23.12.13

Ροβεσπιέρος…



Ο διάσημος Γάλλος επαναστάτης Maximilien de Robespierre έχασε το κεφάλι του από την γκιλοτίνα το 1794 στην ηλικία των 36 ετών, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να πέθαινε ούτως ή άλλως από άλλους πιο φυσικούς λόγους.



Οι γιατροί πιστεύουν πως έπασχε από μια αυτοάνοση διαταραχή, που ονομάζεται σαρκοείδωση, η οποία οδηγεί τον ανθρώπινο οργανισμό στο να επιτεθεί στα ίδια του τα όργανα και στους ιστούς.


Η επιδερμίδα του Ροβεσπιέρου ήταν γεμάτη σημάδια σαν να ήταν «βλογιοκομμένος», ενώ έπασχε από συχνές αιμορραγίες της μύτης, και είχε πληγές στα πόδια.
Ήταν γενικά γεμάτος από προβλήματα υγείας, λένε οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα.
Η εκ των υστέρων ιατρική διάγνωση στην οποία κατέληξαν είναι «διάχυτη σαρκοείδωση, με  επέκταση στην ανώτερη αναπνευστική οδό, τα μάτια, και είτε στο ήπαρ είτε στο πάγκρεας», αναφέρουν οι  γιατροί στο ιατρικό περιοδικό Lancet.
Όπως και να’ χει, οι εν λόγω επιστήμονες δεν παίρνουν θέση όσον αφορά στην πολιτική προσωπικότητα του Ροβεσπιέρου, για το αν δηλαδή τελικά ήταν ένας αδιάφθορος υπερασπιστής των αδυνάτων, ή ένα ακόμη ανθρώπινο τέρας, που έστρωσε τον δρόμο για τον Χίτλερ και τον Στάλιν.
Αυτό είναι δουλειά των ιστορικών, λένε.
Παράλληλα, δυο άλλοι ερευνητές προχώρησαν στην τρισδιάστατη ανακατασκευή του προσώπου του Γάλλου επαναστάτη (βλ. φωτό).
Το πέτυχαν χρησιμοποιώντας μια «μάσκα θανάτου», που σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς είχε κατασκευάσει η ίδια η μαντάμ Tussaud, αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του Ροβεσπιέρου.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόσωπο που δεν μοιάζει σχεδόν καθόλου με αυτό που απεικονίζεται στα διάφορα πορτρέτα του αιμοσταγούς επαναστάτη.
Κάποιοι όμως ιστορικοί αμφισβητούν την γνησιότητα της μάσκας.
Ένας από αυτούς είναι ο Philippe de Carbonnieres, του μουσείου Musee Carnavalet στο Παρίσι, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα πορτρέτα του Ροβεσπιέρου, στα οποία απεικονίζεται ως ένας όμορφος νεαρός, με καθαρό βλέμμα (και επιδερμίδα) και χωρίς κανένα σημάδι.
Όπως λέει ο ιστορικός, «η μαντάμ Tussaud έφτιαχνε μάσκες θανάτου για πολλούς επαναστάτες, προκειμένου να γλιτώσει και η ίδια τον θάνατο σε εκείνες τις δύσκολες εποχές, αλλά σίγουρα παραποίησε την μάσκα του Ροβεσπιέρου, αφού φημίζονταν για τον εντυπωσιασμό της».

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου