11.9.13

Ένας Αλέξης με όραμα…



Χωρίς Burberry αλλά με περισσή δόση αλαζονείας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την Κυριακή συνέντευξη στην… ανεξάρτητη Ελευθεροτυπία και μίλησε για το όραμά του, όταν γίνει πρωθυπουργός. Φυσικά αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος για το οποίο πολύς λόγος γίνεται για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί.



Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αποκάλυψε στον ελληνικό λαός ότι θα πάει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής και θα πει στους Ευρωπαίους: «Κύριοι ή μου κόβετε το 50% του ελληνικού χρέους ή σταματάω να σας πληρώνω».
Θα πιάσει και την μαντάμ Μέρκελ από το πέτο του ωραίου ταγέρ της και θα απαιτήσει να κοπούν από την Ελλάδα 160 δις ευρώ τα οποία φυσικά θα πρέπει οι δανειστές να τα εγγράψουν ως ζημιές.
Επειδή τόσο οι υπόλοιποι δανειστές όσο και η κ. Μέρκελ είναι βαθιά θρησκευόμενοι, οι περισσότεροι καθολικοί, θα είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και δεν θα κάνουν τη γνωστή χειρονομία που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα όταν ζητάμε κάτι αλλά δε θέλουν να μας το δώσουν.



Ετσι, λοιπόν, ο σύντροφος Αλέξης θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της μονομερούς στάσης πληρωμών.
Κι όπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας, σε μερικά δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως.
Δεν είναι κινδυνολογία αλλά αυτόματα θα σταματήσει η Κομισιόν να μας δίνει κονδύλια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κόψει από τις ελληνικές τράπεζες το οξυγόνο κι αυτές θα καταρρεύσουν, μαζί με τις καταθέσεις των Ελλήνων, θα μας πετάξουν έξω από το Γιούρογκρουπ και φυσικά θα μας εξαναγκάσουν να βγούμε μόνοι μας από το ευρώ.
Όμως, επειδή ο κ. Τσίπρας ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους καλύτερους οικονομολόγους, με το πρωτογενές πλεόνασμα που δεν πιστεύει ότι υπάρχει, θα μπορεί να δίνει μισθούς και συντάξεις, επιδόματα, θα κάνει έργα για την ανάπτυξη.
Αυτό είναι το μακρόπνοο σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.
Βρε πώς δεν το σκέφτηκαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας;
Τι τα έχουν τόσα πτυχία στην οικονομία;
Γιατί δε ρώταγαν τον Αλέξη;
Δραγασάκης κατά Τσίπρα για τη διαγραφή χρέους:
«Διάβασα κι εγώ απόψεις που υποστηρίζουν πως αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσουμε με τα ελλείμματα.
Και μάλιστα θα μείνει και περίσσευμα για επενδύσεις. Άρα δεν χρειάζεται να συζητάμε για ειδικά ομόλογα ή εναλλακτικές πολιτικές. 
Τη διαγραφή του χρέους πρέπει να τη διεκδικήσουμε σύμφωνα με όσα λέει το πρόγραμμά μας.
Όμως το χρέος είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία των ελλειμμάτων.
Αν δεν αλλάξουμε, επομένως,  το κράτος, αν δεν αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, αν δεν χτυπήσουμε τη φοροκλοπή και όλες τις άλλες αιτίες των ελλειμμάτων, ακόμη και αν διαγραφεί όλο το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει έλλειμμα και το χρέος θα αναπαραχθεί. 
Όταν λοιπόν υπάρχει η αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει πως “δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις” δεν ακούγεται ευχάριστα, και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται “δεξιά στροφή”.
Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λαός πρέπει να τη γνωρίζει».
Για να μη νομίζετε ότι τα παραπάνω είναι απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για διαγραφή χρέους ή μονομερή στάση πληρωμών, σας πληροφορούμε ότι τα λέει το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οικονομολόγος, Γιάννης Δραγασάκης.
Πρόκειται για μια συνέντευξή του στο «Δρόμο της Αριστεράς» η οποία δημοσιεύτηκε σχεδόν μαζί με αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο κ. Δραγασάκης είχε διαφοροποιηθεί από τους ακραίους οικονομολόγους και οικονομολογούντες του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό.
Αν θυμάστε είχε γίνει πρωτοσέλιδο στο Βήμα άλλη συνέντευξή του με τίτλο «στροφή στο ρεαλισμό».
Έτσι και στη νέα παρέμβασή του ουσιαστικά αποδομεί τον –άσχετο επί των οικονομικών- Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι πρόκειται περί αυταπάτης η αποκάλυψη εύκολων λύσεων σαν κι αυτές που προτείνει ο κ. Τσίπρας.
Η διαφοροποίηση είναι τόσο εμφανής και ηχηρή που σίγουρα θα προκαλέσει νέα ταραχή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εμφανείς οι χαώδεις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των λαϊκιστών που πιστεύουν ότι με το να μιλούν για μονομερείς ενέργειες σχετικά με το χρέος θα πείσουν τον κόσμο και τους άλλους που προσεγγίζουν με ρεαλισμό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Ποιος θα νικήσει στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ ο χρόνος θα δείξει, όμως είναι εμφανής η αμφισβήτηση στο πρόσωπο και τις επιλογές του κ. Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου