16.11.13

Τα τζάκια φταίνε;



Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε απαγορευτεί η χρήση μαζούτ στις κεντρικές θερμάνσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επειδή επιβαρυνόταν η ατμόσφαιρα. Είχε διαπιστωθεί ότι η ρύπανση από τα αυτοκίνητα ήταν εξίσου σημαντική με τη ρύπανση από το μαζούτ.




Τότε ελάχιστοι είχαν τζάκια.
Συνήθως υπήρχαν στα χωριά και πολύ λίγοι ήταν αυτοί που τα είχαν στις πόλεις.
Οι συνήθειες όμως άλλαξαν και σταδιακά οι ιδιοκτήτες μεγάλων σπιτιών στις πόλεις απέκτησαν τα δικά τους τζάκια.
Εδιναν μιαν άλλη αίσθηση στις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Ωστόσο, ελάχιστες φορές τα άναβαν, αφού το πετρέλαιο ήταν καθαρή λύση και στη συνέχεια ήρθε το φυσικό αέριο, το οποίο ήταν ακόμη καθαρότερο αλλά και φτηνότερο.



Ωσπου ενέσκηψε η οικονομική κρίση, τα εισοδήματα των νοικοκυριών κατέρρευσαν, οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για τη θέρμανσή τους, και έτσι επέστρεψαν στους παραδοσιακούς τρόπους.
Από πέρυσι άναψαν οι σόμπες και τα τζάκια στις πόλεις, ενώ αρκετοί, απελπισμένοι αλλά και με ελάχιστη περιβαλλοντική συνείδηση, άρχισαν να καίνε ξύλα εμποτισμένα με τοξικές ουσίες από πόρτες, παράθυρα κ.λπ., μολύνοντας την ατμόσφαιρα.
Και τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει μέτρα.
Αν αρχίσουν να ανάβουν τα τζάκια και οι σόμπες λόγω της οικονομικής κρίσης, μιας και η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη, τότε είναι σίγουρο πως θα επιδεινωθεί και το πρόβλημα του μολυσμένου αέρα.
Βέβαια, όταν κάποιος κρυώνει και δεν έχει χρήματα, δε θα κοιτάξει το περιβάλλον, αλλά να ζεσταθεί ο ίδιος και τα παιδιά του.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, έχει χρέος απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και οι κάτοικοί της γνωρίζουν τι σημαίνει κρύο, να λύσει οριστικά το πρόβλημα της θέρμανσης.
Γιατί το σύστημα της επιδότησης του πετρελαίου που λειτούργησε πέρυσι και όπως σχεδιάζεται να λειτουργήσει και φέτος είναι σίγουρο πως δε θα πετύχει.
Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης μείωσε τα έσοδα του κράτους, δε σταμάτησε το λαθρεμπόριο και έκανε τους πολίτες να κρυώσουν.
Καιρός να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση πριν να είναι αργά για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, γιατί όποια μέτρα κι αν σκέφτεται για την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν τζάκια, ούτε αποτελεσματικά θα αποδειχθούν ούτε και θα μπορεί κανείς να ελέγξει τον... καπνό που βγαίνει.

Φόρης Πεταλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου