10.3.13

Οι επίορκοι, τα κομματόσκυλα, και το χάος…


Είναι γνωστό πως ειδικά από την μεταπολίτευση και εντεύθεν, ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας αποτέλεσε την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε είδους κατεργάρη.
Κυρίως του ενδημικού στην χώρα μας κομματόσκυλου.
Αυτού, που λόγω μπάρμπα στη Κορώνη, ή ελέω αφισοκόλλησης, μπορούσε να κάνει (κυριολεκτικά) ότι ήθελε, ακόμη κι αν ήταν σκεπάρνι από πλευράς τυπικών προσόντων.


Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Τα κομματόσκυλα ήταν οι ουσιαστικοί ρυθμιστές του δημοσίου, αφού σε αυτό οι προσλήψεις, οι προαγωγές, οι αξιολογήσεις, οι μεταθέσεις, ακόμη και οι παρουσίες εξαρτώνται άμεσα από κομματικές και πολιτικές παρεμβάσεις.
Και όπως είναι φυσικό, μέσα σε αυτό το τουρλουμπούκι, έλαμπε και λάμπει το άστρο του κομματόσκυλου.


Εκτός όμως από τα κομματόσκυλα, υπήρχαν (και υπάρχουν) οι λεγόμενοι «επίορκοι», αν και συνήθως αυτά τα δυο ταυτίζονται.
Όταν όμως λέμε «επίορκος» θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε.
Διότι δυστυχώς, στην τσαπατσούλικη Ελλάδα, πάντα τρέχουμε τελευταία στιγμή να προλάβουμε όλα όσα δεν μας απασχολούσαν επί δεκαετίες, και με ζήλο νεοφώτιστου πετάμε στη πυρά τόσο τα ξερά όσο και τα χλωρά, για να λέμε ότι κάτι κάναμε.
Το ότι όμως όλοι αυτοί οι άχρηστοι που διέλυαν το δημόσιο εκ των έσω είχαν πλάτες, δεν το αναφέρουμε.
Κανένας κομματόσκυλος δεν ήταν αυτόφωτος.
Όλοι είχαν και έχουν κάποιον κομματικό προστάτη, ο οποίος όμως μένει τώρα εκτός κάδρου.
Τέλος πάντων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», στη λίστα που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, περιλαμβάνονται περιπτώσεις  2.200 ποινικών διώξεων για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν   1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2.012.
Πρόκειται για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων,  νοθεία, παθητική δωροδοκία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, εμπρησμό, παρασιώπηση εγκλημάτων, συνέργεια σε απάτη, κλοπή, ληστεία, παράνομη βία, βιασμός κατ’ εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκων, υπόθαλψη εγκληματία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ακόμη και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν!
Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!
Και να’ ταν μόνο αυτό;
Ανάμεσα στους 56 εκπαιδευτικούς της λίστας, υπάρχει περίπτωση καθηγητή που παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.
Παράλληλα σε πρόσφατη υπόθεση, δάσκαλος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ληστεία, ενώ δύο συνάδελφοί του για κατάχρηση ανηλίκων και ασέλγεια κατά συρροήν!
Όλα λοιπόν αυτά τα μπουμπούκια υπηρετούν κανονικά στη δημόσια διοίκηση, αφού τόσα χρόνια κανείς μα κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους.
Και τι θα γίνει τώρα;
Με βάση τον τελευταίο νόμο, όλοι αυτοί θα τεθούν σε αργία, αρκεί να ξεκινήσουν τις διαδικασίες τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία όμως πρέπει να στελεχώνονται με δικαστές, και οι οποίοι απ’ ότι καταλαβαίνω αρνούνται!
Το λυπηρό όμως της υπόθεσης είναι ότι μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, αφού πλέον όποιος δημόσιος υπάλληλος κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα θα πρέπει να τεθεί σε αργία.
Μάλωσε στον δρόμο με κάποιον οδηγό; Αργία.
Τον μήνυσε κάποιος ερωτικός αντίζηλος; Αργία.
Τον μήνυσε κάποιος πολίτης για υπηρεσιακό ζήτημα; Αργία.
Με αυτά και με αυτά, το δημόσιο θα κολλήσει δια μίαν ακόμη φορά.
Από κει δηλαδή που ακόμη και εγνωσμένοι ένοπλοι ληστές προάγονταν σε θέσεις ευθύνης, αντί να τιμωρηθούν, σήμερα κινδυνεύει με απόλυση αυτός που κάνει τη δουλειά του σωστά, αλλά που βρίσκεται κάποιος κακοπροαίρετος ή μη και τον μηνύει για το οτιδήποτε.
Από το ένα άκρο δηλαδή (της απόλυτης ατιμωρησίας) στο άλλο (του φόβου και του τρόμου).
Χώρια που κανένας δεν τα βάζει με τα κομματόσκυλα. Που απλά προς το παρόν λούφαξαν, μετράνε τις πολιτικές δυνάμεις, και όσοι εξ αυτών δεν μετακινήθηκαν ήδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ του βαθέως κράτους, περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια για να οργανωθούν.
Οι παντός καιρού κομματόσκυλοι ήταν και είναι τα πραγματικά αφεντικά του δημοσίου.
Και δεν προβλέπεται τίποτα για αυτούς. Παραμένουν δηλαδή στη πούδρα.
Πάντως, για να λέμε και κανένα ευχάριστο, οι περιπτώσεις των πραγματικά επίορκων είναι σχετικά λίγες, αν αναλογιστούμε ότι έχουμε περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους συνολικά.
Και επίσης να μη ξεχνάμε, ότι αν αφαιρέσουμε στρατό, αστυνομία, και εκπαιδευτικούς, οι περισσότεροι από όσους απαρτίζουν τον δημόσιο τομέα είναι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκεί όπου οι ρουσφετολογικές προσλήψεις έπιασαν ταβάνι.
Χαρακτηριστικά αναφέρω κάτι που διάβασα πρόσφατα κα με εντυπωσίασε: Ο Δήμος Αθηναίων έχει, λένε, 7.500 υπαλλήλους, την ίδια ώρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης (κεντρικά) έχει μόλις 400.
Εν πάση περιπτώσει, καλό το συμμάζεμα του δημοσίου, καλές οι τιμωρίες των επίορκων, αλλά λίγο κράτει.
Το πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι δεν είναι η καλύτερη μέθοδος.
Ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία της ασθένειας, και όταν οι ιοί που την προκαλούν είναι γνωστοί και με ονοματεπώνυμο.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου