3.12.13

Οι Μαύροι Άγγελοι της μουσικής…



Πάνε πολλά (μα πάρα πολλά) χρόνια, από τότε που σταμάτησα να ασχολούμαι συστηματικά με την μουσική.
Κάτι που έκανα επί εξίσου πολλά χρόνια, σε ... ερασιτεχνικό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, θέλω να πιστεύω πως συνεχίζω να έχω αυτί…



Τελευταία φορά που «ανακάλυψα» κάποιο «άγνωστο» συγκρότημα, που αποδείχθηκε σπουδαίο στη πορεία,  ήταν το 2007, όταν και είδα την ταινία του Kevin Bacon,  Death Sentence.


Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ως φιλμ, και ούτε καν θα το θυμόμουν, αν δεν ανακάλυπτα μέσα στη ταινία δυο τρία καταπληκτικά τραγούδια, που ακόμη και με το πρώτο άκουσμα με μάγεψαν.
Σε ένα  είδος  μουσικής, από αυτά που με τρελαίνουν.
Ψυχεδελικό ροκ…
Μιλάω για την μπάντα The Black Angels, από το Όστιν του Τέξας, πόλη την οποία έκανε διάσημη στην Ελλάδα η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη!
Μάλιστα, σε άρθρο που είχα γράψει για το μεγάλο αυτό γεγονός, είχα περιγράψει πως ο Αλέξης, αν και βρίσκονταν στη πατρίδα των  Black Angels, αντί να πάει να τους ακούσει, ζήτησε από τον Μπαρουφάκη που τον προσκάλεσε, να τον πάει σε «ελληνάδικο», για να ακούσει διασκευές του Σαλαμπάση, και της Τάμτας…
Πολλοί με ρώτησαν τότε, τι είναι αυτοί οι Black Angels, που δεν τους γνωρίζει ούτε η μάνα τους;
Ε, λοιπόν, είναι μια καταπληκτική μπάντα, που πήρε το όνομά της από το κλασικό τραγούδι των Velvet Underground  «The Black Angel's Death Song».
Αν και υπάρχει μια άλλη θεωρία, που τους θέλει να το έχουν πάρει από κάτι που είχε πει ο Νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch, περιγράφοντας τον εαυτό του και το έργο του. Ότι δηλαδή: «Illness, insanity, and death are the black angels that kept watch over my cradle and accompanied me… all my life»!
Όπως και να έχει, το συγκρότημα έχει ήδη κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους, με αρκετά αριστουργήματα.
Οι δίσκοι τους μέχρι στιγμής είναι:
-Passover
-Directions to See a Ghost
-Phosphene Dream
-Indigo Meadow.
Όσον αφορά στη μουσική τους, αν και περί ορέξεως …. οι ίδιοι την ονομάζουν native american drone 'n' roll, όπου drone λέγεται εκείνη η μονότονη, υπνωτική, επανάληψη ήχων, κυρίως από κιθάρα, αλλά και από το «μυστηριώδες» drone machine.
Ήχοι οι οποίοι θυμίζουν έντονα τους Creedence Clearwater Revival, και κυρίως τους Doors, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μουσικής τους την φωνή του τραγουδιστή, που μοιάζει καταπληκτικά με αυτήν του μακαρίτη Morrison, σε σημείο κάποιοι να μιλάνε για μετενσάρκωσή του!
Μουσική σκοτεινή, και μονότονη, με στίχους πολιτικά και κοινωνικά εμπνευσμένους.
Μάλιστα, σε πολλά τραγούδια τους, οι Μαύροι Άγγελοι μας πάνε πίσω στη δεκαετία του ’60, ίσως επειδή κοινή συνισταμένη του τότε και της μουσικής τους είναι ο πόλεμος.
Τότε ήταν το Βιετνάμ, τώρα (πρόσφατα) το Ιράκ.
Και γιατί τους θυμήθηκα τώρα;
Διότι, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, οι Black Angels θα πραγματοποιήσουν μια ζωντανή εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, στο κλαμπ ΜΥΛΟΣ, το βράδυ της Πέμπτης 5/12.

Και θα είμαι εκεί για να τους απολαύσω από κοντά.
Διότι σε μια χώρα που την μαστίζει η κρίση, η ανεργία, η κατάθλιψη, και τα σκυλάδικα….  μια βραδιά με τους Άγγελους θα είναι σαν μια σταγόνα δροσιάς στη μέση της ερήμου…
Αυτά.

Strange Attractor

ΥΓ- Για να τους απολαύσετε δείτε   εδώ, και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου