16.6.13

Μια μπουλντόζα μόνο θα την σώσει την ΕΡΤ.



Συγγνώμη που το θέτω έτσι ωμά, αλλά τι θα γίνει με την ΕΡΤ;
Από το 1977 που διορίστηκα εκεί ως μόνιμος υπάλληλος (μας είχε προσλάβει, 17 άτομα αν θυμάμαι καλά τον ακριβή αριθμό, ο Μάνος Χατζιδάκις, στο Τρίτο Πρόγραμμα) ακούω από έγκυρους (τότε αλλά και αργότερα) «κυβερνητικούς κύκλους» πως για την ΕΡΤ μόνο μία λύση υπάρχει : Να κλείσει.





Να διαλυθεί δηλαδή ως νομικός «οργανισμός» και να επανασυσταθεί με άλλο καταστατικό, πάνω σε άλλες βάσεις, προσλαμβάνοντας νέους ανθρώπους και επαναπροσλαμβάνοντας όσους θεωρούνται χρήσιμοι και παραγωγικοί από τους ήδη υπάρχοντες.




Αυτή ήταν και η άποψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην μεταπολίτευση, διόρισε Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ τον Δημήτρη Χόρν και Γενικό Διευθυντή Ραδιοφωνίας όλων των Προγραμμάτων, όχι μόνο του «Τρίτου», τον Μάνο Χατζιδάκι.
Ούτε ο Χόρν ούτε ο Χατζιδάκις άντεξαν πάνω από λίγους μήνες.
Για να καταλάβετε, αρκεί να σας πω ότι τη μέρα που ανέβηκε ο Χόρν στην Αγία Παρασκευή για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα είδε, για πρώτη φορά στη ζωή του πιθανώς, αυτά τα μαύρα κουτιά στους τοίχους όπου «χτυπάνε κάρτα» οι μόνιμοι υπάλληλοι.
«Τ’ είναι αυτά;», ρώτησε. Και όταν του εξήγησαν παρεκάλεσε να ξηλωθούν αμέσως διότι στην ΕΡΤ δεν μπορεί να εργάζονται «υπάλληλοι με ωράριο» αλλά δημιουργικοί άνθρωποι. Και οι δημιουργικοί άνθρωποι, κατά τον Τάκη Χόρν, ήταν αδιανόητο να «χτυπάνε κάρτα».
Βέβαια ο Χόρν έφυγε πολύ γρήγορα από την Αγία Παρασκευή και ο Μάνος Χατζιδάκις εξήγησε στον φίλο του, Πρωθυπουργό, ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το γραφειοκρατικό τέρας της Ραδιοφωνίας ολόκληρης και τον παρεκάλεσε να αναλάβει μόνο το «Τρίτο Πρόγραμμα» για να το μετατρέψει σε φυτώριο νέων ιδεών, άλλης αισθητικής και άλλης γενιάς, άλλου είδους ανθρώπων – όπερ και εγένετο.
Τότε αυτό το κτηνώδες, Καφκικό, γραφειοκρατικό τέρας  είχε υπαλλήλους, διορισμένους από την «Παλιά Δεξιά» και από τη Χούντα.
Κάποιοι από αυτούς είναι διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες και εκατοντάδες κομματόσκυλα όλων των αποχρώσεων, δεν πάνε καν «να χτυπήσουν κάρτα», τους την χτυπάει κάποιος άλλος.
Το κόστος αυτού του Δεινόσαυρου που λέγεται ΕΡΤ, ΝΕΤ, ΕΡΤ3, Α΄Πρόγραμμα, Β΄Πρόγραμμα, Γ΄Πρόγραμμα – ούτε ξέρω πια τι περιλαμβάνει το πακέτο Κατεχάκη (πρώην ΥΕΝΕΔ) συν Αγία Παρασκευή, συν, βέβαια, τους κατά τόπους «κρατικούς ραδιοσταθμούς» μας, είναι μεγάλο.
Το βέβαιο είναι πως ότι κάνει το MEGA, o ANTENNA, o STAR, o ALTER ή o ΣΚΑΙ (αναφέρω τα πιο γνωστά «μεγάλα κανάλια» πανελλαδικής εμβέλειας) με 500 ανθρώπους προσωπικό και αντίστοιχα έξοδα, το κάνει η ΕΡΤ με  διορισμένους από τα κόμματα.  
Και έχει εκεί μέσα ανθρώπους άσχετους με τη δουλειά.
Ανθρώπους που δεν ξέρουμε ούτε το όνομά τους αλλά το είδαμε σε καταλόγους που αποδεικνύουν ότι ειπράττανε μέχρι προχθές ως και 350 ή 400.000 το χρόνο για να είναι, λέει «Σύμβουλοι».
Τώρα που είναι Αύγουστος και τα λουλούδια ανθίζουν, τώρα που η Τρόικα είναι εδώ και μας ζητάει 40% της ΔΕΗ και κλείσιμο του ΟΣΕ όπως τον ξέραμε και χίλια δύο άλλα, καιρός είναι να τεθεί άμεσα πια, το θέμα της ΕΡΤ : Ναι. Να κλείσει.
Να πάνε όλοι σπίτια τους και να να ξαναγυρίσουνε οι χρήσιμοι, αυτοί που ξέρει ο κόσμος, τους αγαπάει και τους εκτιμάει χρόνια τώρα για την προσφορά τους - άσχετα από "νούμερα" και "θεαματικότητες" - αλλά και οι αφανείς, οι εκατοντάδες αληθινοί "τηλεοπτικοί" επαγγελματίες, οι έμπειροι ραδιοφωνατζηδες, οι τεχνικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ηχολήπτες, οι φωτιστές, οι κάμεραμεν κ.λ.π. κ.λ.π – χωρίς τους οποίους δεν «βγαίνει πρόγραμμα».
Όλοι ξέρουνε στην ΕΡΤ ποιοί είναι απαραίτητοι για να βγει σωστό πρόγραμμα – και να αναβαθμιστεί κιόλας, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει άξιο της τιμής να λέγεται «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση». 
Και όλοι οι άλλοι; Δεν ξέρω.
Ας αποζημιωθούν, ας μην αποζημιωθούν, ας γίνουν τα νόμιμα – αλλά ας πάνε επιτέλους σπίτι τους να αφήσουν μια ανάσα και λίγο χώρο στους νεότερους, τους δημιουργικούς, τους ανανεωτές.
Αυτούς που θα φτιάξουνε μιαν ΕΡΤ (ή ΝΕΤ ή πέστε την όπως θέλετε, εμείς την πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς κάθε μήνα στο λογαριασμό της ΔΕΗ – και μάλιστα ΠΟΛΥ ακριβά) αντάξια μιας Ελλάδας που παλεύει για να επιζήσει και να τη βγάλει καθαρή.
Ευκαιρία είναι : Κλείστε το πια το ρημάδι.
Και αρχιτεκτονικά ακόμα είναι ένα έκτρωμα που από την δεκαετία του '70 που τόχτισαν οι χουντιάρηδες, διδάσκεται στις διεθνείς αρχιτεκτονικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγήν – έτσι τουλάχιστον λέει ο μύθος και τον έχω ακούσει από πραγματικά μυθικά στόματα δεκαετίες τώρα.
Αρκεί να σας πω ότι τα περισσότερα γραφεία έχουνε (από λάθος βέβαια) μισού μέτρου πάχους μονωμένες πόρτες, φτιαγμένες κατά λάθος για στούντιο.
Ατέλειωτοι διάδρομοι, χαώδη υπόγεια, ανήλιαγα γραφεία-τρύπες χωρίς παράθυρα που προορίζονταν για μικρά στούντιο ή ηλεκτρολογεία.
Τι να σου πρωτοθυμηθώ, αδερφάκι μου.
Μια επίσκεψη επί τόπου αρκεί : Πρόκειται για την Χουντική εκδοχή του «μοντέρνου» - απολύτως μη λειτουργική και άχρηστη.
Μια μπουλντόζα μόνο θα την σώσει την ΕΡΤ.
Και θα μας παραδώσει και ένα μαγικό οικόπεδο σεεξαιρετικό σημείο για να φτιάξουμε (με ιδιωτική και Ευρωπαϊκή, γιατί όχι , συγχρηματοδότηση) μια σύγχρονη φωλιά νέας τεχνολογίας ΜΜΕ, απ΄όπου θα εκπέμπονται όλα τα σήματα, εικόνα, ήχος, όλα τα προγράμματα, όλες οι εσωτερικές η εξωτερικές παραγωγές, όλα τα ξενόγλωσσα δελτία ειδήσεων για τούς ξένους μας και τα διεθνή Ελληνικά Προγράμματα για τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό.
Άντε πια : Do it!
Απολύστε τους όλους και βάλτε μια ταφόπλακα σ΄αυτή την σιχαμένη διαπλοκή, το απόγειο του Μαυρογιαλουρισμού, την έσχατη κατάπτωση της Ελληνικής κατάντιας που λέγεται ΕΡΤ, ΝΕΤ και τα λοιπά.
Αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ.
Η κυβέρνηση είναι ΠΑΣΟΚ. Ας θυμηθεί επιτέλους και τη Μελίνα που, από το 74 που γύρισε ως το 81 που εξελέγη, είχε ηγηθεί της μάχης «δεν πληρώνουμε ΕΡΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ» - με αποτέλεσμα, αν θυμάμαι καλά, να της κόψουνε για λίγες μέρες (ή ώρες) και το ηλεκτρικό αφού είχε πει «ΔΕΝ πληρώνω».
Όλοι, οι πάντες, από τούς αριστερότερους ως τους πιο Δεξιούς και από τούς πιο αμόρφωτους ως τους πιο βαθειά καλλιεργημένους, είναι πια ενήμεροι για την αφόρητη καμαρίλαπου κρύβει η ΕΡΤ/ΝΕΤ (πέστε την όπως θέλετε).
Καιρός να κλείσει και να γίνει μια υγιής επιχείρηση που θα παράγει έργο και θα επιδοτείται, διαφανώς και επισήμως, από το κράτος και από ιδιώτες σπόνσορες - για τις λιγότερο εμπορικές δραστηριότητές της που έχουν σχέση με την «εθνική αποστολή της».
Αλλά να φύγουνε πια οι άχρηστοι (και άσχετοι με το αντικείμενο), τα λαμόγια και οι χιλιοβολεμένοισαράντα χρόνια τώρα.
Υπάρχει βέβαια το ερώτημα "που θα πάνε";
Ομολογώ πως δεν μπορώ να το απαντήσω, είναι όμως ένα σκληρό ερώτημα που ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αυτή τη στιγμή. Δεν είναι λογικό να εξαιρείται, πάλι, η ΕΡΤ της γενικής ανακατάταξης που "ματώνει" όλη την Ελλάδα.
Και λέγοντας ΕΡΤ εννοώ όλη την "Κρατική ραδιοτηλεόραση" που πληρώνει ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος αδιακρίτως, άσχετα από τις νομικίστικες "παραλλαγές" της και τις διαφορετικές "ονομασίες"της. –που έχουν εφευρεθεί για να κουκουλώσουν την αλήθεια.
Μιλάμε για όλο το πακέτο : Την Κρατική Ραδιοτηλεοπτική "λαμογιά", Πανελλαδικά και στο σύνολό της, χωρίς "εξαιρέσεις".

Άρης Δαβαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου