11.2.14

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη!



Τον περασμένο Μάιο, κάποιοι επιστήμονες εντόπισαν (εντελώς τυχαία) μερικά  σημάδια στην παραλία του  Norfolk της Αγγλίας, που εξαιτίας μιας πρόσφατης καταιγίδας είχε φύγει η άμμος από πάνω τους.



Στην αρχή τα θεώρησαν ως ίχνη ζώων, αλλά όταν τα εξέτασαν με μεγαλύτερη προσοχή ανακάλυψαν ότι πρόκειται για αποτυπώματα ανθρώπινων ποδιών, ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών!


Πρόκειται δηλαδή για τα πιο παλιά ανθρώπινα αποτυπώματα που έχουν βρεθεί ποτέ εκτός της Αφρικής, και που αποτελούν απόδειξη για την  πρώιμη κατοίκηση της Βόρειας Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτυπώματα έγιναν από πέντε περίπου ανθρώπους, μεταξύ τους και παιδιά, κάπου 900.000 χρόνια στο παρελθόν.
Όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, αυτή είναι μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις τουλάχιστον για την Βρετανία, και θα αναθεωρήσει όλες τις μέχρι σήμερα γνώσεις μας αναφορικά με την ανθρώπινη παρουσία τόσο στην Βρετανία, όσο και στη Βόρεια Ευρώπη.


Τα ίχνη διατηρήθηκαν ακέραια στη λάσπη των εκβολών στη θάλασσα εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, και βγήκαν στην επιφάνεια εξαιτίας της πρόσφατης ταχείας διάβρωσης της ακτογραμμής.
Βέβαια, έχουν ήδη ξεπλυθεί και εξαφανιστεί.
Όσο για το σε ποιους ανήκαν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια οικογένεια πολύ παλιών προγόνων μας, που περπατούσαν δίπλα σε κάποιο ποτάμι, σε μια περιοχή που μάλλον τότε ήταν γεμάτη από ιπποπόταμους, ρινόκερους, και μαμούθ!

S.A. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου