5.8.13

Το λίπος τελείωσε! Ότι πήραν πήραν…



Σενάρια επιστημονικής φαντασίας που διακινούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί και εκδοτικοί κύκλοι προκειμένου να οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στη διάλυση της κυβέρνησης ή μήπως εφιάλτης που έρχεται πολύ σύντομα;




Ο λόγος για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, την υπογραφή ουσιαστικά ενός νέου μνημονίου τους επόμενους μήνες που θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις κι άλλα οριζόντια μέτρα.
Το σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί από την τρόικα να προχωρήσει σε νέο σκληρό πακέτο μέτρων, είτε πριν είτε αμέσως μετά τη συμφωνία για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.





Για να συμφωνήσει η Γερμανία να χρηματοδοτήσει το κενό των 5 και πλέον δις ευρώ με νέο δάνειο αλλά και για να μπει μπροστά μια γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους, φημολογείται ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να κάνει κι άλλες θυσίες.
Οι οποίες περιλαμβάνουν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μείωση του κατώτατου μισθού, νέο μαχαίρι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και νέο κύμα διαθεσιμότητας – απολύσεων στο δημόσιο.
Μάλιστα, για το τελευταίο ο Ματίας Μορς, μιλώντας στη Real τονίζει ότι η Ελλάδα δε μπορεί να πληρώνει πάνω από 450.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Εφόσον έχει πάνω από 600.000, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν 150.000.
Μπορεί τα διακινούμενα σενάρια να είναι απλώς υποβολιμαία.
Κάποιοι που έχουν λόγο να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, που θέλουν την κοινωνική έκρηξη, να μιλούν για νέα μέτρα προτού τα δούμε καν.
Δημιουργούν κλίμα έτσι ενόψει ενός θερμού Σεπτεμβρίου όπου τα πάντα θα παιχθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά πιθανότατα και στους δρόμους.
Αν είναι αυτό έχει καλώς.
Τους προβοκάτορες μπορεί κανείς να τους αντιμετωπίσει και να τους απομονώσει. Ποιος ασχολείται με πληρωμένους παπαγάλους που εξυπηρετούν το κόμμα της δραχμής;
Άλλωστε, έχουν ηττηθεί κατά κράτος εδώ και καιρό και θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς.
Αν, όμως, δεν πρόκειται για απλά σενάρια, αλλά για ζητήματα που θα βρούμε σύντομα μπροστά μας, τότε έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που η λέξη εφιάλτης δεν την χαρακτηρίζει.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δε θα πάρει άλλα μέτρα που θα θίγουν το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.
Δε θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και όλες οι παρεμβάσεις που θα κάνει από εδώ και στο εξής θα αφορούν την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Υπάρχει, λοιπόν, έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος που θα πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις;
Μπορεί να αντέξει ο κόσμος νέα οριζόντια μέτρα που θα είναι παντελώς άδικα κι εν πάση περιπτώσει δε θα βοηθούν σε τίποτε περισσότερα παρά μόνο στη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του λαού;
Πιστεύουμε πως ούτε ο Σαμαράς, ούτε οι επιτελείς του, σκέφτονται ότι μπορεί να επιβάλουν μέτρα χωρίς συνέπειες.
Διότι η φράση «δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία», που πόσες φορές έχει λεχθεί, σήμερα δεν είναι κενή περιεχομένου.
Το «λίπος» τέλειωσε, δεν πάει άλλο, ότι πήραν – πήραν.
Αν επιμείνει, λοιπόν, η τρόικα σε νέο μνημόνιο απλά θα έχει καταδικάσει την Ελλάδα σε πολιτική κρίση με κατάρρευση της κυβέρνησης κι ενδεχομένως με άνευ προηγουμένου χάος.
Αν, που δεν το πιστεύουμε, επιλέξει η κυβέρνηση νέα μέτρα, θα έχει επιλέξει τη θανατική της καταδίκη και τη χλεύη του κόσμου.
Οι ισορροπίες είναι επικίνδυνες.
Η χώρα κινείται στην κόψη του ξυραφιού και ίσως αυτός ο Αύγουστος να είναι ο τελευταίος… ήρεμος μήνας μέσα σε μια χρονική περίοδο που ακολουθεί και που θα είναι δραματική.
Το μήνυμα που στέλνει ο κόσμος και η ελπίδα που εκπέμπει είναι να ελαφρυνθεί η χώρα από το υπερβολικό χρέος με ένα γενναίο κούρεμα το οποίο, ωστόσο, δε θα ακολουθείται από μνημόνια και σκληρά μέτρα.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι καταστροφική.
Τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου