19.3.13

Οι Κύπριοι στυλώνουν τα πόδια.


Όλα δείχνουν πως τελικά, η φορολόγηση των καταθέσεων της Κύπρου δεν θα προχωρήσει, αφού οι Κύπριοι βουλευτές, με τη στήριξη του κόσμου, δηλώνουν πως δεν θα περάσει το μέτρο.


 Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει πανικοβάλλει τόσο του Κυπρίους, όσο και πολλούς άλλους Ευρωπαίους, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.



Οι βουλευτές της Κύπρου δείχνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την πρόταση, αν τυχόν φτάσει σε ψηφοφορία.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιμένει πως η φορολόγηση των καταθέσεων αποτελεί κρίσιμο και απαραίτητο παράγοντα προκειμένου να μη καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Πάντως, η είδηση του μέτρου προκάλεσε ένα γενικευμένο bank run στη Κύπρο, με τις τράπεζες εκεί να παραμένουν κλειστές έως και την επόμενη Πέμπτη.
Όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές της ευρωζώνης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβληθεί ανάλογη φορολογία στις καταθέσεις σε καμιά άλλη χώρα μέλος.
Η περίπτωση όμως της Κύπρου έχει τρομάξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολό τους, αφού τώρα φοβούνται ένα γενικευμένο μπαράζ απόσυρσης καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Όπως λένε οι Ευρωπαίοι τραπεζικοί, «αν είσαι κάποιος μικροκαταθέτης στη Κύπρο, τότε έχεις μετανιώσει που δεν έκρυψες τα ρήματά σου κάτω από το στρώμα, αντί να τα εμπιστευτείς σε τράπεζα. Και άμα είσαι Έλληνας, Ισπανός, ή Ιταλός, τότε φοβάσαι μη τυχόν και είσαι ο επόμενος.».
Πάντως, όπως αναφέρει το Associated Press, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν φορολογηθεί εκτάκτως οι τραπεζικές καταθέσεις.
Το ίδιο είχε κάνει η Ιταλία στη δεκαετία του 1990, προκειμένου να διασώσει το νόμισμά της, αν και η τότε φορολόγηση ήταν αμελητέα σε ποσοστό 0.06% επί κάθε λογαριασμού.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου