3.5.13

Πολεμώντας για το … πτυχίο.


Αμερικανοί φοιτητές πολεμούν στο Ιράκ για να ξεπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία απειλούν τώρα το σύνολο της οικονομίας των ΗΠΑ…




Η Τζιλ ΜακΝτέβιτ πήρε πριν από μερικά χρόνια το διδακτορικό της στις ΗΠΑ.
Και ύστερα το μετάνιωσε.
Τα φοιτητικά δάνεια που αναγκάστηκε να λάβει για να τελειώσει τις σπουδές της της φόρτωσαν ένα χρέος 150.000 δολαρίων. Και δεν είναι μόνη.
Καθώς τα δίδακτρα ενός αξιοπρεπούς πανεπιστημίου στις ΗΠΑ φτάνουν πλέον τα 70.000 δολάρια, μια ολόκληρη γενιά πτυχιούχων ξεκινά την ζωή της με χρέος που ίσως δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεπληρώσει.




Τα φοιτητικά δάνεια φτάνουν πλέον το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, περισσότερα δηλαδή απ όσα χρωστάνε αθροιστικά όλοι οι Αμερικανοί πολίτες στις πιστωτικές τους κάρτες.
Μόνο το 2011 τα φοιτητικά δάνεια που χτύπησαν κανόνι προσέγγισαν το ένα εκατομμύριο δολάρια, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.
Τι σημαίνει αυτό για ένα μέσο απόφοιτο;
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να αφαιρεί χρήματα από το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα, οι τράπεζες δεν τους δανείζουν ούτε σεντς γεγονός που μπορεί να μην τους επιτρέπει να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα ή… να βρούν δουλειά, από την οποία θεωρητικά θα ξεχρέωναν τις οφειλές τους προς τα πανεπιστήμια.
Και όπως πάντα μια ιστορία δανεισμού και χρέους δεν μπορεί να μην κλείνει με την παρέμβαση ενός βολεμένου νεοφιλελεύθερου, ο οποίος με ύφος σαράντα Καρδιναλίων θα κυρήξει την ηθική του σύγχρονου καπιταλισμού: «Να πάνε να δουλέψουν στο μετρό ή όπου αλλού βρουν», έλεγε στο δίκτυο Μπλούμπεργκ ο Νιλ ΜακΚλούσκει, διευθυντικός στέλεχος του διαβόητου ιδρύματος CATO και συμπλήρωνε: «εγώ αυτό το αποκαλώ υπευθυνότητα».
Οι New York Times κατάφεραν μάλιστα να εντοπίσουν έναν τέτοιο «υπεύθυνο» νεαρό.
Ο Στίβ Μπέντεφελντ προκειμένου να ξεχρεώσει τα φοιτητικά δάνεια αναγκάστηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και να πολεμήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ενώ όταν επέστρεψε στην πατρίδα του τρεφόταν με ότι μπορούσε να καλλιεργήσει και να κυνηγήσει σε δασικές εκτάσεις.
Αυτός μάλιστα!
Είναι υπόδειγμα για το εκπαιδευτικό σύστημα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.
Στην Ελλάδα βέβαια θα κατατάσσονταν στην κατηγορία των «αιώνιων φοιτητών», αφού καθυστέρησε να ολοκληρώσει τις σπουδές του για μερικά χρόνια.

Άρης Χατζηστεφάνου
Unfollow (Φεβρουάριος 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου