1.10.13

Ο έχων δυο χιτώνας…



Απεργία σήμερα στην Coca Cola στη Θεσσαλονίκη, λόγω της απόφασης της εταιρίας να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο της διακίνησης των προϊόντων της, αναθέτοντας τη δραστηριότητα αυτή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Η εταιρία πρότεινε στους εργαζόμενους να αναλάβουν εκείνοι τη διακίνηση, παραχωρώντας τους τα δικά της φορτηγά, εργαζόμενοι ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες.




Ωραία αρχίζει ο μήνας, δεν μπορείτε να πείτε.



Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη τραγική επιχειρηματική ιστορία που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Το κλείσιμο του καταστήματος «Fokas».
Το θέαμα εργαζομένων σε επίσχεση ή σε απεργία να στέκονται έξω από το κατάστημα στην οδό Τσιμισκή κρατώντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα, δεν ήταν σπάνιο.
Η εταιρία, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καθυστερούσε τις πληρωμές.
Τον Ιούνιο της δόθηκε μια ανάσα, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για υπαγωγή της στο άρθρο 99 και δίμηνη προθεσμία για συμφωνία με τους πιστωτές.
Ακολούθησε παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της οποίας, όμως, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
Έτσι, την περασμένη Πέμπτη, το κατάστημα σφραγίστηκε, καθώς η ιδιοκτήτρια του κτιρίου όπου αυτό στεγάζεται προχώρησε σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης έξωσης. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή, απαιτώντας να ανοίξει το κατάστημα με τους ίδιους ιδιοκτήτες.
Αυτή τη στιγμή, η επιχείρηση απασχολεί 150 εργαζομένους στο συγκεκριμένο κατάστημα ενώ σε όλη τη χώρα 500, 200 περίπου από τους οποίους βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας.
Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης βρίσκεται στο ότι ιδιοκτήτης του ακινήτου της οδού Τσιμισκή είναι η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας.
Αυτό που λέμε συνοπτικά «η Εκκλησία».
Το ποσό της οφειλής είναι περίπου στο 1.000.000 ευρώ, από το οποίο η επιχείρηση έχει συγκεντρώσει προκειμένου να καταβάλει έναντι 350.000 ευρώ.
Ωστόσο, η Μονή δεν δέχεται τον συμβιβασμό κι επιμένει στην εκτέλεση της απόφασης.
Η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η ίδια έχει πραγματοποιήσει δωρεά στη Μονή ύψους 2.000.000 ευρώ, ενώ στα 40 χρόνια σχέσης εκμίσθωσης έχει καταβάλει το ποσό των 35.000.000 ευρώ για μισθώματα και 15.000.000 ευρώ για επισκευές και συντήρηση του κτιρίου.
Παράλληλα, υπενθυμίζει τις δωρεές που έχει πραγματοποιήσει, συνολικά, στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν «πάρκο Φωκά», «σχολεία Φωκά» ενώ τονίζει ότι έχει ενισχύσει την ανέγερση πολλών ιερών ναών στην πόλη.
Σύμφωνα με την εταιρία, τον λόγο έχει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Οι φήμες λένε ότι υπάρχει συμφωνία «της Εκκλησίας» να ανοίξει το κατάστημα με άλλον ιδιοκτήτη, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι επιμένουν στο άνοιγμα του «Φωκά» με την έως τώρα ιδιοκτησία, παρά τα οφειλόμενα – για τα οποία έχουν συμφωνήσει σε ρύθμιση.
Η συνέχεια θα δείξει εάν «η Εκκλησία» σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και σε μια επιχείρηση πολύ σημαντική για τη Θεσσαλονίκη ή θα προτιμήσει να αποδείξει πόσο καλή μπορεί να είναι στα Εκκλησία-nomics.

Χριστίνα Ταχιάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου