13.4.13

Που να τα κρύψω;


Καθώς όλα όσα ξέραμε εμείς οι μη ειδικοί πολίτες σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων μας φαίνεται να αλλάζουν και οι αποταμιεύσεις σκεπάζονται από ένα πέπλο ανασφάλειας και ανησυχίας, καλούμαστε -για πρώτη φορά ίσως- να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις μας. 



Θεωρητικά ο έχων ομόλογα του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank θα έπρεπε να κοιμάται ασφαλής.
Ξαφνικά όμως, οι «Financial Times», η εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα του κόσμου, δημοσίευσε ένα άρθρο με το οποίο κατηγορεί την Deutsche Bank ότι έχει χάσει 12 δισ. ευρώ και το κρύβει.
Αυτό κινητοποίησε τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα να ψάξει την υπόθεση και δεν ξέρουμε τι θα βγάλει η έρευνα, αλλά ξέρουμε ότι, πρώτον, οι «Financial Times» δεν θα έγραφαν κάτι τόσο σοβαρό χωρίς μια έστω και υποτυπώδη τεκμηρίωση και, δεύτερον, αν πράγματι έχει κρύψει ζημιές 12 δισ. ευρώ η Deutsche Bank, θα «κουρέψει» τα ομόλογά της πρώτα και ίσως αργότερα και τις καταθέσεις της.
Αν το κάνει αυτό, θα πρέπει και όλες οι άλλες μεγάλες τράπεζες του κόσμου που έχουν επενδύσει σε ομόλογα της Deutsche Bank (και είναι πολλές, αν όχι όλες) να «κουρέψουν» και αυτές τα δικά τους ομόλογα και ίσως τις καταθέσεις τους.
Με λίγα λόγια, θα πέσει γενικό «κούρεμα» παγκοσμίως και κανένας καταθέτης ή επενδυτής δεν θα ξέρει πόσο επικίνδυνη είναι η τράπεζα στην οποία έχει εμπιστευθεί τα λεφτά του.




Πάμε στην Ελλάδα τώρα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το σύνολο των 165 δισ. ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες, το 10%, δηλαδή 16,5 δισ. περίπου, βρίσκεται κατατεθειμένο σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι σε καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι τοποθετημένα 148,5 δισ. ευρώ περίπου.
Αυτά τα χρήματα υποτίθεται ότι είναι εγγυημένα.
Από ποιον; Από το ΤΕΚΕ, δηλαδή το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Το ΤΕΚΕ έχει δικούς του πόρους (σύμφωνα με τα δικά του επίσημα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί από το 2010), οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 1,4 δισ. ευρώ ενώ το συσσωρευμένο σύνολο των πόρων που διαχειρίζεται ανέρχεται σε 2,971 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, το ΤΕΚΕ διαθέτει 4,3 δισ. ευρώ με τα οποία εγγυάται καταθέσεις ύψους 148 δισ. ευρώ!
Μάλιστα, τα χρήματα αυτά των εγγυήσεων το ΤΕΚΕ τα φυλάει μέσα στις ίδιες τις τράπεζες.
Αν απαιτηθούν περισσότεροι πόροι για την κάλυψη των εγγυημένων καταθέσεων, το ΤΕΚΕ θα τους αναζητήσει από τις ίδιες τις τράπεζες των οποίων τις καταθέσεις εγγυάται.
Δεν χρειάζεται να σκεφθεί κανείς πόσο εγγυημένες είναι οι καταθέσεις μας, είναι φως φανάρι.
Το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δεν υπάγεται στο ΤΕΚΕ είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ΔΕΝ κηρύσσεται σε πτώχευση (άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3588/2007).
Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν πτωχεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ΤΠΔ δεν μπορεί να πτωχεύσει και οι καταθέτες του είναι καλυμμένοι από το Ελληνικό Δημόσιο. Για να χαθούν οι καταθέσεις από το ΤΠΔ θα πρέπει να πτωχεύσει το Δημόσιο, ή να αλλάξει η τρόικα τον νόμο, πράγμα διόλου απίθανο.
Αν πάμε και στην περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να φορολογήσει τις καταθέσεις, τότε το λογικό είναι να φορολογήσει τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται, συνεπώς ακόμη κι αν αυτές είναι στο εξωτερικό, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο, αλλιώς είναι φοροφυγάς. Και εννοείται ότι ο φόρος των καταθέσεων θα μπει -αν μπει- σε όλες τις καταθέσεις και όχι σε αυτές που είναι άνω των 100.000 ευρώ.
Κατά τα άλλα, το να μπει ο Έλληνας αποταμιευτής στη λογική της αναζήτησης ασφαλούς καταφυγίου για τις αποταμιεύσεις του είναι και ασφαλώς ψυχοφθόρο, αλλά κυρίως η έρευνα μάλλον θα είναι αναποτελεσματική διότι κανείς ποτέ δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιες «τοξικές» τοποθετήσεις έχουν βάλει τις καταθέσεις του οι τράπεζες στις οποίες εμπιστεύεται τα χρήματά του ή πώς θα επιδράσει το ντόμινο «κουρεμάτων» σε κάθε τράπεζα και κάθε τραπεζικό σύστημα.

Γρ. Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου