28.4.13

Το DNA της… μοίρας μας.


Την περασμένη Πέμπτη 25 Απριλίου συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από την ανακάλυψη του Δεσοξυριβοζονουκλεϊνικού οξέως, ελληνιστί DNA.

Υποθέτω ότι οι δύο επιστήμονες, ο Γουότσον και ο Κρικ, που βρήκαν τον «διπλό έλικα», δεν θα είχαν ποτέ φανταστεί την ευρεία χρήση της ανακάλυψής τους στην αυτοσυνειδησία των Ελλήνων. 
Μπορεί να υποψιάζονταν τις επιστημονικές του χρήσεις, όπως την ταυτοποίηση της πατρότητας, όμως το θεωρώ απίθανο να τους πέρασαν απ’ το μυαλό οι ψυχοθεραπευτικές του ιδιότητες.
Ίσως γιατί υπολόγισαν χωρίς τη δυνατότητα αφομοίωσης των επιστημονικών ανακαλύψεων από τον μικρό αλλά πανάρχαιο λαό που θάλλει στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου….

Είναι στο DNA των Ελλήνων να τερματίζουν πρώτοι σε δρόμους ταχύτητας;
Κι όταν δεν τερματίζουν πρώτοι, αλλά τελευταίοι, αυτό σημαίνει ότι, φύσει απείθαρχοι, παραβιάζουν τις γενετικές του εντολές;
Είναι στο DNA των Ελλήνων να είναι αντιρατσιστές, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς;


Ή μήπως η προοδευτικότητα είναι εγγεγραμμένη στον γενετικό τους κώδικα, όπως είχε αποφανθεί παλαιότερα ο κ. Παπανδρέου;
Είναι στο DNA της Αριστεράς οι αγώνες για την ειρήνη, και οι «εσωτερικές συζητήσεις»; – μα εννοείται ότι το είπε ο κ. Τσίπρας.
Είναι το θετικό πρότυπο στο DNA του Έλληνα, όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο κ. Σμαραγδής για τις ανάγκες προώθησης της τελευταίας του ταινίας;
Είναι στο DNA της ΑΕΚ να παίζει στην πρώτη κατηγορία;
Αυτό δεν το είπε κανείς συγκεκριμένα. Είναι κοινή παραδοχή του εθνικού μας βίου. Ένας προσεκτικός παρατηρητής των ελληνικών πραγμάτων θα συμπέραινε ότι εμείς, ως στοχαστικός λαός, δεν παραδίδουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις στην τύχη των πρακτικών εφαρμογών τους.
Αυτές τις αφήνουμε για την ορθολογική μετριότητα των δυτικών τεχνοκρατών.
Εμείς τις προβιβάζουμε σε φιλοσοφικά θεωρήματα.
Ως εκ τούτου, και τα τρία αρχικά του δυσπρόφερτου οξέως στην απλή ελληνική έχουν φτάσει να είναι συνώνυμα της πανάρχαιης τραγικής αντίληψης περί μοίρας.
Με μία διαφορά: με τη μοίρα μπορείς να συγκρουσθείς, ενδεχομένως και να την υπερβείς. Τις γενετικές εντολές του DNA, όμως, είσαι καταδικασμένος να τις υπηρετήσεις κατά γράμμα.
Δεν ξέρω ποια είναι η μοίρα των Ελλήνων.
Θα έλεγα πως από την ημέρα που γεννήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα, η μοίρα της είναι να ψάχνει τη μοίρα της.
Όσο για το DNA της, αυτό μάλλον σαν καταδίκη μού ακούγεται.

Τάκης Θεοδωρόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου