20.6.13

Ο μάγκας, οι εταίροι, και οι εταίρες…



Έχει τελικά τον τρόπο του ο Σαμαράς -δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι είναι Μάγκας. Εισέρχονται στο Μαξίμου, αφού έχουν προηγηθεί αστραπόβροντα, οι κατά Φαήλο γυναικούλες, ο Κουβέλης δηλαδή και ο Βενιζέλος.
Και βγαίνουν ροζ πον-πον, αεράκι δροσερό στο μάγουλο όσων αγωνιούσαν μήπως πάμε για εκλογές καλοκαιριάτικα.



Καταστέλλει τις ορμές τους δηλαδή ο άντρας ο πολλά βαρύς, κατασιγάζει το θυμό τους.
Τους αλλάζει προς το γλυκύτερο και το πιο συνεργατικό.
Μέχρι και η γλώσσα τους αποκτά μια άλλη γλυκύτητα.
Η ακανθώδης ΕΡΤ εξαφανίζεται και στη θέση της μπαίνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση γενικώς και αορίστως.
Οι φτηνές εκφράσεις, όπως να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, αντικαθίστανται από αβρές διατυπώσεις, όπως να επαναλειτουργήσουν όλες οι συχνότητες.
Και η εν γένει σκληρή αριθμητική της σύγκρουσης αντικαθίσταται από τη γρανίτα της διπλωματίας -ήξεις, αφήξεις, αλλά εσύ ου θνήξεις, άλλοι θα μετακομίσουν στον Καιάδα.



Ως εκ τούτου, όσο κι αν δεν θέλουμε να προσβάλλουμε και να στενοχωρήσουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, οι εξελίξεις κάνουν φανερό ότι το έχουν δεχτεί, το τραβάει ο οργανισμός τους, να τους φέρεται ο Σαμαράς όχι ως εταίρους, αλλά ως εταίρες.
Μπορεί να εμφανίζονται συνοφρυωμένοι και αυστηροί όταν εισέρχονται στους κοιτώνες του Μαξίμου, αλλά εξερχόμενοι είναι σαν να βρήκαν το γλυκό μυστικό της ζωής.
Ούτε να μιλήσει δεν χρειάζεται ο Σαμαράς -τα λένε όλα τα πρόσωπα και οι λέξεις των άλλων.
Η απορία που μένει έχει να κάνει με τη θαυματουργή κατά τα φαινόμενα μέθοδο του Μάγκα: Πέφτουν χαστούκια στο Μαξίμου, όπως διατείνονται οι δεξιές και ακροδεξιές διαρροές;
Τους μαστιγώνει ο πρωθυπουργός για έξωση από τον κυβερνητικό οίκο και εκτόπιση στα ξερονήσια της κάλπης;
Υπενθυμίζει τις μακάβριες δημοσκοπήσεις, τα θολά της λίστας Λαγκάρντ, τη στοματάρα του Κορυδαλλού;
Εκβιάζονται ή λαμβάνουν αρκετά ανταλλάγματα για να λησμονήσουν τις κόκκινες γραμμές που εμείς ακόμα θυμόμαστε;
Ή και τα δυο σε ένα συνδυασμό ακατανίκητο;
Το έθνος πάντως ελπίζει ότι θα υπάρξει εν γένει αμοιβή αντίστοιχη με την εκχώρηση από τους δυο εταίρους στον Σαμαρά, στον Σίμο και στον Μουρούτη των δικαιωμάτων επί της δημοκρατίας, της ΕΡΤ και της ζωής των εργαζομένων της.
Και αναμένει με αγωνία να πληροφορηθεί ποιο θα είναι τελικώς το αντίτιμο για την ετοιμότητα να λησμονούν εξερχόμενοι του Μαξίμου τις καταγγελίες, τις δημοκρατικές ευαισθησίες και τα λοιπά με τα οποία εισήλθαν.
Διότι υπάρχει πάντα όταν έχεις να κάνεις με μάγκες τύπου Σαμαρά μια ανησυχία: Μήπως την πάθουν οι εταίροι σαν εκείνη την εταίρα που αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι οι άλλες πληρώνονταν…

Θανάσης Καρτερός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου