3.8.13

Έρευνα και Τεχνολογία των Χαρτογιακάδων…;



Είναι περίπου δύο μήνες τώρα, μετά το άδοξο τέλος της τρικομματικής, λόγω ΕΡΤ (...), όπου μία από της πιο μοντέρνες (υποτίθεται) στο αντικείμενο Γραμματείες της Κυβέρνησης,  αυτή της Έρευνας και της Τεχνολογίας (βαρύγδουπο!) παραμένει ακέφαλη.
Δεν έχει Γενικό  Γραμματέα!
Και αυτό διότι ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας απεχώρησε, δεδομένου ότι ήταν επιλογή της ΔΗΜΑΡ. 




Ανοίγω μία παρένθεση στο σημείο αυτό για να σημειώσω ότι δεκαετίες τώρα, τον χώρο της έρευνας, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, τον έχει αναλάβει εργολαβικά η ΠΑΣΟΚαριστερά (πάντα τις καλύτερες επιλογές κάνουν αυτοί), εκεί που το χρήμα είναι ζεστό και μπορεί να παράγει πολιτική - με εξαίρεση φυσικά την πολύ «πετυχημένη» πενταετία 2004-2009 όπου υπήρξαν «φωτεινές» επιλογές και σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και σημερινός Ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο οποίος εκφέρει και βαρύγδουπες απόψεις για την ΕΡΤ, «κατακεραυνώνοντας» τον Αντώνη Σαμαρά για το  μαύρο της ΕΡΤ, από τη βολεμένη θεσούλα του στην Ευρωβουλή! (Πρόεδρε έχεις κάτι  βαρίδια ακόμη...).  



Ο πολύπαθος τομέας της Έρευνας και της Τεχνολογίας στην Ελλάδα, χρόνια τώρα ξεχαρβαλώνεται μεταξύ ανακοινώσεων στρατηγικής, οδικών χαρτών έρευνας και πορείας στο μέλλον, πυλώνων ανάπτυξης και αριστείας, δράσεων ενίσχυσης ερευνητικού δυναμικού και καινοτομίας, τρίγωνα ανάπτυξης και κύκλους βλακείας και μπούρδας χωρίς τετράγωνη λογική...
Ένας σωρός από μπαρουφολογίες που είναι καλογραμμένες από χαρτογιακάδες διδάκτορες, υπαλλήλους ή εκπροσώπους της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και κάποιων δεινοσαύρων του καθηγητικού κατεστημένου των ΑΕΙ που μόλις είδαν τα δύσκολα και τους μισθούς τους να πέφτουν στο μισό λόγω κρίσης, την κοπάνησαν και διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού - κυρίως στη μέση Ανατολή όπου τα λεφτά είναι πολλά - δίδοντας και εκεί τα φώτα τους με μπαρούφες που έμαθαν να εκστομίζουν στην Ελλάδα, γλείφοντας πάντα κάθε πολιτικό ο οποίος είχε λόγο στην Έρευνα και την Καινοτομία (άραγε είναι πολλοί αυτοί;;;). 
Το τελευταίο χτύπημα είναι η απουσία  ενός Γ. Γραμματέα εδώ και δύο μήνες, ο οποίος πρέπει να υπάρχει και να υπογράφει όλες τις αποφάσεις που αφορούν σε χρηματοδότηση διαφόρων δράσεων της Υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων και δράσεων που αφορούν στην πολύπαθη συνεργασία Ερευνητικών Φορέων και Επιχειρήσεων, που τοσο πολύ την ευαγγελίζονται όλοι, μέσα φυσικά στο γενικό άγχος της απορρόφησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ μέχρι το 2015!  
Μέσα σε αυτήν την  «απουσία», συνδικαλιστικά όργανα πανεπιστημίων και ινστιτούτων έβγαλαν με το δίκιο τους, ανακοινώσεις περί της επιτακτικής ανάγκης τοποθέτησης ενός Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας γιατί το πράγμα έχει λασπώσει πλέον... 
Και εδώ ξεκινάνε οι μεγάλες  «προκλήσεις».
Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, ως άμεσα εμπλεκόμενος με τον χώρο αυτόν εδώ και δυο δεκαετίες, σημειώνω μερικά σημεία που θα ήθελα να δοθεί προσοχή: 
Ευελπιστώ αυτή τη φορά,  η επιλογή προσώπου να γίνει από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.  
Να μην παρέμβει κανένας υπουργός, κανένα κομματικό στέλεχος, κανένας μανδαρίνος.
Στα πλαίσια της ανάγκης για αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση και αναγνώρισης της μεγάλης σημασίας της τεχνολογικής ανάπτυξης σε μία χώρα που δε μπορεί να παράγει ούτε καν γομολάστιχες, ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι παίρνει επάνω του το βάρος της επιλογής ενός στελέχους της κρατικής μηχανής που θα πρέπει να κάνει πραγματικότητα το όραμα για μία τεχνολογικά μοντέρνα Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ερευνητικών υποδομών όσο κυρίως σε επίπεδο παραγωγής νέων προϊόντων που θα είναι καρπός της συνεύρεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.
Όπως διάολε γίνεται σε ΟΛΟ τον ΚΟΣΜΟ!
Το έχω γράψει άπειρες φορές σε πολλά άρθρα μου: πρέπει η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας να υπαχθεί άμεσα στον Πρωθυπουργό.
Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης θα είναι τεράστιος.
Μακρυά από υπουργεία, μανδαρίνους και γραφειοκρατία.
Και αφού μάλλον αυτό δε μπορεί να γίνει άμεσα από ό,τι φαίνεται, και ούτε βλέπω να γίνεται μακροπρόθεσμα δυστυχώς, τουλάχιστον ας κάνει αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός, του ορισμού δηλαδή από τον ίδιο ενός Γραμματέα που εκ των πραγμάτων θα αναφέρει πρώτα σε αυτόν και μετά σε οποιοδήποτε υπουργό... 
Και μετά το όνειρο ας  προσγειωθώ στο πρόσωπο του νέου Γενικού Γραμματέα.
Τι Γραμματέα περιμένω να έχω...;
 Σε μία ανάποδη λογική θα ξεκινήσω με το τι δε θα ήθελα να έχω ως Έλληνας φορολογούμενος πολίτης που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό με την έρευνα και τη διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Δεν θα ήθελα σίγουρα να έχω έναν Γραμματέα χαρτογιακά.
Από αυτούς τους τύπους που έχουν κάνει ένα ελαφρύ διδακτορικό και μετά από αυτό έχουν αναλωθεί στο να εκφράζουν απόψεις για οδικούς χάρτες έρευνας, στρατηγικής και «τρίγωνα ανάπτυξης» κλπ (ψάξτε όσοι είστε εξοικειωμένοι με έρευνα και ανάπτυξη το site της ΓΓΕΤ - gsrt.gr - και δείτε τι γράφουν για την ερευνητική πολιτική στην Ελλάδα...), μέσα από καλοφτιαγμένα power point presentations, όπου τα τσιτάτα και οι μεταφράσεις από τις Βρυξέλλες έχουν τον πρώτο λόγο.
Δεν θέλω να είναι ούτε μέλος σε Επιτροπές και κονκλάβια, ούτε ερευνητής σε soft περιοχές, που την τελευταία δεκαετία έγιναν trendy και έπεσαν όλοι με τα μούτρα για να κόψουν μονέδα, ευκαιριακά και αρπαχτικά.
Περιοχές οι οποίες συνεισέφεραν στο ελάχιστο στην καινοτόμα παραγωγή της Ελλάδας, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνταν για να παράγουν μόνο εκθέσεις και reports προς τους φορείς χρηματοδότησης, οι οποίες στο τέλος βρίσκονται σε κάποια ράφια βιβλιοθηκών στην Γεν. Γρ Έρευνας & Τεχνολογίας με τα logo των διαφόρων Προγραμμάτων Δράσης σε πρώτη μούρη, γιατί έτσι επιβάλλουν οι χρηματοδοτικές πράξεις...
Δε θέλω επίσης μεγάλα ονόματα του εξωτερικού.
Έλληνες που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ικανότατοι άνθρωποι οι οποίοι όμως δεν έχουν τριφτεί στην ελληνική τσαπατσουλιά και οι οποίοι στην πρώτη δυσκολία, ασυνήθιστοι όντες, θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά και απλά θα αναμένουν πότε θα λήξει η θητεία τους ή πότε θα γίνουν εκλογές για να τους αλλάξουν.
Δεν θέλω φυσικά  κομματικούς κατσαπλιάδες.
Τύπους του κομματικού σωλήνα που θα μπούνε εκεί για να υποστηρίξουν τους Υπουργούς των οποίων θα είναι υφιστάμενοι, σε επίπεδο ψήφων στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Ξέρω, γίνομαι δηκτικός εδώ, αλλά στην Ελλάδα που ζητούμε αξιοκρατία και απολύουμε (ορθώς!) όλους αυτούς οι οποίοι μπήκανε στο Δημόσιο με αδιαφανείς διαδικασίες ή κατόπιν επιλογών βουλευτών και δημάρχων (επίτηδες με δ πεζό!), μία επιλογή κομματικού ενδιαφέροντος δεν αρμόζει σε επίπεδο Γεν. Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. 
Δεν καταγράφω άλλα  «δε θέλω».
Είναι πολλά και όλα πάντα μέσα στο πλαίσιο της Νέας Ελλάδας που οραματίζεται και ευαγγελίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Τα θέλω μου όμως είναι απλά.
Λίγα και πολύ  συγκεκριμένα.
Θέλω έναν Γεν. Γραμματέα που θα  έχει περάσει από τη βιομηχανία.
Που θα έχει δουλέψει με τη βιομηχανία, ελληνική και ευρωπαϊκή, που θα έχει παραστάσεις στο πώς διασυνδέεται η έρευνα με την τεχνολογία.
Έναν Γ. Γραμματέα που θα έχει εμπειρία σε χρηματοδοτούμενες δράσεις έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή νέων προϊόντων και όχι απλά εκθέσεων και reports για τη σημασία της καλλιέργειας της πέστροφας ή του γαύρου ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διασποράς CO στην Κουσέστα Ευρυτανίας.
Θέλω έναν άνθρωπο που δεν είναι soft.
Δεν έχει να παρουσιάσει βαρύγδουπες στρατηγικές, οδικούς χάρτες και μπαρουφολογίες για το μέλλον της τεχνολογίας στην Ελλάδα που δε μπορεί να παράγει ούτε πλαστικές καρέκλες εξοχικού...
Θέλω έναν Γ. Γραμματέα που θα δώσει ένα όραμα στους ψυχολογικά κουρασμένους υπαλλήλους της ΓΓΕΤ και θα τoυς κάνει από απλούς διαχειριστές, σε τζιμάνια που θα τρέχουν να ξεζουμίσουν και το τελευταίο ευρώ για να το δώσουν σε δράσεις που θα έχουν ουσιαστικά παραδοτέα.
Και τα οποία θα αποτιμούνται στο τέλος.
Έτσι λοιπόν, θέλω έναν άνθρωπο που το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να δώσει την εντολή να γίνει μία ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ για το τι έγινε τόσα χρόνια που βουνά από λεφτά δόθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη!
Και πρέπει κάποιος να πει: πού πήγανε αυτά τα λεφτά;
Τι έφεραν πίσω σε προϊόντα;
Ποιοι ήταν όλοι αυτοί που χρηματοδοτήθηκαν και τι κάνουν τώρα;
Πώς κέρδισε η Ελλάδα σε ανάπτυξη, νέες θέσεις και παραγωγή νέων προϊόντων από όλα αυτά;
Και στο κάτω κάτω, αξίζει ο κόπος να δίνονται λεφτά στην Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, αντί να πάνε στην Υγεία π.χ.; 
Ευελπιστώ ότι η τελική επιλογή θα είναι επιλογή  Αντώνη Σαμαρά.
Ο συμβολισμός της θα είναι μεγάλος.
Και θα δείξει ο Πρωθυπουργός ότι πραγματικά αναμένει κάτι.
Μία συνεισφορά στην Ανάπτυξη μέσω της Έρευνας και Τεχνολογίας.
Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη, πέρα από τις λογιστικές περικοπές και τις απολύσεις βολεμένων κοπανατζήδων, από τη δημιουργία ενός οράματος σε μία Ανάπτυξη ΚΑΙ μέσω της Έρευνας και της Τεχνολογίας.
Αλλιώς, ας γίνουμε ένας τουριστικός παραδεισένιος τόπος για τα σλαβικά φύλα με το μειωμένο ΦΠΑ και τις τιμές καρφωμένες εκεί που πάντα ήταν!
Στα ύψη...  

Νεύτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου