11.1.14

Τρίζει ο θρόνος της Ισπανίας;



Στην Ισπανία, εκτός από την οικονομική κρίση,  υπάρχει παράλληλα και ένα τεράστιο σκάνδαλο σε εξέλιξη που αφορά στην μοναρχία της.




Πρόσφατα απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της πριγκίπισσας Χριστίνας, της μικρότερης κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, για ξέπλυμα χρήματος, και για φορολογική απάτη.
Οι κατηγορίες έρχονται να ολοκληρώσουν μια πολύχρονη δικαστική  έρευνα εναντίον του συζύγου της Iñaki Urdangarin, πρώην παίκτη του χάντμπολ, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες.


Η Χριστίνα είναι το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που αντιμετωπίζει μια ποινική δίκη, με φόντο μια γενικότερη αναστάτωση όσον αφορά τον βασιλικό θεσμό της χώρας από τότε που ο Χουάν Κάρλος μπήκε στο κάδρο της αρνητικής δημοσιότητας, όταν φωτογραφήθηκε να σκοτώνει ελέφαντες σε ένα σαφάρι στην Μποτσουάνα, παρέα με μια γκλαμουράτη Γερμανίδα συνοδό το 2012.
Περισσότεροι από το 60% των Ισπανών πιστεύουν πως ο βασιλιάς θα πρέπει να παραιτηθεί του θρόνου, και να τον διαδεχθεί ο γιος του πρίγκιπας Φελίπε.
Σε γενικές γραμμές, η μοναρχία στην Ισπανία δεν χαίρει πλέον μεγάλης αποδοχής, αφού μόνο το 54% περίπου του ισπανικού λαού συνεχίζουν να την υποστηρίζουν ως θεσμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, «όταν η μοναρχία επανήλθε στη χώρα το 1975, η αξιοπιστία της βασίζονταν κυρίως στην προσωπικότητα του βασιλικού ζεύγους, Χουάν Κάρλος και Σοφία, με την λαϊκή αποδοχή να βασίζεται στην καλή τους συμπεριφορά».
Μάλιστα, ο βασιλιάς είχε παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της Ισπανίας από το καθεστώς Φράνκο στην συνταγματική μοναρχία, αλλά τελευταία ο θεσμός δεν τα πάει καθόλου καλά, με το κόστος του να ανεβαίνει ιλιγγιωδώς, ειδικά στη περίοδο αυτή της σκληρής οικονομικής κρίσης.
Το 2010, ο συνολικός προϋπολογισμός για την βασιλεία μειώθηκε στα 8.9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει πως η ισπανική είναι η «φθηνότερη» μοναρχία της Ευρώπης, αν και πάλι μοιάζει πανάκριβη για μια χώρα όπου οι μισοί και παραπάνω νέοι της είναι άνεργοι.
Το σίγουρο είναι πως η δυναστεία των Βουρβόνων έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές κρίσεις τους τελευταίους πέντε αιώνες, όμως προς το παρόν, το μέλλον της δεν μοιάζει καθόλου ευοίωνο.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου