27.9.13

Οι συντάξεις βούλιαξαν το Ντιτρόιτ!



Το Ντιτρόιτ ως γνωστόν, από εκεί που κάποτε ήταν μια βιομηχανική δύναμη, σήμερα είναι βυθισμένο στην εξαθλίωση, και μάλιστα έχει κηρύξει και επίσημα πτώχευση.


Τι έφταιξε;
Πολλά.
Το κυριότερο όμως ήταν η γενναιοδωρία στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Συντάξεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο…



Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η κυβέρνηση της πόλης έδινε πλούσια μπόνους σε εργαζόμενους, αλλά το ίδιο έκανε και σε συνταξιούχους, που πέρα από τις γενναίες συντάξεις έπαιρναν κι αυτοί μπόνους, ενώ οι συγγενείς πεθαμένων εργαζομένων, που δεν είχαν κατοχυρώσει καν δικαίωμα σύνταξης ακόμη, εισέπρατταν παρόλα αυτά και αυτοί βαρβάτες συντάξεις.
Όλα αυτά, σε βάθος χρόνου δυο δεκαετιών, κόστισαν στη πόλη περίπου $2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με ελέγχους που έκαναν ανεξάρτητοι φορείς.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους λογιστές που συμμετείχαν στους ελέγχους, «οι πληρωμές ήταν σαν τα ραδίκια… απλά υπήρχαν, και όλοι τις αποδέχονταν.
Ήταν κάτι που ίσχυε επί δεκαετίες, και κανείς δεν παραξενεύονταν».
Οι επιτροπές της πόλης που ήταν αρμόδιες για τις συντάξεις αποτελούνταν κυρίως από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων, η ψήφος των οποίων υπερτερούσε, οπότε κανείς δεν μπορούσε, όσο κι αν το ήθελε, να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου