18.12.13

Η αποτυχία των οικονομολόγων.



Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον διάσημο ή μη οικονομολόγο να κάνει περισπούδαστες δηλώσεις, μην πολυδίνετε σημασία, και κρατάτε μικρό καλάθι.



Ολόκληρος ο επιστημονικός κλάδος των οικονομικών χρειάζεται άμεσο επαναπροσδιορισμό.
Αυτό υποστηρίζει ο Mark Buchanan του Bloomberg
Γιατί; Διαβάστε παρακάτω…


Τα περισσότερα οικονομικά μοντέλα βασίζονται στην ιδέα ότι τα άτομα αποφασίζουν με βάση τη λογική.
Αποφασίζουν δηλαδή με βάση κάποια αντικειμενική και αμερόληπτη άποψη των εξελίξεων, που στηρίζεται κυρίως στις πιθανότητες.
Αυτό όμως είναι και λάθος, και παράλογο.
Είναι σαν ένας καθηγητής φυσικής να υποθέτει ότι οι μαθητές του γνωρίζουν ενστικτωδώς και εκ των προτέρων τα ακριβή μαθηματικά πίσω από την θεωρία της σχετικότητας του Άινσταιν.
Θέλετε και αποδείξεις για τα παραπάνω;
Σε μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ζητήθηκε από φοιτητές των οικονομικών να προβλέψουν τι θα γίνει σε μια οικονομία που ελέγχονταν από απλές εξισώσεις, χωρίς όμως να τις γνωρίζουν, με βασικό δεδομένο ότι οι ίδιοι οι φοιτητές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Οι προβλέψεις των φοιτητών αποδείχτηκαν «επί παντός καιρού»!
Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι αν συμπεριλάβεις την λογική συμπεριφορά στα υπάρχοντα οικονομικά μοντέλα, το αποτέλεσμα είναι μια πολύπλοκη οικονομία, η οποία δύσκολα προβλέπεται ή ελέγχεται.
Γι αυτό και χρειάζεται να βρεθούν νέα μοντέλα, που να συμπεριλαμβάνουν την χαοτική συμπεριφορά η οποία είναι αυτή που καθορίζει την πραγματική οικονομία.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου