9.8.13

Ο ΦΠΑ έπεσε, η γαϊδουριά όμως συνεχίζεται….



Μαρτυρία φίλου: Άσε φίλε, μιλάμε για απατεώνες πρώτου μεγέθους…
Πριν πάω το πρωί στη δουλειά, περνάω από ένα café κι αγοράζω κλασσικά ένα φραπεδάκι, διότι στη δουλειά μου ξέρεις, δεν έχουμε κυλικείο.
Ο καφές αυτός μου στοίχιζε μέχρι τις 31 Ιουλίου 1,80 ευρώ μαζί με το μπουκαλάκι νερό.
Ε λοιπόν, πήγα χθες ( 1η Αυγούστου) για να πάρω τον ίδιο καφέ και χάρηκα όταν μου είπαν ότι μείωσαν την τιμή του στο 1,50!



Αμ δε… Η χαρά μου δεν κράτησε και πάρα πολύ…
Περίμενα σαν ηλίθιος μπροστά απ’ τον πάγκο και μου λέει η κοπέλα που μ’ εξυπηρετούσε αν ήθελα κάτι άλλο…
Της είπα, να ξέρετε, δεν μου δώσατε και νερό… Το ξεχάσατε!
Για να πάρω την εκπληκτική απάντηση, ξέρετε κάτι, για το νερό υπάρχει εξτρά χρέωση!!!
Δηλαδή της λέω σαν χαζός για να καταλάβω, τώρα, παρά την μείωση του ΦΠΑ στο 13%, τον ίδιο καφέ που με τον ΦΠΑ στο 23% πλήρωνα 1,80 μαζί με το νερό, θα μου στοιχίσει 2,00 ευρώ;
Τι να σας πω μου λέει με κακόμοιρο ύφος, αυτή είναι η πολιτική της επιχείρησης, δεν μπορώ να κάνω κάτι λυπάμαι…
Τελικά, αναγκάστηκα να πληρώσω δύο ευρώ σαν μαλάκας!
Όμως, δεν την ξαναπατάω…
Θα φέρνω νερό σε παγούρι απ’ το σπίτι μου από αύριο!



Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, χλιαρή ήταν η ανταπόκριση των καταστηματαρχών στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση των τιμών μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις ένας στους δέκα καταστηματάρχες έδειξε πρόθυμος να περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στον τιμοκατάλογό του, με τους υπόλοιπους να γυρνούν την πλάτη στο μέτρο.
Σε σύνολο 100.000 εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών και καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Γιώργο Καββαθά, μόνο οι 11.000 (11%) είχαν προμηθευτεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης το ειδικό θαλασσί σήμα που υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% τη μείωση του ΦΠΑ. Υπάρχουν και εκείνοι που μείωσαν τις τιμές κατά 7%, 8% ή και 10%.
Ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι εντός του μήνα οι επιχειρήσεις που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα ξεπεράσουν τις 30.000.
Κι αναρωτιέμαι τώρα εγώ σαν αφελής, αλήθεια, όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23% θυμάμαι πολύ καλά, φιλώ σταυρό, οι τιμές αυξήθηκαν το ίδιο βράδυ.
Τώρα που ο φόρος μειώθηκε, γιατί πρέπει να περιμένω αν και εφόσον και …;
Είμαστε με τα καλά μας;
Μήπως τελικά οι αεροψεκασμοί είναι μια πραγματικότητα και μας έχει σαλέψει λίγο;
Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μόνο ο ένας στους δέκα επαγγελματίες βάσει των ρεπορτάζ να πέρασε την μείωση των τιμών στα προϊόντα του;
Τι περιμένει άραγε;
Καταλαβαίνω ότι τα τελευταία χρόνια, τα μνημονιακά χρόνια όλοι έχουμε υποφέρει. Αυτοί που κυρίως πλήρωσαν το μάρμαρο είναι οι επαγγελματίες, οι άνθρωποι της αγοράς που λένε, καθώς είτε είδαν την κίνηση στα μαγαζιά τους να μειώνεται είτε, ακόμα χειρότερα, αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρηση τους απ’ τη μια μέρα στην άλλη και να βρεθούν άνεργοι.
Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε διαβάσει για τα χιλιάδες λουκέτα και τους έρημους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων αλλά και μικρότερων πόλεων.
Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο αυτό που οι μαρτυρίες καταγράφουν.
Κάτι που ίσως λησμονούμε ή απλά μας έχει διαφύγει της προσοχής, είναι ότι το μέτρο αυτό της μείωσης του φόρου στην εστίαση άρχισε να λειτουργεί σε δοκιμαστική βάση, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην σχετική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα λειτουργήσει πιλοτικά, μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή για πέντε μήνες μόνο. Αυτό διότι το κράτος θέλει να δει αν τελικά στην πράξη, οι μειωμένες τιμές θα φέρουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του με δεδομένη την λογική εκτίμηση που κάνει λόγο για αύξηση στην ζήτηση.
Όμως, όλα αυτά είναι φυσικά υποθέσεις…
Αν λάβουμε υπ’ όψιν τη συμπεριφορά των επαγγελματιών ως τώρα, όπως αυτή καταγράφεται, πολύ φοβάμαι πως το μέτρο θα αποτύχει.
Και μετά, ας μην απορήσει κανείς αν μια ωραία πρωία έρθει ο Στουρνάρας και μας πει ότι θα κόψει μισθούς και συντάξεις…
Γιατί αυτό θα γίνει αν συμπεριφερόμαστε κατ’ αυτόν τον εξυπνακίστικο τρόπο…
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σ’ έναν πόλεμο. Στον πόλεμο τακτικές και προσωπικές στρατηγικές, το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι ζημιές στο ίδιο το στράτευμα μας.
Κανείς στο τέλος δεν θα διασωθεί κι όλοι θα βγούμε τελικά χαμένοι.
Τα πρόσκαιρα κέρδη, θα είναι μικρά μπροστά στην ολική καταστροφή.
Αν αυτό δεν το καταλαβαίνουμε, τότε λυπάμαι, δεν υπάρχει σωτηρία…
Εδώ κολλάει και η φράση που αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου Τζων Κένεντυ περί του χρέους μας προς την πατρίδα που καλό είναι να μην την ξεχνάμε ποτέ…

Νίκος Ναούμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου