3.11.13

I see dead people….



(Προ)χθες, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ανήμερα Halloween, ο νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε ότι το φάντασμα του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες, εμφανίστηκε μπροστά σε εργάτες μέσα σε μια σήραγγα του μετρό του Καράκας.



Ο Μαδούρο εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με μια φωτογραφία του τοίχου της σήραγγας με κάποια σημάδια που έμοιαζαν με μάτια και μύτη.
«Σας το λέω και μου σηκώνεται η τρίχα», είπε.
«Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο; Αυτό το βλέμμα, είναι το βλέμμα της πατρίδας που βρίσκεται ολόγυρά μας, συμπεριλαμβανομένων ανεξήγητων φαινομένων», συνέχισε, φανερά εκστασιασμένος από την αποκάλυψη και ελαφρώς παραληρηματικός.



Ο Μαδούρο δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος που ισχυρίζεται ότι έχει δει φαντάσματα.
Πολλά σελέμπριτις δηλώνουν προσφάτως ότι είχαν παρόμοιες εμπειρίες.
Για την ακρίβεια, η δήλωση «ναι, έχω δει φάντασμα» είναι η νέα χοτ φράση που πρέπει να λέει κανείς στις συνεντεύξεις του, αντικαθιστώντας την μπανάλ πλέον ατάκα «ναι, έχω κάνει ψυχανάλυση» που ήταν πολύ της μόδας τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Κίρα Νάιτλι και η Κέιτ Χάντσον έχουν δει φαντάσματα σε ξενοδοχεία, η Ke$ha λέει ότι ένα φάντασμα στοιχειώνει τη μήτρα της, ενώ η Lady Gaga καταδιώκεται από ένα πνεύμα που το λένε Ράιαν.
Πολλοί άλλοι έχουν συγκινηθεί βλέποντας τη μακαρίτισσα τη γιαγιά τους να περιφέρεται στο υπνοδωμάτιό τους, παρότι υποψιάζομαι ότι αν περιφερόταν όταν ήταν ακόμα ζωντανή μάλλον δεν θα το εκτιμούσαν ιδιαιτέρως.
Είναι η... φαντασματίτιδα μια νέα μόδα των πλούσιων και διάσημων προκειμένου να διασκεδάσουν την πλήξη τους; Κατά πώς φαίνεται, όχι.
Μια έρευνα του έγκριτου Pew Research Center κατέδειξε ότι 18% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει δει ή έχει αισθανθεί την παρουσία ενός φαντάσματος, ενώ 29% δηλώνει ότι έχει έρθει σε κάποιου είδους επαφή με κάποιον που έχει πεθάνει.
Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι ένας στους τρεις Αμερικάνους πιστεύει στα φαντάσματα, στα στοιχειωμένα σπίτια και στα πνεύματα των νεκρών. Πριν από μερικές δεκαετίες, η αναλογία ήταν ένας στους δέκα.
Το παραπάνω καταδεικνύει είτε ότι τα φαντάσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πιο κοινωνικά, είτε ότι όσο η κοινωνία μας γίνεται όλο πιο ορθολογική, όσο διάφορα μυστήρια της φύσης αποκαλύπτονται, τόσο οι άνθρωποι αισθάνονται ακόμα πιο έντονη την ανάγκη για μια μαγική διέξοδο.
Η πάγια ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε κάτι υπερφυσικό δεν έχει μειωθεί όσο θα περίμενε κανείς, και η επιθυμία μας να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που αγαπάμε, ζωντανούς ή νεκρούς, παραμένει αναλλοίωτη.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου