25.5.13

Τι φταίει στην Σουηδία;



Οι ταραχές που συγκλονίζουν την Σουηδία έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τις αντίστοιχες στη Γαλλία το 2005.
Οι Σουηδοί, που χρόνια ενθάρρυναν μια παράλληλη ισλαμική κοινότητα μέσα στη χώρα τους, έχουν τώρα συγκλονιστεί, και παρακολουθούν ανήμποροι τις εξελίξεις.




Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους Μουσουλμάνους της Σουηδίας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε το 2011 ότι στη χώρα αυτή ζουν περίπου 500.000 Μουσουλμάνοι, δηλαδή το 5% του συνολικού της πληθυσμού (9.5 εκατ.).
Η μέχρι σήμερα μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας βασίζονταν στο δόγμα «ανοιχτές πόρτες» για όλους όσους επιζητούσαν πολιτικό άσυλο, και θεωρείται από τις πιο γενναιόδωρες αντίστοιχες πολιτικές του κόσμου.



Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Σουηδία χορήγησε άσυλο σε 100.000 πρόσφυγες από τα Βαλκάνια.
Παράλληλα, αποτελεί «μαγνήτη» για πρόσφυγες από το Ιράκ.
Μετά τον πόλεμο Ιράν- Ιράκ (1980-1988), τον πόλεμο του Κόλπου (1990-1991), και τον πόλεμο του Ιράκ (2003-2011), πάνω από 120.000 Ιρακινοί έχουν εγκατασταθεί στη χώρα.
Μάλιστα, οι Ιρακινοί αποτελούν σήμερα την δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στη Σουηδία, μετά τους Φιλανδούς.
Πρόσφατα, δόθηκε άσυλο σε χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Σομαλία, και την Συρία, καθώς επίσης από το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν, το Κονγκό, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, το Ιράν, την Ιορδανία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Μαλί, την Τουρκία, την Λιβύη, και πολλά ακόμη κράτη.
Η Σουηδία προβλέπεται να δώσει άσυλο σε άλλες 54.000 άτομα μέσα στο 2013, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης (Migrationsverket).
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο χορήγησης ασύλου από τις αρχές των ‘90ς.
Οι 18.000 θα είναι από την Συρία.
Το 2012 χορήγησε άσυλο σε 44.000 άτομα.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, άσυλο παίρνουν περίπου 1.250 άτομα κάθε εβδομάδα, με την υπηρεσία μετανάστευσης να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μόλις 500-700.
Η Σουηδία αποτελεί πόλο έλξης επειδή προσφέρει στους πρόσφυγες δωρεάν στέγη και κοινωνικές παροχές, άμα τη αφίξει τους.
Οι περισσότεροι όμως μετανάστες, που προέρχονται από την Ασία, την Αφρική, και την Μ. Ανατολή, έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, και δύσκολα μπορούν να βρουν δουλειά.
Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται απομονωμένοι από την σουηδική κοινωνία, και να ζουν σε γκέτο με συμπατριώτες τους.
Αυτό ενθαρρύνει την δημιουργία παράλληλων κοινωνιών, και την καθιέρωση ζωνών «μη πρόσβασης», με περιοχές της χώρας «απαγορευμένες» για  Σουηδούς.
Σε μερικές τέτοιες περιοχές, έχουν δημιουργηθεί μικρά  μουσουλμανικά «ανεξάρτητα κράτη», όπου ισχύει ο ισλαμικός νόμος της Σαρίας, και όπου οι σουηδικές αρχές έχουν προ πολλού χάσει τον έλεγχο, αφού δεν  μπορούν να επέμβουν ούτε αστυνομικά, ούτε καν πυροσβεστικά σε περιπτώσεις ανάγκης.
Στη πόλη Malmö, όπου οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού,  οι διασώστες, και οι πυροσβέστες αρνούνται να μπουν στη περιοχή Rosengaard, που είναι καθαρά μουσουλμανική, χωρίς επαρκή αστυνομική συνοδεία.
Όταν πρόσφατα οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν φωτιά που είχε ξεσπάσει σε τέμενος της Rosengaard, δέχθηκαν επίθεση από νεαρούς που τους πετούσαν πέτρες.
Στη συγκεκριμένη συνοικία, το ποσοστό των ανέργων ξεπερνά το 80%.

Απόδοση: S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου