13.3.13

Οι βαψομαλλιάδες Κινέζοι κομμουνιστές!


Κάτω από ένα τεράστιο σφυροδρέπανο, η ελίτ του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με όλα τα μέλη της να φοράνε την ίδια ακριβώς ανεπίσημη στολή.


Όρθιοι, ακούνε τον εθνικό ύμνο, σχηματίζοντας τέλειες σειρές, αφήνοντας ακριβή απόσταση μεταξύ τους.
Μπροστά από τον καθένα υπάρχει  από  ένα λευκό φλιτζάνι τσαγιού, και από ένα αντίγραφο της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Από κάποια απόσταση, είναι αδύνατον να ξεχωρίσει ο ένας από τον άλλο.


Όπως φαίνεται, στα ανώτερα αυτά επίπεδα του ΚΚΚ, άπαντες προσπαθούν να μοιάζουν μεταξύ τους.
Πέρσι τον Νοέμβριο, όταν πολλοί συνταξιούχοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν, όπως κάνουν κάθε πέντε χρόνια, η εικόνα ήταν διαφορετική.
Μάλιστα, μετά την συνάντηση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, το  weibo, που αποτελεί την κινεζική εκδοχή του Twitter, πήρε φωτιά με αναφορές στην πρωτοφανή παραβίαση του πρωτοκόλλου αφού ο πρώην πρωθυπουργός Zhu Rongji είχε το θράσος να αφήσει τα μαλλιά του να γκριζάρουν!
Το ζήτημα είναι πως όλοι ανεξαιρέτως οι Κινέζοι πολιτικοί ηγέτες έχουν τα ίδια κατάμαυρα (βαμμένα) μαλλιά.
Και το πάθος των πολιτικών για τα μαύρα μαλλιά, που είναι ένδειξη νιότης, αντανακλάται και στον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.
Όπως εξηγεί ο έμπειρος κομμωτής Hong Haiting, οι γυναίκες είναι κυρίως αυτές που βάφουν συχνά τα μαλλιά τους, ενώ οι άνδρες ανησυχούν πιο πολύ μη τυχόν και τους πέσουν.
Οι πολιτικοί όμως, όπως λέει, συνεχίζουν να θέλουν βελτιωμένη την εικόνα τους, αφού «και εγώ δεν θέλω να βλέπω τους αρχηγούς μου με γκρίζα μαλλιά… τους κάνει να φαίνονται γέροι και ετοιμοθάνατοι… πως μπορεί ένας τέτοιος να ηγείται της χώρας; Πρόκειται λοιπόν για πολιτικό ζήτημα και όχι για ζήτημα λάιφ στάιλ» καταλήγει.
Η κομματική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα αυτό της ομοιόμορφης εμφάνισης.
Όπως μας λέει ο καθηγητής σινολογίας του University of Nottingham Steve Tsang «το ΚΚΚ είναι ένα από τα πιο πειθαρχημένα σχήματα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Τίποτα εκεί μέσα δεν γίνεται τυχαία».
Και συνεχίζει, «αν ο κάθε πολιτικός ηγέτης φοράει τα ίδια ρούχα, και έχει το ίδιο χρώμα μαλλιών με όλους τους υπόλοιπους, τότε είναι πολύ εύκολο για αυτόν να χάνεται μέσα στην ομοιομορφία του πλήθους, και να αποφεύγει τις κατηγορίες για κάποια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση… έτσι, η ομοιομορφία στην εμφάνιση, και η κομματική πειθαρχία, αποτελούν ένα είδος προσωπικής προστασία από κακοτοπιές».
Ο επικεφαλής της ερευνητικής εταιρίας  του Πεκίνου για θέματα ΜΜΕ Danwei.org Jeremy Goldkorn εξηγεί: «Οι πολιτικοί ηγέτες της Κίνας προσπαθούν επίμονα να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους, έτσι ώστε να τονίζεται η σταθερότητα του κόμματος… προσπαθούν να αποδείξουν ότι το κόμμα δεν βασίζεται σε ξεχωριστές προσωπικότητες, αλλά αποτελεί έναν θεσμό. Υποβαθμίζουν δηλαδή τον ρόλο του ατόμου για χάρη του συνόλου».
Έτσι, όλοι ανεξαιρέτως διατηρούν τα μαλλιά τους κατάμαυρα, ως ένα είδος πολιτικής δέσμευσης, παρόλο που αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Όπως λέει ο κομμωτής Hong Haiting, οι Κινέζοι ηγέτες χρειάζεται να βάφουν τις ρίζες τους κάθε δέκα μέρες!
Για αυτό, αν ο νέος πρόεδρος Xi Jinping υλοποιήσει την υπόσχεσή του να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ομοιομορφία των ηγετών, εξοικονομώντας παράλληλα  αρκετά χρήματα για το κράτος!

 S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου