14.3.13

Ο ταπεινός πατέρας Χόρχε, που έγινε ο Πάπας Φραγκίσκος.


Η καθολική εκκλησία επέλεξε νέο Πάπα.
Πρόκειται για  τον 76χρονο Ιησουίτη Jorge Mario Bergoglio από την Αργεντινή, ο οποίος στη συνέχεια θα είναι γνωστός ως Πάπας Φραγκίσκος.

 
Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ποντίφικας στην ιστορία που κατάγεται από την Αμερική, και μάλιστα ο πρώτος μη Ευρωπαίος εδώ και χίλια χρόνια.


Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες που πέρασε ολόκληρη σχεδόν τη ζωή του στην Αργεντινή, εξελέγη Πάπας σε μια από τις πιο σύντομες διαδικασίες (κονκλάβια) εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα χωρίς να θεωρείται το φαβορί.
Ο Φραγκίσκος είναι γιος Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή, και είναι γνωστός για την συντηρητικότητά του αναφορικά με τα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά ζητήματα.
Για παράδειγμα αντιτίθεται σθεναρά στους γάμους των ομοφυλόφιλων, αν και είναι πιο ελαστικός αναφορικά με την αντισύλληψη.
Το βασικότερο όμως χαρακτηριστικό του (πέραν του ότι έχει ένα μόνο πνεύμονα) είναι η ταπεινότητά του ως άνθρωπος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, είναι τόσο ταπεινός που αρνήθηκε όλες τις πολυτέλειες τις οποίες απολάμβαναν οι προηγούμενοι καρδινάλιοι του Μπουένος Άιρες.
«Πήγαινε στη δουλειά του με το λεωφορείο, μαγείρευε μόνος του, και συχνά επισκέπτονταν τις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας της χώρας. Πιστεύει στην ανθρώπινη επαφή, και όχι στις δογματικές διαμάχες, αφού όπως λέει η επαφή με τον άνθρωπο είναι ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξης της εκκλησίας»
Η εφημερίδα Guardian τον χαρακτηρίζει ως την επιλογή της ταπεινοφροσύνης, αφού «είναι ένας απλός ιησουίτης διανοούμενος που παίρνει το λεωφορείο, και έχει μια πρακτική αντιμετώπιση και προσέγγιση της φτώχιας… μάλιστα, όταν έγινε καρδινάλιος, έπεισε εκατοντάδες συμπατριώτες του να μην πετάξουν στη Ρώμη για να γιορτάσουν μαζί του, αλλά να προσφέρουν τα χρήματα που θα έδιναν για εισιτήρια στους φτωχούς».
Ανάλογη είναι και η παρουσίασή του από το πρακτορείο Catholic News Service, το οποίο όπως λέει «ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες από το 1998, και φημίζεται για το χαμηλό του προφίλ, και την εγγύτητά του στους απλούς ανθρώπους… χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ, επισκέπτεται τους φτωχούς, ζει σε ένα απλό διαμέρισμα, και μαγειρεύει ο ίδιος τα φαγητά του. Για τους πιστούς της πόλης του είναι απλά ο πατέρας Χόρχε».
Τέλος, η εφημερίδα New York Times σημειώνει πως η επιλογή του Bergoglio για το παπικό αξίωμα αποτελεί ένα μήνυμα των καρδιναλίων πως το μέλλον της καθολικής εκκλησίας βρίσκεται στον Νότο, εκεί που οι καθολικοί υπερισχύουν αριθμητικά.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου