17.4.13

Ερασιτέχνες οι τρομοκράτες της Βοστόνης;


Το FBI δημοσίευσε σήμερα φωτογραφίες από τα υπολείμματα που βρέθηκαν των εκρηκτικών μηχανισμών, που χρησιμοποιήθηκαν στην προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση της Βοστόνης.



Πρόκειται κυρίως για χύτρες ταχύτητας, που ήταν τοποθετημένες μέσα σε σακίδια πλάτης .


Σύμφωνα με τους ειδικούς πυροτεχνουργούς που εξέτασαν τους αυτοσχέδιους αυτούς μηχανισμούς, οι κατσαρόλες ήταν γεμάτες με καρφιά, ρουλεμάν, κλπ έτσι ώστε να αυξηθεί η καταστροφική τους ισχύς με τα θραύσματα που θα εκτινάσσονταν.
Μάλιστα, όπως λένε, το κόστος του κάθε εκρηκτικού μηχανισμού ήταν λιγότερο από $100, και όλοι αποτελούνταν από απλά είδη καθημερινής χρήσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εντοπισμός της αγοράς, και προέλευσής τους.
Επίσης, η εκτίμηση είναι ότι η πυροδότηση των βομβών έγινε με απλές συσκευές που μετράνε το χρόνο για το βράσιμο των αυγών (egg timers), και όχι με κινητά τηλέφωνα όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν το κοινό μαύρο μπαρούτι, που είναι εύκολα διαθέσιμο σε οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης κυνηγετικών όπλων, ή σιδηρικών. Το μόνο που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια έκρηξη είναι καύσιμη ύλη, και ένας οξειδωτής, με τις οδηγίες κατασκευής να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Τέλος, το συμπέρασμα των ειδικών του FBI είναι ότι η απλότητα της κατασκευής των εκρηκτικών μηχανισμών παραπέμπει σε ερασιτέχνες τρομοκράτες, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιους κορυφαίους και εξειδικευμένους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου