14.1.14

Η τιρκουάζ πλευρά του φεγγαριού…



Να μια ενδιαφέρουσα είδηση, ειδικά για τους φανς των Pink Floyd.
Η πλευρά της σελήνης που χαρακτηρίζεται ως «σκοτεινή», κάτι που δεν ισχύει αφού στη πραγματικότητα ολόκληρη η σελήνη είναι σκοτεινή, είναι στη πραγματικότητα… τιρκουάζ!



Οι αστρονόμοι που μελετούν το φεγγάρι μας ανακάλυψαν πως η πέρα πλευρά του φωτίζεται από ένα αμυδρό γαλάζιο φως, το οποίο αντανακλάται από τη γη, και γίνεται τιρκουάζ όταν αντανακλάται και πάλι προς τη πλευρά μας.


Όπως λέει ο επικεφαλής επιστημονικός ερευνητής του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Κοπεγχάγης στη Δανία, που έκανε την εν λόγω ανακάλυψη, «πρόκειται για ηλιακό φως που χτυπάει τη γη, χρωματίζεται από αυτήν, και αντανακλάται στη σελήνη, και στην συνέχεια επιστρέφει σε εμάς».
Οι αστρονόμοι του ινστιτούτου μελέτησαν πολλά χρόνια καταγραφών του αστεροσκοπείου Mauna Loa της Χαβάης, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα που απέκλειαν το φως της φωτεινής πλευράς της σελήνης, προκειμένου να ανακαλύψουν για πρώτη φορά το πραγματικό χρώμα της σκοτεινής της πλευράς.
Η μελέτη αυτή βοηθά τους επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τις συνέπειές της για τον πλανήτη μας.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου