δημιουργεί νικητές και χαμένους, γράφει η εφημερίδα.
«Κάποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση, αλλά κάποιοι άλλοι, οι λιγότερο καταρτισμένοι και μορφωμένοι, θα βγουν από την αγορά εργασίας και αντί για $9 την ώρα δεν θα παίρνουν τίποτα…».
Η πρόταση του Ομπάμα θα αυξήσει την ανεργία, χωρίς να καταπολεμήσει την φτώχια, αφού ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που συντηρούν οικογένεια και  που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Κανονικά οι Ρεπουμπλικάνοι θα έπρεπε να τονίζουν δεξιά και αριστερά ότι η θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου βλάπτει τους πιο φτωχούς εργαζόμενους, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όπως αναφέρει η Eleanor Craft στο  Daily Beast,  υπάρχει λόγος για αυτή τη σιωπή.
Η θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, λέει, αφού μια περσινή έρευνα απέδειξε ότι την θέλουν όλοι οι Δημοκρατικοί, το 74% των ανεξάρτητων, και το 50% των Ρεπουμπλικανών.
Από τη πλευρά του, ο Paul Krugman θεωρεί πως αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν πολλά θετικά, αφού θα ωφεληθούν οι σκληρά εργαζόμενοι και χαμηλά αμειβόμενοι πολίτες, χωρίς να χρειάζεται να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες.
Όσο για την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα καταργήσει θέσεις εργασίας, ο  Krugman επιμένει πως τα στοιχεία δεν την υποστηρίζουν, αφού όπως λέει οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και όχι σακιά από αλεύρι.
«Οι ανθρώπινες σχέσεις που αφορούν στην πρόσληψη και την απόλυση είναι σύνθετες… και ένα υποπροϊόν αυτής της πολυπλοκότητας στην ανθρώπινη αυτή διαδικασία είναι το ότι κάποιες μετριοπαθείς αυξήσεις στα μεροκάματα για τους πιο χαμηλά αμειβόμενους δεν μειώνουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου