15.6.13

Τα καλά του ειδησεογραφικού blackout!



Τελικά, η συσκότιση που επικρατεί τόσες μέρες στον ειδησεογραφικό τομέα, και που οφείλεται στην συμπαράσταση των δημοσιογράφων όλων των μέσων προς τους συναδέλφους τους της ΕΡΤ, έχει και τα καλά της.



Και αυτό διότι στην χώρα μας τα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι συνήθως πρωταθλητές της παραπληροφόρησης, του κιτρινισμού, της υπερβολής, και του εντυπωσιασμού.
Κάνουν δηλαδή την τρίχα τριχιά, προκειμένου να κερδίσουν θεαματικότητα.
Και όχι ότι οι άλλοι της δημόσιας τηλεόρασης είναι καλύτεροι δημοσιογράφοι, απλά δεν έχουν ως θέμα το κυνήγι της τηλεθέασης.



Για παράδειγμα, κάθε συνηθισμένη μέρα που άπαντες οι ρεπόρτερς, οι δημοσιογράφοι, και όλοι οι υπόλοιποι «επαγγελματίες» της ενημέρωσης  είναι στις θέσεις τους, η μοναδική εντύπωση που μας μένει είναι ότι οσονούπω χανόμαστε, θα γίνει πόλεμος, θα καταστραφούμε, κ.ο.κ.
Ειδικά αν ακούσεις κανείς εκείνο το «κουνάβι» στον ΣΚΑΙ, τότε όλοι είμαστε καταδικασμένοι, εκτός κι αν μας φωτίσει ο Θεός και αναλάβει την χώρα ο Αλέξης ο «επαναστάτης», που ως δια μαγείας θα μας τα κάνει όλα τέλεια και ζαχαροζυμωμένα.
Εν ολίγοις, η καταστροφολογία στα ελληνικά ΜΜΕ πάει σύννεφο.
Και όποιος αμφιβάλλει, ας ξυπνήσει πρωί, και ας ακούσει Τράγκα στο ραδιόφωνο.
Σε πέντε δέκα λεπτά θα είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει, αφού θα περιμένει από στιγμή σε στιγμή να σπάσει την πόρτα του σπιτιού του η γκεστάπο και να τον στείλει ή απ’ ευθείας για εκτέλεση, ή για «κατασκήνωση» στο Νταχάου.
Για τέτοιου είδους ενημέρωση μιλάμε.
Και βέβαια όταν δεν υπάρχει είδηση ή θέμα, τότε  τα δημιουργούμε.
Για να έχουμε να λέμε,  και να πουλάμε (φύκια για μεταξωτές κορδέλες).
Θέλετε ένα παράδειγμα για τα παραπάνω;
Ιδού:
Σήμερα λοιπόν το πρωί, ένα αιγυπτιακό αεροσκάφος τύπου Β737 που πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ για την ελληνική εταιρία Astra Airlines, λίγο μετά τη προσγείωση του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, έχασε τον έλεγχο και βγήκε εκτός διαδρόμου, καταλήγοντας στα χωράφια.
Από τους 160 περίπου επιβαίνοντες ουδείς έπαθε το παραμικρό, όπως δεν έπαθε και τίποτα το αεροπλάνο.
Απλά και μόνο, μερικές πτήσεις για Θεσσαλονίκη ανακατευθύνθηκαν προς τη Καβάλα και αλλού, μέχρι να απελευθερωθεί ο διάδρομος προσγείωσης.
Οι υπηρεσίες του αεροδρομίου, της ΥΠΑ, της πυροσβεστικής, κλπ,  κινητοποιήθηκαν αμέσως, και μετά από 2 περίπου ώρες κατάφεραν να ξαναδώσουν το αεροδρόμιο σε πλήρη χρήση, και τέλος καλό όλα καλά.
Δεν άνοιξε ρουθούνι, και όλα πήγαν κατ ευχήν.
Μάλιστα, αν δεν γίνονταν έργα επέκτασης στον δεύτερο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου, τότε δεν θα χρειάζονταν ούτε καν να πάνε αλλού τα αεροπλάνα για αυτές τις δύο ώρες.
Τέλος πάντων… λεπτομέρειες.
Η ουσία είναι άλλη.


Ακούσατε τίποτα;
Το μάθατε από πουθενά;
Και όμως!
Αν λειτουργούσαν κανονικά τα κανάλια, ποιος θα έβλεπε τον Θεό και δεν θα φοβόνταν;
Το τι καταστροφολογία θα εκτοξεύονταν από κάθε κατεύθυνση δεν λέγεται.
Ο ένας θα πετούσε την μια παπάρα μετά την άλλη, και μάλιστα η μια μεγαλύτερη από αυτήν του άλλου, και όλα αυτά για να δουλέψουν τα μηχανάκια της AGB.
Σαν να τους βλέπω μάλιστα στα παράθυρα: Έμπλεους οργής. Θυμωμένους κήνσορες.
Με διακοπές προγραμμάτων και τίτλους του στυλ: Τρόμος πάνω από την πόλη!
Θρίλερ στους ουρανούς!
Κινδύνεψαν ζωές!
Από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς!
Να παραιτηθεί η κυβέρνηση!
Και να κουνάνε το δάχτυλο επιτακτικά, ζητώντας αίμα και  κεφάλια!!!!
Να ζητούν παραιτήσεις υπουργών, υπηρεσιακών παραγόντων, κλπ.
Να ζητούν δηλαδή κρεμάλες.
Για ένα απλό περιστατικό, που όπως αποδείχθηκε αντιμετωπίστηκε αρμοδίως και υπεύθυνα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Όπως πρέπει να γίνεται δηλαδή, και εν πάση περιπτώσει όπως γίνεται σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη του κόσμου.
Όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αυτές που χειρίζονται τα επί μέρους ζητήματα που προκύπτουν.
Ακόμη κι αν είναι τόσο σοβαρά, όσο ένα αεροπορικό συμβάν.
Σε εμάς εδώ όμως, τον συντονισμό είθισται να τον κάνουν τα κανάλια, και ο Εισαγγελάτος ή ο Ζούγκλας, που είναι δημοσιογράφοι, σεισμολόγοι, διεθνολόγοι, αστυνομικοί, και όλα τα υπόλοιπα μαζί σε ένα! (Εκτός αν είναι διακοπές, ή κάνουν απεργία).
Και να ζητούν, για παράδειγμα, ευθύνες ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν τυχόν κάποιος μεθυσμένος πέσει με το αμάξι του σε κανένα λιμάνι μέσα.
Για αυτό, και για να μη κουράζω, καλή είναι που και που και καμιά ειδησεογραφική συσκότιση, για να μπαίνουν τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση, και να μη κινδυνεύουμε να πάμε από εγκεφαλικό κάθε φορά που ακούμε τις «έγκυρες» ειδήσεις των επαγγελματιών….

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου