25.6.13

Βαθιά νυχτωμένοι;



Πρέπει ν' απολύσεις επιπλέον δυο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και να βάλεις σε διαθεσιμότητα άλλους 25.000;
Απλή η απάντηση.
Βάζεις έναν ορκισμένο εχθρό της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στη θέση του αρμόδιου υπουργού για να κάνει τη βρώμικη αυτή δουλειά.
Παρότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν έχει καμία υπουργική θητεία (αμφιβάλλω και αν έχει και εργασιακή), άρα και εμπειρία διαχείρισης, καλείται να αντιμετωπίσει πολιτικά ένα πρωτοφανές για τη χώρα μας πείραμα.
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου η κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη και σε μεγάλο βαθμό οργισμένη, για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησαν να απομακρύνουν τους πρώτους 2.000 υπαλλήλους (ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ).
 
 

Πρέπει να κλείσεις μια σειρά από νοσοκομειακές μονάδες λόγω αναδιάταξης του ΕΣΥ σε μια χώρα στην οποία ήδη οι καρκινοπαθείς περιμένουν κάποιους μήνες για να κάνουν θεραπεία και οι ασθενείς των νοσοκομείων προμηθεύονται γάζες από τα φαρμακεία;
Απλή και εδώ η συνταγή.
Βάζεις έναν βουλευτή-τηλεπωλητή βιβλίων να διαχειριστεί το θέμα, προφανώς θεωρώντας πως δεν χρειάζονται ούτε ειδικές γνώσεις για το αντικείμενο, ούτε διαχειριστική ικανότητα.
  


Πρέπει να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα πολύχρονης απουσίας πολιτικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, η οποία έχει προκαλέσει ή αναδείξει τα γνωστά προβλήματα εκφασισμού και ρατσισμού;
Και εδώ, απλή η απάντηση: Βάζεις έναν συντηρητικό πρώην δικαστικό λειτουργό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θεωρείς ότι, υιοθετώντας πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους κατατρεγμένους, θα αντιμετωπίσεις αυτά τα ζητήματα και, κυρίως, τον φασιστικό κίνδυνο που μεγεθύνεται.   
Οι απαντήσεις στα τρία αυτά "πρέπει", δίνουν και το στίγμα της νέας κυβέρνησης και ουσιαστικά και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να πολιτευτεί στο επόμενο διάστημα ο Α. Σαμαράς.
Μιλάω γι' αυτόν, γιατί η παρέμβαση Βενιζέλου στη νέα κυβέρνηση, επί της ουσίας, είναι ανύπαρκτη.
Όσες αντιπροεδρίες ή υπουργεία και αν πάρει ο ίδιος, όσα κομματικά ή προσωπικά ρουσφέτια και αν τακτοποίησε, ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε ευγενώς τη χάραξη πολιτικής στα καίρια ζητήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Και μιλάμε για τα ίδια αυτά ζητήματα που σε μεγάλο μέρος προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση από τον περασμένο Ιούνιο και οδήγησαν τον τρίτο πόλο εκτός από αυτή.
Αν θυμάμαι καλά, ο κ. Βενιζέλος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συχνά-πυκνά κατηγορούσαν τον υπουργό Εργασίας, ότι δεν προωθεί τις ιδέες τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αν δεν κάνω λάθος, ο ίδιος υπουργός που αγνοούσε τους κυβερνητικούς εταίρους, παραμένει στη θέση του και με τη σφραγίδα Βενιζέλου.
Είναι και αυτό ένα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να πολιτεύεται σε καιρό βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης.   
Διάβαζα χθες βράδυ διαδικτυακές ψηφοφορίες που οργανώνουν διάφορα
site.
Όπως και το protagon. Η συντριπτική πλειονότητα είχε αρνητική ή αδιάφορη γνώμη για το νέο αυτό κυβερνητικό σχήμα.
Φαντάζομαι, δεν ψηφίζουν σ' αυτές μόνο οι αντίπαλοι της κυβέρνησης.
Ακόμα και οι υποστηρικτές της κατανοούν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα διαχειριστούν τις τύχες μας.
Όπως θα κατανοούν και τον παλαιοκομματικό χαρακτήρα μοιρασιάς που επιπλέον περιέχει αυτός ο ανασχηματισμός.
Σαν τις παλιές, κακές εποχές. Να βολέψουμε διάφορους, για διαφορετικούς λόγους. Απορώ τι σχέση έχει η Φώφη Γεννηματά με την Εθνική Άμυνα, η Σοφία Βούλτεψη με την Υγεία, και ο συμπαθής κατά τα άλλα Γιάννης Ανδριανός με τον αθλητισμό. Περισσότερο απορώ πώς είναι δυνατόν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, να έχουν τόση απόσταση από την κοινωνία.
Να είναι τόσο βαθιά νυχτωμένοι...

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου