6.5.13

Διπλωματικοί τριγμοί για δυο… πέη!!!!!!


Δυο μαρμάρινα … πέη προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις του Κατάρ με την χώρα μας.
 



Πρόκειται για δυο αρχαία αγάλματα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, που εκτίθενται σε μουσείο της ισλαμικής αυτής χώρας, στα πλαίσια της «γέφυρας φιλίας» μεταξύ Ελλάδος και Κατάρ.



Τα συγκεκριμένα αγάλματα δυο γυμνών Ελλήνων αθλητών είναι μέρος των 600 συνολικά αρχαίων αριστουργημάτων που η Ελλάδα δάνεισε στο Κατάρ για να εκτεθούν σε  μουσειακή έκθεση με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στη διάρκεια όμως της επίσκεψης στο μουσείο του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, δημιουργήθηκε ένταση όταν διαπιστώθηκε ότι οι υπεύθυνοι της έκθεσης είχαν καλύψει πρόχειρα τα επίμαχα σημεία των αγαλμάτων!
Σύμφωνα με τις αρχές του Κατάρ, αυτό έγινε για να μην προσβάλλονται οι γυναίκες επισκέπτριες της έκθεσης, όμως σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η εν λόγω πράξη είναι απαράδεκτη, και «τα αγάλματα θα έπρεπε να εκτίθενται στην φυσική τους μορφή, αφού πρόκειται για αριστουργήματα που η όποια παρέμβαση επάνω τους είναι αισθητικά λάθος».
Οι δυο πλευρές δεν μπόρεσαν τελικά να τα βρουν, οπότε και το Κατάρ αποφάσισε να επιστρέψει τα δυο «προσβλητικά» έργα τέχνης στην Αθήνα.
Η έκθεση πάντως συνεχίζεται απρόσκοπτα, με τα υπόλοιπα εκθέματα της αρχαίας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αρκετά αγάλματα γυμνόστηθων γυναικών, που  όμως όπως φαίνεται δεν προσβάλλουν κανέναν σεμνότυφο Μουσουλμάνο….

Απόδοση: S.A.

1 σχόλιο:

  1. Ετσι! Τα στέλνουν πίσω , για να αποφεύγονται και οι ... συγκρίσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή